Ovo je danas, 2019., breaking news iz Ministarstva uprave: Umrli više neće moći glasati

Stvar je sasvim službena i totalno ozbiljna i kao takva je posebno istaknuta na portalu Ministarstva uprave RH

Iako će službena objava visokog tijela javne vlasti da pokojnici u Hrvatskoj 'sada više neće moći glasati' strancima sigurno djelovati apsurdno i tragikomično, domaćima je jasno da u tom dimu itekako ima vatre. Problem mrtvih i fantomskih glasača kod nas još nipošto nije apsolviran premda se Registar birača više puta čistio i reducirao.

Ako više niste živi, nećete moći izaći na predsjedničke izbore, niti se izjasniti za bilo kojega od kandidata ma kako da vam je prirastao srcu. To znači da je za sudjelovanje na izborima definitivno presudno da još niste umrli. Samo živi živcati možete konzumirati svoje biračko pravo i zaokružiti sadašnju predsjednicu, Milanovića, Pernara ili koga drugoga, inače ne.

Netko će možda pomisliti da je ovo uvod u neki satirični tekst, ali ni govora. Stvar je sasvim službena i totalno ozbiljna i kao takva je posebno istaknuta na portalu Ministarstva uprave Republike Hrvatske. Breaking news s kraja 2019. godine u zemlji članici EU glasi: ‘Umrle osobe više neće moći glasovati’. Sve zainteresirane o tome obavještava Ministarstvo u tekstu pod naslovom ‘Objavljen registar birača’.

U navedenom članku objašnjava se da je Registar birača vrlo važan zato što je njime ‘riješen dugogodišnji problem, odnosno činjenica da smo imali puno više birača nego stanovnika’.

Problem fantomskih birača

Nazvala sam za svaki slučaj službu za informiranje Ministarstva uprave da provjerim je li citirana poruka živima i mrtvima možda ostala na stranici iz neke prijašnje garniture vlasti. Ne, kazala mi je ljubazna zaposlenica zadužena za kontakte s medijima. To je friško. Stavljeno je naš web nakon što je Vlada objavila da će se predsjednički izbori održati 22. prosinca.

Iako će službena objava visokog tijela javne vlasti da pokojnici u Hrvatskoj ‘sada više neće moći glasati’ strancima sigurno djelovati apsurdno i tragikomično, domaćima je jasno da u tom dimu itekako ima vatre. Problem mrtvih i fantomskih glasača kod nas još nipošto nije apsolviran premda se Registar birača više puta čistio i reducirao.

U Registru birača za europske izbore, održane krajem svibnja ove godine, bilo je popisano ukupno 3,831.389 imena. Od toga ih je 3,677.031 iz Hrvatske, a 154.358 iz dijaspore, koju u našem slučaju u daleko najvećem dijelu predstavljaju osobe s dvojnim državljanstvom Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Demografi upozoravaju na brojke

Demografi konstantno upozoravaju da je broj birača koji žive u Hrvatskoj pretjeran s obzirom na broj stanovnika kojih je sada možda jedva nešto više od četiri milijuna, te na činjenicu da djece do 18 godina – koja još nemaju pravo glasa – ima 700 do 800 tisuća. Ako tako računamo, a kako bismo drugačije, Hrvatska ugrubo ne može imati više od 3,3 milijuna birača unutar države. U službenom Registru ih je, međutim, skoro 3,7 milijuna.

Jesu li u tom višku od 300 do 400 tisuća birača i mrtvi i manipulira li se ponegdje i sada tim imenima u izbornim prijevarama – to ne znamo. Ali sama činjenica da brojke nikako ne štimaju upućuje na veliki oprez.

Razlog za nepovjerenje

Gadne afere s mrtvim i fantomskim glasačima imali smo na izborima prije desetak godina, a i dalje neuvjerljivo napuhan broj imena na biračkim popisima i danas ostaje razlog za nepovjerenje. Lažni glasači mogu, naime, jako promijeniti izborni rezultat. Bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u tom je smislu javno upozoravao da u Hrvatskoj ima najmanje 250.000 ljudi s lažnim prebivalištem, ali njegov pokušaj da reducira taj broj ugasio se s njegovim odlaskom iz Vlade.

Zato se nipošto ne može reći da je aktualni Registar birača ‘riješio problem’ kao što to tvrdi Ministarstvo uprave. Jer, kako pokazuju sve oficijelne i javno dostupne brojke, nije ni izdaleka. Bit će prije da je nasljednik Lovre Kuščevića, sadašnji ministar uprave Ivan Malenica, želio da se objavom o mrtvima smiri sumnjičava javnost. Ispalo je groteskno i smiješno koliko i neuvjerljivo.

Sanja Modrić
Telegram autor
239 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program