Politika & Kriminal

Penava je krenuo: prijeti revolucijom i crnim labudovima. Je li Plenkovićev suživot s ultradesnicom gotov?

HDZ i Plenković u utorak su usred Zagreba, makar na jedan dan, dobili - Šator

FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Tajming najnovije provokacije vukovarskog gradonačelnika je međutim dodatni prst u oko osobno Andreju Plenkoviću i cijeloj vladajućoj nomenklaturi HDZ-a, Jer, ako se Penavu odšuti, tko u stranci uopće može više ozbiljno shvaćati poziv na disciplinu u kampanji? Tko uopće može, provuče li se Penava bez sankcija, ubuduće makar poluozbiljno doživljavati autoritet predsjednika stranke? Nitko.

Punih pet sati je u ponedjeljak sam vrh HDZ-a (Predsjedništvo i Nacionalno vijeće) raspravljao o pravilima igre u predsjedničkoj kampanji. Ona bi trebala značiti da članovi HDZ-a do izbora u javnim istupima više ne smiju kritizirati predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović (koja, usput, i dalje nije objavila svoju kandidaturu), premijera Andreja Plenkovića i ministre.

Dan poslije, HDZ i Plenković su usred Zagreba, makar na jedan dan, dobili – Šator. I to na okruglom stolu u organizaciji nekoliko građanskih udruga i Udruge branitelja dragovoljaca Vukovara održanom u sjedištu zagrebačke HVIDRA-e. Na skupu su sudjelovali istaknuti članovi stranke – vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i saborski zastupnik Stevo Culej.

Prijetnja crnim labudom

Sve što se tamo dalo vidjeti i čuti, a o čemu je javnost izvijestio Novi list, podsjećalo je na radikalni prosvjed ekstremne desnice i dijela branitelja u vrijeme Vlade Zorana Milanovića koji je trajao punih 555 dana. Čak i po ikonografiji -prostorija HVIDRA-e u kojoj se održao skup ukrašena je transparentom s natpisom “Nakon ratne, protuustavna agresija na Vukovar”, a Penava je govorio zaogrnut prigodnim šalom sa sličnim natpisom.

Poruke koje su se tamo čule frapantno odudaraju od, u najmanju ruku, bilo kakvih pravila igre o kojima je u ponedjeljak vijećalo čelništvo HDZ-a. Penava je, doslovno, zaprijetio “crnim labudom” na izborima, što je izraz kojim je vrh stranke pokušavao opravdati loš rezultat na europskim izborima ovog svibnja. “Imam obaveze samo prema hrvatskom narodu i državi, nažalost većina nije prepoznala da su neke stvari iznad stranačke stege i politike. Ali, o njima će govoriti vrijeme koje je pred nama i glasači. I crni labudovi”, kazao je vukovarski gradonačelnik.

Čekići, vile i ostale stvari

Nije to od njega bilo niti sve, niti najradikalnije. Penava se, recimo, čudio što Hrvatska uopće ima diplomatske odnose sa Srbijom, a poručio je i da je, zbog neprocesuiranja ratnih zločina, izgubio vjeru u državne institucije. “Hrvatske institucije ničim ne zaslužuju epitet hrvatske”, zasolio je vukovarski gradonačelnik. Na pitanje iz publike o tome sprema li zbog toga novi prosvjed, sličan onom lanjskom, Penava je otišao još korak, zapravo nekoliko koraka dalje. Kazao je kako misli da novi prosvjed ne bi imao učinka, uz objašnjenje: “Nama treba samo revolucija”.

Upečatljiv istup imao je, kako javlja Novi list, i Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji je poručio sljedeće: “Naoštrili smo motike, čekiće, lopate, vile i ostale stvari i čekamo neku drugu priliku da se ukaže”, kazao je i konstatirao kako u Hrvatskoj postoji 21 nacionalna manjina, ali “problema imamo samo s jednom”.

Istina o Jasenovcu

Inače, zaključci okruglog stola su formulirani u obliku zahtjeva Vladi. Između ostalog s okruglog stola pod nazivom “Protuustavna agresija na Vukovar”, traži se od Vlade da raspiše referendum za koji je prije šest godina Stožer za obranu hrvatskog Vukovara skupio preko 500 tisuća potpisa. Podsjetimo, Ustavni sud je još 2014. godine ocijenio da bi održavanje referenduma te inicijative pod nazivom “Vukovar – ne ćirilici” bilo – neustavno.

Od Vlade se traži i da se aboliranim Srbima zabrani sudjelovanje u bilo kakvom obliku lokalne i državne vlasti, izmjena izbornog zakona na način da se ukinu posebne jedinice za izbor zastupnika nacionalnih manjina i dijaspore, a od kandidata za predsjednika Republike da se izjasne hoće li pokrenuti istraživanje istine o Jasenovcu.

Autoritet

Stvari su, dakle, prilično jasne. Sudjelovanjem na ovako radikalnom skupu i izjavama koje je tamo davao, recimo prijetnjama revolucijom i crnim labudovima, Penava je ispunio sve uvjete da bude prvi koji će osjetiti “pravila igre” u HDZ-u. Zapravo, i mimo bilo kakvih pravila igre i mimo kampanje, Penava je debelo prešao granicu nakon koje mu iole pristojna stranka može samo poručiti “doviđenja i hvala na suradnji”.

Uz sve to, tajming najnovije provokacije vukovarskog gradonačelnika je međutim dodatni prst u oko osobno Andreju Plenkoviću i cijeloj vladajućoj nomenklaturi HDZ-a. Jer, ako se Penavu odšuti, tko u stranci uopće može više ozbiljno shvaćati poziv na disciplinu u kampanji? Tko uopće može, provuče li se Penava bez sankcija, ubuduće makar poluozbiljno doživljavati autoritet predsjednika stranke? Nitko.

Pitanje Kolinde

S druge strane, udar na vukovarskog gradonačelnika višestruko je politički osjetljiv. Ne samo da se radi o čovjeku koji uspješno politički profitira pozivanjem na žrtve Vukovara i koji očito postaje zaštitni znak i lider Šatora 2.0, dakle maskota stranačke i izvanstranačke radikalne desnice, nego se radi i o – Kolindi Grabar-Kitarović. Ima tek malo više od dva tjedna da su s Pantovčaka poručili da će u kampanji predsjednice za drugi mandat sudjelovati Plenkovićev takmac u unutarstranačkim izborima Davor Ivo Stier i – Ivan Penava, čovjek koji je svojoj stranci čija predsjednička kandidatkinja biti Grabar-Kitarović, jučer javno prijetio crnim labudovima.

Čini se doista da je Plenkovićeva taktika miroljubive koegzistencije s ultradesnicom došla do kraja. Što bi rekao Josić, naoštrene su motike i spremni “čekići, lopate, vile i ostale stvari”. Predsjednik HDZ-a je stoga pred jednostavnim izborom – ili će krenuti u akciju, ili stvar još jednom staviti pod tepih. Može i još jasnije, ili će Plenković riskirati ozbiljan sukob u stranci, ili će postati predsjednik kojeg više nitko ne shvaća ozbiljno.