Okej, političari često farbaju javnost. Ali HDZ to radi kao da ispunjava bojanku za jako malu djecu

Nekad se političke spinove makar pokušavalo prikriti logički koherentnim argumentima. Plenkovićev HDZ za to nimalo ne haje

Derani pred pločom i pogledom stroge učiteljice koja traži točan odgovor znaju izgledati i zvučati znatno uvjerljivije. Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević nije šarao pogledom po Markovom trgu kao po učionici u potrazi za znakom koji bi ga naveo na odgovor, ali je, prikladno, pogled uperio u nebo, negdje iznad zvonika Crkve svetog Marka.

Novinari su ministra nakon sastanka s Darkom Milinovićem i Andrejom Plenkovićem pitali zašto je, još jednom, došlo do odgode sjednice Županijske skupštine u Lici.

Muka po Lovri

Za kontekst priče jako je važno znati da nacionalni HDZ ima velikih problema s lokalnim ogrankom, jer ovi ne žele dati podršku proračunu i tako razriješiti višemjesečnu političku krizu u toj županiji . “Pa…” (kruženje očima), “hmmmm…” (pogled u nebo), “…tu se radi još o niz amandmana… hmmm…. koji su jako bitni za Ličko-senjsku županiju…”, izvlačio se Lovro iz nezgodancije, dok mu nije navrlo, pa je, s vidnim olakšanjem, ispalio priču o poduzetničkom centru u Lici.

No, oko tog centra sasvim sigurno ne može biti sporenja s Milinovićem, jer se poduzetnički centar od strane župana dosad spominjao baš kao razlog da se proračun što prije donese.

Amandmani od pjene

Šef ličko-senjskog HDZ-a Marijan Kustić bio je daleko manje snalažljiv od političkog tajnika svoje stranke. “Postoje još neki prijepori oko nekih amandmana za koje smatramo da su razvojni za Ličko-senjsku županiju”, tako je pokušao racionalizirati neposluh prema Plenkoviću unutar svog stranačkog ogranka. Naravno da su ga novinari pitali o kojim se amandmanima radi. Sve što je Kustić smislio bilo je da su vrijedni nekoliko milijuna kuna i da ih podržavaju Vlada i premijer Andrej Plenković.

Da ne postoji daleko više od osnovane sumnje da se u cijeloj ovoj priči o amandmanima radi tek o traženju izlike za prikrivanje raskola u vlastitoj stranci, bila bi to genijalna politička inovacija – žestoko se politički borite da u proračun uđu projekti koji bi poboljšali život građanima, ali ne želite reći o čemu se radi. Zašto? Da slučajno ljudi ne bi glasali za vas?

Akcija otezanje

Gotovo jednako zabavan bio je i pokušaj predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da opravda HDZ-ovu “akciju otezanje”. Onu koja za cilj ima da se odluka o Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o tome je li premijer Plenković oko Agrokora povrijedio načela obavljanja dužnosti odgodi za što duže vrijeme. S ufanjem bi se “što duže” moglo transformirati u “beskonačno”.

Po presudi Upravnog suda u slučaju Martine Dalić, naime, nadzorno tijelo mora donijeti odluku o zahtjevu za izuzećem predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković. Problem je u tome što HDZ ima krajnje lelujavo tumačenje o tome o kojem se nadzornom tijelu radi.

Ovako je to, u stilu Kuščevićevih i Kustićevih amandmana, protumačio jučer predsjednik Sabora Gordan Jandroković: “Prema našim tumačenjima za tu odluku nije nadležan Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a tko je nadležan, zahtjevno je pitanje i odgovor ću prepustiti pravnoj struci da kaže konačnu riječ“. Koji su to pravni stručnjaci koji bi trebali dati konačnu riječ u slučaju za kojeg HDZ teži da postane beskonačan, pogađate, Jandroković nije precizirao.

Vrtić Branka Bačića

Vrdanje oko ličkih amandmana i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tako je postalo nova slika prezira prema javnosti i zdravom razumu koji isijava iz Plenkovićeve stranke. Nekad se političke spinove makar pokušavalo prikriti koliko-toliko logički koherentnim argumentima. Sad sve skupa zvuči kao da je prepisano iz slikovnice za stariju skupinu u dječjem vrtiću.

Pretjerana ocjena? Evo baš je maloprije predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić kazao kako ne samo da nije istina da HDZ opstruira rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nego je i dodao: “Nećemo dozvoliti da se politika miješa u rad Povjerenstva”.

Jasmin Klarić
Telegram autor
565 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program