Presuda News Baru nije zezancija nego deprimirajući podsjetnik na slobodu koja nestaje

HRT-ova tužba protiv novinara i presuda u korist Bujanca utiru put novoj represiji prema kritičkim glasovima

Do kojeg mučnog dna je zaronila Hrvatska na rubu 2019. godine, pod palicom Velikog dedramatizatora, najbolje će pokazati jedna mala satirička diverzija za kraj. Velimir Bujanec je, naime, cijenjeni novinar. Presuda sutkinje Šagud u slučaju News Bara je školski primjer neovisnosti i profesionalne sudačke procjene. Hrvatska Andreja Plenkovića je europska zemlja visokih demokratskih standarda.

Jutro je bilo dovoljno deprimirajuće. HRT, kuća koja se iz nekog teško dokučivog razloga još uvijek financira javnim novcem, odlučila je iskoračiti na novu razinu. Tužbama protiv Hrvatskog novinarskog društva i svojih novinara koji su javno govorili o pritiscima na Prisavlju, poželjeli su naplatiti pola milijuna kuna odštete zbog “grube povrede časti, ugleda i imena”.

Nova je to razina pritiska na vlastite novinare – ne samo ove tužene, nego sve ostale, ali i na ostatak medijske scene, jer, poruka je jasna – tko nas napada, neka računa sa sudom i masnim svotama na tužbama. Pa onda probaj ne promisliti dvaput prije svake rečenice.

Lova vaša, pritisak naš

Vrh pokvarene lukavosti ovakvog razmišljanja je, međutim, cijena. Kao i u slučaju izvanrednog otkaza za predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, i u ovoj priči je sudski poraz za HRT prilično izvjestan – no, ceh neće platiti oni koji su se odlučili na ovakve tužbe, već blagajna javnog RTV servisa. Odnosno, svi vi, dragi platitelji pristojbe. Ukratko, lova vaša, a pritisak, zna se, naš. Eventualni sudski poraz za nekoliko godina tu će biti mnogo manje bitan.

Ono što je ujutro bilo dovoljno deprimirajuće, pretvorilo se, međutim u potpunu svijest o noćnoj mori u kojoj živi “stabilizirana” Hrvatska Andreja Plenkovića, Velikog dedramatizatora. Sumanute tužbe HRT-a protiv strukovnih novinarskih organizacija i vlastitih novinara, naime, nisu najluđa stvar koja je došla na odlučivanje hrvatskom sudstvu. Ni blizu.

Jesmo li se za to borili?

Zamislite, Velimir Bujanec tužio je News Bar zbog objavljene satirične zajebancije na njegov račun. Danas poslijepodne je objavljena nepravomoćna presuda po kojoj izdavač News Bara mora Bujancu platiti 12.000 kuna jer su u tekstu “Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura” iznesene “svjesne izmišljotine” koje su, pritom, za tužitelja uvredljive.

Činjenica da koncept satire kao takve podrazumijeva i neistinita pretjerivanja kako bi se, ismijavanjem ukazalo na širi društveni problem, nije nimalo poljuljao sutkinju Snježanu Šagud u odmjeravanju kazne, kao ni obavijest na stranici News Bara da su sve vijesti koje se tamo objavljuju – izmišljene.

Što li bi tek cijenjena sutkinja napravila prije dvadesetak godina da joj je na stol doletjela bilo koja naslovnica Ferala. Recimo, ona s fotomontažom na kojoj su u zagrljaju pod plahtama bili Franjo Tuđman i Slobodan Milošević?! I što li bi tek sam Tuđman dao za pravosuđe koje na takav način procjenjuje satiru?

Mučno dno

Do kojeg mučnog dna je zaronila Hrvatska na rubu 2019. godine, pod palicom Velikog dedramatizatora, najbolje će pokazati jedna mala satirička diverzija za kraj.

Velimir Bujanec je, naime, cijenjeni novinar. Presuda sutkinje Šagud u slučaju News Bara je školski primjer neovisnosti i profesionalne sudačke procjene. Hrvatska Andreja Plenkovića je europska zemlja visokih demokratskih standarda.

Znam. Nije smiješno. Nego je vrijeme da se krene.

Jasmin Klarić
Telegram autor
565 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program