Podsjeća li doista Plenković neodoljivo na Sanadera? Izvukli smo nekoliko briljantnih ispada bivšeg premijera

Predsjednik HDZ-a i u drugom mandatu predsjednik Vlade odavno je po bahatosti prešao svoje prethodnike

Stanovita sličnost, netko će je možda nazvati i frapantnom, ali možda je bolje ne provocirati, da se zamijetiti i u ponašanju dvojice HDZ-ovih premijera, Sanadera i Plenkovića, prema opoziciji u Saboru. Istina, Sanader nije zastupnike opcije koja mu ide na živce nazivao uvredljivim imenima, kao što je Plenković za Miru Bulja znao, primjerice, reći gospodin Panj, a nije se pokušao ni fizički obračunavati s njima, kao Plenković s Grmojom nakon što ga je ovaj nazvao anemičnim. Štoviše, Sanader je ujesen 2006. skoro dobio - šamarčinu

Andrej Plenković, dakle, dodaje gas. Na Aktualnom prijepodnevu u Saboru jutros se s kritičarima obračunavao još žešće nego dosad – novoizabrane zastupnike omalovažavao je nazivajući ih debitantima, poučavao ih da nemaju što komentirati zakone za koje nisu glasali, a zastupnicu SDP-a Mirelu Ahmetović je u naknadnoj izjavi novinarima, osim “debitanticom”, opisao i kao – “ta žena”.

“Kad vam pretendentica na ozbiljnija mjesta u SDP-u poruči da ni vaša nije gorila dovijeka i usporedi vas sa Sanaderom, onda zaslužuje oštre odgovore. Ta žena ne zna što ja o njemu mislim, jednostavno, ja to ne prihvaćam. U drugom mandatu nema teoretske šanse da dopuštamo takve komentare. Svi će dobiti čvrst, jasan, oštar odgovor, kakav zaslužuju”, vrlo je jasno i sam najavio svoj kurs prema političkim protivnicima u naredne četiri godine.

Predsjednik HDZ-a i u drugom mandatu predsjednik Vlade odavno je po bahatosti prešao svoje prethodnike (Sanadera i Zorana Milanovića) kojima se ta karakterna osobina često zamjerala. No, koliko se, doista, za Plenkovića može reći ono što mu je danas poručila Ahmetović – da neodoljivo podsjeća na Ivu Sanadera?

Obračun s novinarima

Dolazeći na današnje Aktualno prijepodne na kojem se žestoko obračunavao s oporbenim zastupnicama i zastupnicima, Plenković se, za predjelo, obrecnuo na novinare. Govoreći o kritičarima presude Ustavnog suda zapitao se: “Ovi koji kažu da ovi nisu hrabri, što nisu sami podnijeli nešto pred Ustavni sud, što nisu sami išli pred Ustavni sud”.

No, iz jutarnjeg takta ga je, gore od kvara na aparatu za kavu, izbacilo novinarsko pitanje – misli li na predsjednika Milanovića. “Pa naravno, pa jel’ moram prevesti? Pa dajte nešto jedanput shvatite kako je”, kazao je Plenković.

Prije više od 11 godina, na Praznik rada i obljetnicu Bljeska, jedna novinarka je pitanjem izazvala sličan ispad predsjednika HDZ-a i Vlade u drugom mandatu. Ivi Sanaderu je u Okučanima, naime, novinarka Nove TV postavila pitanje mogu li hrvatski radnici živjeti od svojeg rada i zna li premijer koliko košta litra mlijeka. “Ovako, prije svega danas nismo došli ovdje da bismo se međusobno provocirali”, kazao je vidno ljutiti Sanader, te ustvrdio da bi bilo u redu da i drugi novinari postavljaju pitanja. No, to je bio tek početak. Kad je tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka nešto kasnije ista novinarka pitala da komentira uhićenje Joce Amsterdama, Sanader je stao ispred svog ministra i kazao kako nema namjeru intervenirati, ali da je novinarka “ovdje došla provocirati”.

Šamar i anemija

Stanovita sličnost, netko će je možda nazvati i frapantnom, ali možda je bolje ne provocirati, da se zamijetiti i u ponašanju dvojice HDZ-ovih premijera, Sanadera i Plenkovića, prema opoziciji na Aktualnim prijepodnevima u Saboru. Istina, Sanader nije zastupnike opcije koja mu ide na živce nazivao uvredljivim imenima, kao što je Plenković za Miru Bulja znao, primjerice, reći gospodin Panj, a nije se pokušao ni fizički obračunavati s njima, kao Plenković s Nikolom Grmojom nakon što ga je ovaj nazvao anemičnim. Štoviše, Sanader je ujesen 2006. skoro dobio – šamarčinu, od tadašnjeg zastupnika Hrvatskih laburista, Dragutina Lesara.

Lesar je, naime, kritizirao ministra unutarnjih poslova (na taj resor je očito Sanader bio jako osjetljiv) Ivicu Kirina oko zloupotreba vinkovačke policije u slučaju 14-godišnje djevojčice. Rasprava je eskalirala do te mjere da je Sanader u jednom trenutku Lesaru dobacio “Sram te bilo!”. U pokušaju da ošamari premijera Lesara je, kako je sam kasnije pričao, zaustavio kolega iz klupe – Srećko Ferenčak. “Kad je vidio moju ljutnju i trzaj primio me za ruku i rekao da se smirim i ohladim”, pričao je kasnije u razgovoru za Novi list Lesar. Plenkovića je, pak, u jurišu prema Grmoji zaustavilo to što se ispred njega postavio Miro Bulj, pa je premijer promptno postao skloniji parlamentarnijim metodama komuniciranja s političkim takmacima. Ili, Lesarovim riječima, smirio se i ohladio.

Kako se Sanader hvalio padom indeksa korupcije

U svibnju iste godine, dakle danas već odavno daleke 2006., zastupnik SDP-a Marin Jurjević je premijeru postavio pitanje o korupcijskoj aferi u Brodosplitu. Kao Plenkovića danas i Sanadera su onomad dosta nervirale aluzije o korupcijskoj prirodi vlasti. Pa je Jurjević dobio ono što bi vjerojatno Plenković danas opisao kao – čvrst, jasan i oštar odgovor. “Mi koji smo iz Splita vrlo dobro znamo što je vaša obitelj radila 40 godina od komunizma naovamo. Nadao sam se da ćete vi kao reformirani komunist, danas socijaldemokrat, ostati izvan takvog djelovanja. Jer Ante Jurjević Baja je bio gospodar ne samo škvera, nego i života i smrti u Splitu”, obrušio se Sanader na Jurjevića.

Godinu dana kasnije, Jurjević na Aktualnom satu dobio priliku za uzvrat. Naime, pitao je Sanadera je li ga osobno uznemirio svojim pitanjima, te je li ga uznemirila Europska komisija konstatacijom oko korupcije u Hrvatskoj u kojoj, kako je rekao Jurjević, “škver navodi kao lakmus papir”. Sanader mu je odgovorio čitajući SMS vijest (2007. godina!) da je Hrvatska po indeksu percepcije korupcije za 2007. manje korumpirana nego lani, te da je dobila ocjenu 4,1, najveću u posljednjih 10 godina. Naglasio je i kako je sudska vlast neovisna od izvršne, te Jurjeviću poručio da je “prošlo vrijeme kada su oni odlučivali tko je okrivljen i donosili presudu”.

Plišanac “na lešo”

Na istoj sjednici je o dramatičnoj razini korupcije u cestogradnji govorio SDP-ov zastupnik Ivica Pančić, te je pitao Sanadera što će, ne stoji li osobno iza svega, učiniti da se taj kriminal sankcionira. Sanader mu je odgovorio čvrsto, jasno i oštro. “Ovo vam je vjerojatno bilo zadnje pitanje koje ćete postaviti u Saboru”, uzvratio mu je Sanader, prognoziravši (pokazalo se – pogrešno) da ga SDP neće staviti na izbornu listu.

Pančić mu je na to predložio da za svoj zaštitni znak izabere hobotnicu, “kao simbol sveopće korupcije u koju Hrvatska propada zahvaljujući vama i vašoj vladi” i pritom mahao – plišanom ružičastom hobotnicom. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks ga je upozorio da je makne, a na Pančićevo čuđenje što se boji igračke, Šeks mu je savjetovao da je pokuša – spremiti “na lešo”.

Naslovnica Slobodne

Nakon što je, na čuđenja analitičara, jer je Sanader slovio kao čovjek s velikom sposobnosti samokontrole, 1. svibnja 2009. godinu u Okučanima onako izgubio živce i obrecnuo se na novinarku koja ga je pitala za litru mlijeka, u SDP-u su dobili ideju. Na prvom idućem Aktualnom prijepodnevu odlučili su premijeru postaviti kratka i konkretna pitanja.

Tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović je počeo pitajući Sanadera kakav to zakon o oporezivanju kamate predlaže SDP. Naime, Sanader je u kampanji za netom održane lokalne izbore time plašio svoje birače. “Recite građanima koji je to zakon SDP predložio’, inzistirao je Milanović. Sanader je uzeo u ruke novu Slobodnu Dalmaciju i podigao je visoko u zrak. Na naslovnici je pisalo “Potop ljevice u Dalmaciji – HDZ 158.875, SDP 84.155”. “To je moj odgovor”, kazao je Sanader i sjeo natrag.

Doviđenja i hvala na suradnji

Malo kasnije, Željko Jovanović ga je pitao koliko su novca građani platili za zdravstvene participacije. “Svi trebaju znati što se dogodilo na Bleiburgu – jedna od najvećih tragedija hrvatskog naroda”, odgovorio mu je Sanader. Na red je došla i Gordana Sobol – pitajući koje je to antirecesijske mjere Vlada ostvarila (svijet i Hrvatska su u svibnju 2009. bile usred najgore financijske krize u skoro sto godina). “Zahvaljujem građanima koji su birali HDZ i njegove partnere, jer se u nedjelju potvrdilo da smo donijeli dobre mjere. Pozivam vas da nam glas daju i u drugom krugu jer je to najbolji znak da će recesija izaći iz Hrvatske”, rekao je Sanader.

Mirela Holy ga je pitala zna li kojom se djelatnošću bavi Hrvatska pošta i je li poslovala s dobitkom. “Odgovor na to pitanje poslat će vam glasnogovornik Milorad Bibić Mosor”, kazao je Sanader zafrkantski. Danas nažalost pokojni Mosor je, naime, bio dobro javno poznati splitski novinar, publicist i satiričar.

Epilog je poznat. Samo šest tjedana kasnije nakon što se očito dobro zabavljao na ovom Aktualnom prijepodnevu i slavio dobar rezultat HDZ-a na lokalnim izborima, Sanader je održao najčuveniju pressicu u povijesti hrvatske politike i poručio: “Doviđenja i hvala na suradnji”. Put do dna, očito, ne mora trajati pretjerano dugo.

Jasmin Klarić
Telegram autor
600 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program