Potpise za referendume provjeravala je žena preko koje je Rimac navodno sređivala državne ispite. Dosta problematično

Marić je bila predsjednica Povjerenstva za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa koje je presudilo referendumima

Neoboriva je činjenica da je proces procedure provjere potpisa bio toliko netransparentan da je razbjesnio i GONG koji se otvoreno protivio i jednom i drugom referendumu. Neoboriva je činjenica da je Povjerenstvo za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa vodila žena koja je, kako tvrdi USKOK, bila ključna igračica za namještanje polaganja državnih ispita odabranim kandidatima.

Situacija je djelovala nadrealno – na istoj strani su se našli progresivni GONG i konzervativne udruge koje su referendumima željele poništiti ratifikaciju Istanbulske konvencije i promijeniti izborni sustav kako bi se smanjila prava zastupnika nacionalnih manjina.

Vlada je, naime, proces provjere potpisa koje su u lipnju 2018. godine podnijele građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje” provela krajnje sumnjivo – trebalo im je čak tri i pol mjeseca, nisu dopustili neovisne promatrače na samoj provjeri, a naknadno su omogućili samo djelomični i nedovoljan uvid u nevažeće potpise. “Pri tome povjerenstvo Ministarstva uprave u svom izvješću nije dostavilo primjere nečitko upisanih podataka, ili primjera u kojima nisu uneseni svi podaci, a upravo je takvih bilo najviše, daleko više nego preminulih ili maloljetnih birača”, objašnjavao je GONG u svom priopćenju ujesen 2018. godine.

“Zvjezdica” na provjeri potpisa

Stvar je, ukratko, od početka sumnjivo vonjala. Dvije godine kasnije, oštar miris sumnje je upravo postao nepodnošljiv. Povjerenstvo Ministarstva uprave koje u svom priopćenju spominje GONG se punim imenom zvalo Povjerenstvo za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa. Imalo je sedam članova, četvero iz ministarstva uprave, dvoje iz MUP-a i jednu članicu iz Agencije za zaštitu osobnih podataka. Predsjednica Povjerenstva bila je načelnica Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja, Terezija Marić.

A Terezija Marić je posljednjih dana itekako prisutna u hrvatskim medijima. Naime, Terezija Marić je osoba, kako tvrdi USKOK, koja na obavijest Josipe Rimac da njena prija polaže državni stručni ispit i zahtjev da joj se unaprijed dostave pitanja odgovara: “Stavit ću zvjezdicu”. Terezija Marić je osoba koja je kasnije, tvrdi USKOK, fotografirala ispitna pitanja i “šibnula” ih Viberom Josipi Rimac. Tereziju Marić je, nadalje, Rimac obavještavala da “brat od Gabi polaže”. Terezija Marić je, da ne duljimo (jer ima toga još) ona kojoj je Rimac poslala obavijest da vozač ministra Medveda polaže državni stručni ispit (što je napravila na zamolbu državnog tajnika ministra Medveda, a o svemu tome kako tvrde, ministar Medved i vozač ministra Medveda nisu imali ni blagog pojma).

Inicijative ionako bile na tankom ledu

Fakti, dakle, izgledaju ne loše, nego izrazito optužujuće za Vladu Andreja Plenkovića. Točno, broj prikupljenih potpisa bio je tek nešto iznad zakonskog minimuma za raspisivanje referenduma (“Istina o istanbulskoj” je nužnih 374.740 potpisa prebacila za tri tisuće, a “Narod odlučuje” za svoja dva pitanja po tridesetak tisuća). Točno, ranije provjere referendumskih potpisa su u prosjeku otkrivale 10,76 posto neispravnih potpisa, tako da je odmah bilo jasno da bi moglo biti napeto oko toga hoće li konzervativne inicijative uspjeti imati dovoljan broj potpisa.

Međutim, neoboriva je činjenica da je proces procedure provjere potpisa bio toliko netransparentan da je razbjesnio i GONG koji se otvoreno protivio i jednom i drugom referendumu. Neoboriva je činjenica da je Povjerenstvo za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa vodila žena koja je, kako tvrdi USKOK, bila ključna igračica za namještanje polaganja državnih ispita odabranim kandidatima.

Glavni likovi USKOK-ovih istraga

Neoboriva je, nadalje, činjenica da je Vlada zadužila Ministarstvo uprave za proces provjere potpisa – Ministarstvo u kojem je tad državna tajnica bila Josipa Rimac, trenutno na privremenom boravku u Remetincu. Ministarstvo koje je vodio Lovro Kuščević, smijenjen lani nakon višetjedne lavine medijskih otkrića o njegovim sumnjivim nekretninskim i inim poslovima na Braču i koji je i sam glavni lik jedne proširene USKOK-ove istrage.

Neoboriva je, naposljetku, činjenica da i beskrajni naivci nakon svega teško mogu povjerovati da je provjera potpisa za referendume konzervativnih inicijativa prošla, kad već nije bila transparentna, pošteno i po propisima. Da netko nije, jednostavno, prije otvaranja kutija s potpisima, na cijelu priču – “stavio zvjezdicu”. A premijer? On jamačno, jadan, poput vozača ministra Medveda, nije o svemu imao ni blagog pojma.

Jasmin Klarić
Telegram autor
600 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program