Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Razumije li Plenković uopće zakone kad govori da ne postoji kolektivna odgovornost HDZ-a za Fimi mediju?

Moguće je, doduše, da naprosto vrda i trola vjerujući da će tako zavarati kompletnu javnost

16.11.2020, Zagreb - MVP Zrinjevac. Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic obisao je izlozbu: EU fondovi mijenjaju Hrvatsku, izlozbu fotografija EU projekata. Nakon obilaska izlozbe odrzana je konferencija za medije premijera i ministra vanjskih poslova Gordana Grlica Radmana Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zakon o političkim strankama decidirano kaže: 'političke stranke su pravne osobe' koje 'svojstvo pravne osobe stječu danom upisa u Registar'. Nadalje: političke stranke dužne su Ministarstvu uprave dostaviti ''imena osoba ovlaštenih za predstavljanje i zastupanje''. Nadalje, političke stranke ''dužne su voditi poslovne knjige i sastavljati financijske izvještaje'' prema važećim propisima. Politička stranka je, dakle, pravna osoba kao i bilo koja tvrtka, muzej ili dom zdravlja. Utoliko može odgovarati za kriminal po ''Kaznenom zakonu i drugim zakonima kojima su propisana kaznena djela''.

Čim je sutkinja Irena Kvaternik u petak objavila prvostupanjsku presudu Sanaderu i HDZ-u za slučaj Fimi medija- a ona za HDZ zasad znači da u državni proračun mora vratiti 14, 6 milijuna kuna koje je stekao koruptivnim aranžmanima plus platiti kaznu od 3,5 milijuna – javio se Andrej Plenković s prezrivim komentarom.

Sudu u brk, sasuo je da ”ne postoji kolektivna odgovornost” HDZ-a za počinjena kaznena djela te da se iz ”odgovornosti pojedinca”, dakako Ive Sanadera, ne može ”izvlačiti odgovornost pravne osobe”, dakako HDZ-a. Iz te kanonade nemaš što drugo zaključiti nego da je Andrej Plenković debelo posvađan sa zakonima. Dobro, možda nije sa svima, nego samo s onima koji mu ne pašu. Momentalno mu ne pašu barem dva. Prvo Zakon o političkim strankama, drugo Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Stranka je po zakonu pravna osoba

U tim su zakonima vrlo jednostavnim riječima definirani elementarni pojmovi koji su bitni za proces Fimi medija, pa je začuđujuće da ih Plenković opet ne razumije i ne priznaje. Moguće je, doduše, da naprosto vrda i trola vjerujući da će tako zavarati kompletnu javnost.

No, formalni status svakog entiteta koji se naziva političkom strankom morao bi biti poznat svakom elementarno obrazovanom građaninu, a pogotovo jednom predsjedniku Vlade, šefu vladajuće stranke i još k tome pravniku, a ne, recimo inženjeru šumarstva primarno zainteresiranome za stabla i gljive.

Sve se definicije o tome nalaze u Zakonu o političkim strankama i to prvo u članku 2., a zatim u člancima 7., 16. i 21. Zakon odmah decidirano kaže ”političke stranke su pravne osobe”, a ”svojstvo pravne osobe stječu danom upisa u Registar”. Nadalje, političke stranke dužne su Ministarstvu uprave dostaviti ”imena osoba ovlaštenih za predstavljanje i zastupanje”. Nadalje, političke stranke ”dužne su voditi poslovne knjige i sastavljati financijske izvještaje” prema važećim propisima.

Kako za 167 drugih, tako i za HDZ

Ovdje, dakle, već imamo tri bitne i svima shvatljive stvari. Stranka je pravna osoba kao i bilo koja tvrtka, muzej ili dom zdravlja. Službeno je predstavljaju odgovorne osobe kao i svaku tvrtku, muzej ili dom zdravlja, a u stranci su to predsjednik, šef računovodstva, eventualno ”rizničar” kao Mladen Barišić, itd. Dužna je po zakonu voditi računovodstvo kao i svaka tvrtka, muzej ili dom zdravlja. Prema tome, stranka kao pravna osoba jest pred zakonom odgovorna za svoje poslovanje, financije, zapošljavanje, interne akte, a ne daj bože i za korupciju.

Utoliko se stranci može suditi kao i bilo kojoj kompaniji. Može joj se izreći financijska kazna. Može je se ovršiti. A njezine odgovorne osobe, kao i bilo koji predsjednik uprave neke tvrtke, ravnatelj ustanove ili direktor – mogu završiti u zatvoru. Plenkoviću ne odgovara da bi HDZ morao iskeširati s kamatama skoro 20 milijuna, ali što se može. Takav je zakon za sve stranke u državi u kojoj je on predsjednik Vlade, a stranaka imamo 168, pa tako i za vladajuću stranku HDZ.

A što kaže Zakon o odgovornosti pravnih osoba?

A pogledajmo sada i drugi ovdje važan zakon, Zakon o odgovornosti političkih stranaka za kaznena djela, a malo čitanja trebalo bi preporučiti i pravniku Andreju Plenkoviću i njegovim službama. U tom drugom zakonu utvrđuju se ”pretpostavke kažnjivosti, kazne, sigurnosne mjere, oduzimanje imovinske koristi” (i tako dalje)koje se primjenjuju na pravne osobe u Hrvatskoj, u koje, kako je već rečeno, nepobitno spadaju i političke stranke.

U startu se konstatira i da je zakon usklađen s referentnim aktima Europske unije i s kojima. Članak 3. navodi, dakle, da će se ”pravna osoba (dakle i politička stranka) kazniti za kazneno djelo odgovorne osobe ako se njime povređuje neka dužnost pravne osobe ili je njime pravna osoba ostvarila ili trebala ostvariti protupravnu imovinsku korist za sebe ili za drugoga”. Pravnim osobama sudit će se na temelju ”Kaznenog zakona i drugih zakona kojima su propisana kaznena djela”.

Rog za svijeću

Zatim se člankom 5. propisuje da se ”odgovornost pravne osobe temelji na krivnji odgovorne osobe”. Te da će se ”pravna osoba kazniti za kazneno djelo odgovorne osobe” čak i ”u slučaju kad se utvrdi postojanje pravnih ili stvarnih zapreka za utvrđivanje odgovornosti odgovorne osobe”.

Plenković, znači, nije čitao bitne zakone, a ni sada mu se s time ne da zamarati pa govori napamet. Ili ih je ipak čitao, ali misli da će ne samo građanima, nego i sudu u žalbenom postupku, prodati rog za svijeću. To što je, kako on tvrdi, ovaj današnji HDZ jedan posve ”drugi HDZ”, a ne više onaj iz Sanaderove ere, ništa ne mijenja na stvari u smislu kaznene odgovornosti HDZ-a kao pravne osobe koja postoji u kontinuitetu od registracije 1990. godine.

HSP AS je ugašen zbog kriminalnih dugova

Osim toga, ako se Plenković možda ne sjeća, neke stranke u Hrvatskoj do sada su već propale i brisane su iz Registra zbog financijskih dubioza i dugova koje nisu mogle vratiti. Jedna od takvih je HSP Ante Starčević koja je u veljači ove godine ugašena i više ne postoji zbog nepodmirenih dugovanja od 250.000 kuna do kojih je došlo malverzacijama odgovornih osoba. Takve posljedice nije skrivilo ni članstvo te stranke, a ni novo vodstvo izabrano nakon problematičnoga koje je natuklo dugove.

Nije, znači, istina ni to da se, ”prvi put u povijesti Hrvatske sudi jednoj političkoj stranci” kao što ovih dana zapomažu njeni pristaše. A ”kolektivnu odgovornost”, kojoj se tako protivi Andrej Plenković, kusaju tisuće i tisuće pravnih osoba diljem svijeta koje plaćaju milijunske kazne zbog nezakonitih odluka svojih odgovornih osoba. I ne pada im na pamet, kao sada Plenkoviću, pozivati se na to da će njihovi radnici, kao u slučaju HDZ-a članstvo, ispaštati zbog kaznenih djela direktora s kojima nisu imali nikakve veze niti su za njih znali.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više