Život

Prvi smo ušli u novi ured Nanobita i dosta smo fascinirani. Zašto? Možda bi ipak bilo najbolje da pogledate

Agencija za projektiranje, produkt dizajn i arhitekturu Brigada uredila je novi ured Nanobita, vrlo uspješne zagrebačke tvrtke za razvoj igrica za smartphone. Ured u Radničkoj ulici, na dvije etaže i 1633 kvadrata, osim prostora za rad, ima različite trgove za druženje te sobe za igru i odmor. Snima Vjekoslav Skledar

FOTO: Vjekoslav Skledar/Telegram

Telegramov fotograf Vjekoslav Skledar i ja sjedimo u predvorju novog Nanobitovog ureda. Malo smo uranili. Tek je deset do osam i zaposlenici polako kapaju u ured. Rijetko su bitno stariji od 30 godina. Dvije različite osobe nas usput ponude kavom. Ljubazno odbijamo.

Nanobit, inače vrlo uspješna hrvatska tvrtka za razvoj igrica za smartphone u čijem zagrebačkom uredu radi devedesetak developera, dizajnera i administratora, nedavno se preselila u novi ured na dvije etaže i 1633 kvadratnih metara u Radničkoj ulici. Prostor je uredila agencija za projektiranje, produkt dizajn i arhitekturu Brigada. U Hrvatskoj nema puno ovakvih ureda, zato smo došli napraviti priču.

Detalji iz igrica inkorporirani u dizajn

Kroz ured nas vodi Brigadina voditeljica projekta Ivana Validžić. Nanobit je tvrtka koja radi igrice, pa su od toga i krenuli, kaže nam. Osnovni kreativni koncept bila je posveta igricama kao desetoj umjetnosti. To se zapravo, najbolje vidi u detaljima.

Da sam kroz ured prolazio sam, vjerojatno bi mi pola toga promaklo, ali motivi igrica zapravo su posvuda. Na primjer, stolići koji su u stvari one cijevi iz Super Marija, kuhinjska polica u obliku zmije iz Snakea, ormarići u kuhinji koji izgledaju kao blokovi iz Arkanoid igrice. Veći dio namještaja je pritom custom made.

Soba za stolni tenis Vjekoslav Skledar
Detalj iz sobe za ping pong; loptice stoje u posebnoj konstrukciji Vjekoslav Skledar

“Prije nego što počnemo raditi na projektu, skeniramo klijenta. Dugo razgovaramo da dobijemo konkretan uvid u organizaciju rada i navike zaposlenika. Ekipa se ovdje voli igrati i sve je zapravo u skladu s imidžom firme. Oni su mladi i razigrani”, kaže Ivana.

Otvoreni trgovi za kavu, sastajanje i odmor

Osnovne boje ureda su žuta i plava, boje Nanobitovog loga. Ulazni dio je reprezentativan. Na zidu iza masivne metalne recepcije na prvoj etaži je zidna grafika koja prezentira Nanobit procese. S lijeve strane su otvoreni uredi i prostori za rad, a s desne zajedničke zone, prostori za druženje i odmor. Prostor za rad podijeljen je u većim, otvorenim uredima, koji su razvrstani ovisno o radu pojedinih timova unutar tvrtke, i manjim uredima. Pokretači tvrtke Alan Sumina i Zoran Vučinić imaju zasebne urede na donjoj etaži. Prostori za rad su relativno jednostavni. U njima nema previše distrakcija, pune ih uglavnom nizovi stolova i Mac-ova.

Pacman trg na prvoj etaži Vjekoslav Skledar
Tetris trg na drugoj etaži Vjekoslav Skledar

Najveći dio cijelog ureda zapravo odlazi na zajedničke otvorene prostore, svojevrsne trgove koji su zamišljeni kao mjesta gdje se zaposlenici mogu odmoriti, popiti kavu i sastajati. Obje etaže imaju po jedno takvo mjesto: Pacman i Tetris trg. Najpopularniji je, čujemo, Pacman trg na donjem katu, u kojem su sjedala razmještena tako da simuliraju labirint iz kultne igrice. Zidovi labirinta/sjedala mogu se razmještati po volji i usmjeriti prema projektoru ili posložiti kao zone za igranje društvenih igara.

Ivana kaže da su to zapravo i htjeli postići, da zaposlenici ne ostaju u svojim uredima i da nisu segregirani po katovima. Poanta je da se druže i miješaju. Na donjem katu je i velika uredska kuhinja, s ormarićima i šankom koja je srce ureda “baš kao što se popularno kaže za kuhinju u svakom domu”. S desna šanku je prostor za sjedenje, Super Mario corner, sa stolićima u obliku cijevi i sjedalicama u obliku ciglenih blokova iz igrice.

Sobe s Playstationom i VR setom

Osim ureda i zajedničkih prostora, novi Nanobitov ured ima i više odvojenih prostora za igru. “Željeli smo da zaposlenici imaju i prostore gdje će se moći izdvojiti i odmoriti” kaže Ivana. Nasuprot Pacman trga na donjem katu je soba za stolni tenis sa staklenom stijenom prema uredu i pločom za praćenje rezultata.

Zajednička blagovaonica Vjekoslav Skledar
Zajednička kuhinja
Masivna metalna recepcija na ulazu u Nanobit Vjekoslav Skledar
Šank u kuhinji

Imaju i dvije prostorije, jednu u žutoj i jednu u plavoj boji, opremljene igraćim konzolama, plazmama i VR-om. Nasuprot njih su dvije manje Skype sobe. I tu je sve puno detalja. Skype sobe su, na primjer, opremljene tako da simuliraju različite razine u Donkey Kongu. Jedna je prostorija za odmor uređena po uzoru na Minesweeper. “Imamo pedantnu dizajenericu koja je izračunala kako bi išli brojevi na Minesweeperu, tako da svi brojevi na zidu zapravo imaju smisla”, kaže Ivana.

Svi brojevi u Minesweeper sobi su u skladu s logikom igrice
Žuta console soba s Playstationom i VR-om

Uređenje je trajalo tri mjeseca

Brigadini arhitekti sami su napravili prostorni raspored ureda. Kada su se uključili u projekt, Nanobit je tek zakupio prostor i krenuli su s građevinskim radovima. “Nitko nam nije rekao – napravite dvije sobe za skype ili sobe za konzole i govornice. Input klijenta je bio da žele zajedničke prostore u kojima će se moći družiti, piti kavu, imati predavanja. Sve smo stavili na papir, ali nismo se ograničili samo na to. Uvijek volimo razgovarati o prostorima koje najviše koriste, koje izbjegavaju, pa onda na osnovu dosadašnjeg iskustva radimo u skladu s tim”, dodaje Ivana.

Jedna od konferencijskih soba Vjekoslav Skledar
Jedna od soba sa sastanke Vjekoslav Skledar
Detalj sa zida na ulazu u drugu etažu Vjekoslav Skledar

Cijeli projekt trajao je otprilike tri mjeseca, što je Brigadi i inače najčešći vremenski rok kada projektiraju urede. Ovaj put im je bilo posebno zadovoljstvo. “Super je kad imaš klijenta koji je otvoren i koji ti vjeruje. Onda i mi imamu tu slobodu da napravimo nešto što još nije viđeno. Klijenti često vide negdje nešto i onda traže da im to isto napravimo u njihovim uredima, a mi ne želimo kopirati”.

Nastavite čitati