Politika & Kriminal

Plenković je u ožujku svim silama htio srušiti Milinovića. Danas je sretan jer je Milinović ostao župan

Da su pali proračun i Milinović bilo bi jasno da su se procesi u HDZ-u počeli odvijati protiv volje Andreja Plenkovića

Plenković je nakon rezultata HDZ-a na europskim izborima i niza afera koje su o njegovim ministrima otkrivali mediji, počeo sve više izgledati kao čovjek koji gubi kontrolu. Sve skupa je pratio oštar pad rejtinga HDZ-a i stranka se odjednom počela pitati može li je uopće Plenković dovesti do pobjede. Početak postavljanja takvog pitanja u HDZ-u je, uči nas suvremena povijest, najkraća prečica do kante s katranom i perjem.

Politika je doista čudesna djelatnost. Evo, recimo, Andrej Plenković.

Čovjek je početkom godine kozmičku količinu energije uložio u to da HDZ skrši stranačkog odmetnika u Ličko-senjskoj županiji Darka Milinovića. Ministri su kampirali danima u Lici, donosili su projekte s pet nula na završnom računu u eurima, a stranka je samo na predizbornu kampanju u ovoj županiji potrošila gotovo pola milijuna kuna.

“Nekad se mora učiniti određena revizija onoga što je bilo do sada. Ovi su izbori prilika da osvježeni HDZ s novim snagama u novom i međunarodnom kontekstu nastavimo nizati uspjehe”, poručivao je Andrej Plenković iz srca Like desetak dana pred tamošnje izvanredne izbore i, kad smo već u igru uveli “nastavak nizanja uspjeha”, dva mjeseca pred izbore za Europski parlament.

Sudačko vrijeme

Glavni tajnik stranke Gordan Jandroković bio je još personalniji: “Aktualni župan kaže da je zaštitnik Like, ali njegova djela pokazuju nešto drugo od toga, njegova djela pokazuju da je njemu stalo isključivo do njegovih interesa i vlastitog političkog probitka”.

Aktualni župan iz prethodne izjave je Darko Milinović. Njegova funkcija spašena je danas u sudačkom vremenu, na zadnji dan zakonskog roka za usvajanja proračuna i ostanak Milinovića na funkciji župana. Svi HDZ-ovci su glasali za. Takav ishod, dakle onaj koji je Milinovića zadržao u sedlu, može se smatrati velikom političkom pobjedom Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića.

Naime, lički HDZ-ovci su podržali proračun, spasili Milinovića i izbjegli u zadnji trenutak nove izvanredne izbore tek nakon žestokog višemjesečnog pritiska iz Zagreba. Prije četiri mjeseca, na izvanrednim izborima za skupštinu Ličko-senjske županije, HDZ jest pobijedio, ali, kao i na svibanjskim europskim izborima ta je pobjeda bila gorkog okusa – željenu većinu u Skupštini i kontrolu svih daljnjih procesa nisu ostvarili.

Nije išlo glatko

U Središnjici HDZ-a su vrlo brzo procijenili da izazivanje još jednih izbora nije baš najpametniji potez koji se može povući, jer bi bilo teško zaključiti da bi birači, koji su se ionako počeli okretati od HDZ-a, honorirali još jedne izvanredne izbore i gotovo cjelogodišnju blokadu županije. No, na terenu nije išlo glatko.

Čak šest puta proračun nije uspio proći jer je lokalni HDZ odbijao podržati proračun koji bi značio da Milinović de facto ostaje župan do kraja mandata, dakle, još nešto manje od dvije godine. No, ulozi su se vremenom povisili daleko iznad toga tko ima kontrolu nad malom županijom u srcu Hrvatske.

Prečica do kante s katranom i perjem

Plenković je nakon rezultata HDZ-a na europskim izborima i niza afera koje su o njegovim ministrima otkrivali mediji, počeo sve više izgledati kao čovjek koji gubi kontrolu. Sve skupa je pratio (i još uvijek prati) oštar pad rejtinga HDZ-a u svim anketama i stranka se odjednom počela pitati može li je uopće Plenković dovesti do pobjede na parlamentarnim izborima. Početak postavljanja takvog pitanja u HDZ-u je, uči nas suvremena povijest, najkraća prečica do kante s katranom i perjem.

Kroz sve to vrijeme trajao je pritisak Zagreba na Liku da usvoje proračun, ali i tvrdi otpor dijela lokalnih HDZ-ovaca. Stvar je početkom lipnja postala i posve javna – i tadašnji politički tajnik stranke Lovro Kuščević i glavni tajnik Jandroković javno su poručili da očekuju da se proračun izglasa. Proračun je, međutim, opet odbijen.

Pobjednik u Banskim dvorima

Naposljetku, prije nego što je u ponedjeljak ostao sam s Lovrom Kuščevićem na Trgu žrtava fašizma – što je završilo Kuščevićevom ostavkom na ministarsku i stranačku dužnost – Plenković je održao još jedan žestoko važan sastanak. Onaj s izaslanstvom ličkog HDZ-a na kojem je i osobno, još jednom, zatražio podršku proračunu.

Da kojim slučajem ličko-senjski HDZ ni ovaj put nije poslušao snažnu sugestiju vrha stranke, Plenković bi ušao u novu fazu kaosa – svima bi postalo jasno da premijer više nema kontrolu nad HDZ-om. Ako ne bi bio u stanju nagovoriti lokalni ogranak da mu usred vrlo osjetljive kampanje za funkciju predsjednika Republike ne izaziva savršeno nepotrebne izbore na kojima je vrlo upitno kakav bi učinak ostvario HDZ, bilo bi jasno da su se procesi u HDZ-u počeli odvijati ne samo mimo Andreja Plenkovića, već protiv njegove volje.

Stoga je Darko Milinović, zapravo, u pravu kad kurtoazno poručuje da se ne smatra pobjednikom današnjeg ličkog raspleta. Onaj koji je zadnji tren izbjegao udarac koji bi graničio s nokautom, zapravo, sjedi u Banskim dvorima.

Nastavite čitati