Piše: Jerko Mihaljević | Snima: Borko Vukosav

Realno, na Adventu svi uglavnom piju kuhano vino. Prošli smo dosta kućica u Zagrebu i testirali ga

Ove godine u kućicama na zagrebačkom Adventu masovno se prodaje već gotovo kuhano vino. I svugdje je identičnog okusa. Ipak, uspjeli smo...

Uži gradski centar već tjednima funkcionira kao jedan veliki zimski zabavni park. Nakon što smo napravili kratki pregled ponude hrane i pića i posjetili adventska dvorišta na gornjem gradu, odlučili smo, potpuno amaterski, testirati ponudu kuhanih vina na kućicama na zagrebačkim trgovima.

Jedno smo poslijepodne prošetali gradom i provjerili koje kućice imaju najbolja kuhana vina, kakve su cijene, koje se vrste vina i koje začine koriste pri kuhanju. Budući da je crno vino ipak najpopularnije kod odabira kuhanog, orijentirali smo se samo na njih.

Svi su počeli prodavati isto, već gotovo kuhano vino

Trg bana Jelačića
Advent na Trgu Borko Vukosav

Ipak, broj vina koja smo mogli testirati prilično se smanjio u odnosu na protekle godine, budući da ove zime velika većina kućica prodaje Zimsko vino, već gotovo kuhano vino koje prodavači samo griju, a koje je svugdje, logično, identičnog okusa. Ipak, naletjeli smo na neke kućice koje si još uvijek daju truda i rade svoja vina, neki uspješno, neki malo manje. Evo kako je bilo.

Jerko, reporter Telegrama, popio je ozbiljan broj kuhanih vina
Jerko, reporter Telegrama, popio je ozbiljan broj kuhanih vina Borko Vukosav

1. Verde Brunch & Cafe

Lokacija: Martićeva

Cijena: 12 kuna

_40a3876
Verde brunch & cafe Borko Vukosav

Na prvoj kućici kod koje smo stali rekli su nam “da oni baš i nisu za vino”. Verde Brunch & cafe prodaje kupovno “Zimsko” kuhano vino, isto kakvo se prodaje na ogromnom broju adventskih kućica po gradu. Kada bi kasnije pitali prodavače na štandovima za to vino, pitali bi mislimo li na ” ono što dolazi u kutijama”.

Na prvi gutljaj vidi se i zašto. Vino je slabog voćnog okusa. U Verdeu ga služe s kriškom naranče koja nekako uspijeva poništiti sve druge začine. Alkohol se gotovo i ne osjeti i ostaje dojam da pijete toplu sangriju ili voćni čaj.

_40a3883
Vino iz Verdea Borko Vukosav

Ocjena: 2-3

2. Vinoteka Vinesa, Otto & Frank

Lokacija: Martićeva

Cijena: 12 kuna

_40a3897
Vinoteka Vitesa Borko Vukosav

Kućica Vinoteke Vinesa prodaje kuhano vino iz vlastite proizvodnje. Nisu nam htjeli reći što sve stavljaju unutra jer ne žele javno otkriti recept. Rekli su samo da stavljaju standardne začine i “neke likere”. Vino je znatno teže od “Zimskog” : gušće je i alkohol se itekako osjeti. Miriše poput nekakvog kolača, slatko je i nema poseban aftertaste.

Vino iz Vitese
Vino iz Vitese Borko Vukosav

Ocjena: 3-4

3. Wine Bar Rakijarnica

Lokacija: Kurelčeva

Cijena: 12 kuna

Wine Bar
Wine Bar Borko Vukosav

U Wine Baru na uglu Kurelčeve i Jurišićeve kuhaju hvarski Plavac u kojeg stavljaju limun, klinčić i cimet. Alkohol se osjeti, ali je vino i dalje blagog, voćnog okusa. Limun je svakako prisutan. Miriše po pravom vinu, što često nije bio slučaj. Jedan od favorita.

Vino u Rakijarnici
Vino u Rakijarnici Borko Vukosav

Ocjena: 4

4. Program

Lokacija: Kurelčeva

Cijena: 12 kuna

Program
Program Borko Vukosav

Program se nalazi na sredini Kurelčeve. Kuhaju Cuvee u koji dodaju sok od naranče i limuna, klinčić, cimet i šećer. Vino im je pomalo gorko, voćnog mirisa, gusto i opojno. Ne ubija agresivnom slatkoćom pa ga se može popiti više.

ss
Kuhano vino iz Programa Borko Vukosav

Ocjena: 3-4

5. Gingle Bells

Lokacija: Kurelčeva

Cijena: 12 kuna

Gingle Bells
Gingle Bells Borko Vukosav

U Gingle Bellsu kuhaju Shiraz, a u njega dodaju sokove jabuke, limuna, naranče, anis, klinčić i cimet. Voćni sokovi se osjete. Vino je rijetko, gotovo prozirno, i snažnog voćnog okusa. Kao vreli multivitaminski sok s natruhama alkohola.

Vino iz Gigle Bells
Vino iz Gigle Bells Borko Vukosav

Ocjena: 2-3

6. Ski room

Lokacija: Trg Bana Jelačića

Cijena: 15 kuna

Ski Room
Ski Room Borko Vukosav

Ski Room prodaje kuhani Cabernet Sauvignon s dodatkom klinčića i cimeta. Vino je tamno i oporo sa snažnim okusom alkohola i ostavlja dosta gorak aftertaste. Servirano je vrelo.

Vino iz Ski Rooma
Vino iz Ski Rooma Borko Vukosav

Ocjena: -3

7. Na gruntu

Lokacija: Europski trg

Cijena: 15 kuna

Na gruntu
Na gruntu Borko Vukosav

Prodavačica kućice “Na gruntu” nije nam znala reći koju vrstu vina kuhaju jer su nedavno mijenjali dobavljača, tako da nije bila posve sigurna što nam točno prodaje. Vino koje smo dobili bilo je mlako i bez ikakvih natruha alkohola. Imalo je okus kolača s cimetom. Kao da uopće nije bilo vino.

Vino iz Na gruntu
Vino iz Na gruntu Borko Vukosav

Ocjena: 2

8. Vino i ino

Lokacija: Europski trg

Cijena: 14 kuna

Vino i ino
Vino i ino Borko Vukosav

Kućica Vino i ino prodaje kuhani Shiraz Harlekin. Vino je stvarno ukusno, ne koriste se nekakvi hrabri začini, samo dobar omjer onih tradicionalnih. Vino je relativno slatko i alkohol se baš ne osjeti, ali svejedno imate dojam da pijete pravo vino.

Kuhano vino iz Vino & Ino
Kuhano vino iz Vino & Ino Borko Vukosav

Ocjena: 3-4

9. Are you in

Lokacija: Europski trg

CIjena: 13 kuna

Are you in
Are you in Borko Vukosav

U ovoj se kućici prodaje kuhani đakovački Cuvee koji je sladak, ali u ustima kasnije ostavlja kiseli aftertaste. Kao voćni sok od nekakvog citrusnog voća. Samo vruć.

Kuhano vino iz Are You In
Kuhano vino iz Are You In Borko Vukosav

Ocjena: 3

10. The Rudolph pub

Lokacija: Europski trg

Cijena: 12 kuna

Rudolph bar
Rudolph bar Borko Vukosav

Rudolph pub kuha međimurski Vranac koji na pogled djeluje rijetko, gotovo prozirno. Vino je na okus slatko, kao da je razrjeđeno s nekakvom mineralnom vodom s umjetnim okusima.

Kuhano vino iz Rudolph bara
Kuhano vino iz Rudolph bara Borko Vukosav

Ocjena: 2-3

11. Bota Šare

Lokacija: Europski trg

Cijena: 12 kuna

Bota Šare
Bota Šare Borko Vukosav

Možda najbolje vino na Europskom trgu. U kućici Bota Šare kuha se pelješki Plavac mali u koji stavljaju klasične začine i smeđi šećer. Vino je teškog i punog okusa, osjete se i alkohol i šećer, ali se i dalje vidi da se kuhalo poprilično dobro vino.

Vino iz Bota Šare
Vino iz Bota Šare Borko Vukosav

Ocjena: 4

12. Apoteqa

Lokacija: Europski trg

Cijena: 13 kuna

Apoteqa
Apoteqa Borko Vukosav

U ovoj nam kućini nisu znali reći koje vino koriste pa su izvadili jedan od kanistera, no ni na njemu nije bilo nikave jasne oznake. Kuhano vino im je izrazito slatko. Nalik na nekakvu prokuhanu generičku verziju cole.

Kuhano vino iz Apoteque
Kuhano vino iz Apoteqe Borko Vukosav

Ocjena: 2-3

13. Pušća Bistra

Lokacija: Trg Bana Jelačića

Cijena: 15 kuna

Pušča Bistra
Pušća Bistra Borko Vukosav

Kućica Pušća Bistra reklamira se da prodaje domaće vino iz Parka prirode Medvednica. Vino im ima čudan orašasti aftertaste i košta 15 kuna. Poput zagorenog šećera. Dobili smo ga vrelog, a alkohol se gotovo i nije osjetio.

Kuhano vino iz Pušće Bistre
Kuhano vino iz Pušće Bistre Borko Vukosav

Ocjena: 2

14. La Fabricca

Lokacija: Trg Bana Jelačića

Cijena: 15 kuna

La Fabricca
La Fabricca Borko Vukosav

La Fabricca prodaje kuhani Merlot u kojem se osjeti dodani šećer i limun ali je vino svejedno na prvi okus poprilično gorko i teško. U ustima ostavlja kiselkasti aftertaste.

Kuhano vino iz La Fabrice
Kuhano vino iz La Fabrice Borko Vukosav

Ocjena: 2-3

15. Micho Dom Vitamina

Lokacija: Bogovićeva

Cijena: 15 kuna

Dom vitamina
Micho Dom vitamina Borko Vukosav

U ovoj su nam kućici rekli da kuhaju Plavac mali, a čašu kuhanog vina naplaćuju 15 kuna. Vino ima orašast aftertaste i iako su nam rekli da od začina i dodataka stavljaju tek malo klinčića, vino je vrlo slatko i okusom više nalikuje kolaču nego vinu.

kuhano vino iz Miche
kuhano vino iz Miche Borko Vukosav

Ocjena: 3

16. Vrata Kornata

Lokacija: Tomićeva

Cijena: 20 kuna

Vrata Kornata
Vrata Kornata Borko Vukosav

Vino u kućici Vrata Kornata u Tomićevoj ulici najskuplje je na koje smo naišli. Čaša kuhanog Bibichevog Harlekina košta dvadeset kuna, no možda je i najbolje koje smo probali. U vino uz vlastitu mješavinu začina stavljaju i gin i likere koje nam nisu htjeli otkriti. Vino je vrlo jako i gusto, gotovo sirupasto i na trenutke djeluje kao žestica. I to vrlo dobra žestica.

Vino iz Vrata Kornata
Kuhano vino iz Vrata Kornata Borko Vukosav

Ocjena: 4-5

17. Fine Wines & Desserts

Lokacija: Zrinjevac

Cijena: 12 kuna

Fine Wines and Desserts
Fine Wines and Desserts Borko Vukosav

U ovoj su nam kućici rekli da u pripremi kuhanog vina koriste Shiraz Pinot koji začinjavaju s kupovnim miksom začina i pločicama cimeta. Vino koje smo dobili bilo je poprilično svijetlo i rijetko. Alkohol se nije osjetio i nije bilo nimalo voćnih tonova. Okus je bio zemljast i orašast.

Kuhano vino iz Fine Wines & Dessertsa
Kuhano vino iz Fine Wines & Dessertsa Borko Vukosav

Ocjena: 3

18. Vivat

Lokacija: Zrinjevac

Cijena: 12 kn

Vivat
Vivat Borko Vukosav

U Vivatu na Zrinjevcu za kuhano vino koriste mješavinu Shiraza, Pinota i Portugizca koje začinjavaju cimetom, šećerom i vanilin šećerom. Krajnji rezultat je slatkasto i pitko vino, koje doduše nije vrlo snažno, ali ima dobar omjer začina i dosta je ukusno.

Kuhano vino
Kuhano vino Borko Vukosav

Ocjena: 4

19. Doghouse by Luka Nižetić

Lokacija: Zrinjevac

Cijena: 12 kn

Doghouse by Luka Nižetić
Doghouse by Luka Nižetić Borko Vukosav

Iz Doghousea nam nisu htjeli reći što točno stavljaju u vino, ali spomenuli su da ga začinjavaju klinčićem, anisom, jabukom i kruškom. Voće se i osjeti u konačnom porizvodu. Vino je poprilično slatko, ali ne zbog šećera nego je okus bio baš voćan. Toliko voćan čak da se vino malo izgubilo u svemu pa je okus na kraju podsjećao na dječji sirup za kašalj.

Kuhano vino iz Doghouse by Luka Nižetić
Kuhano vino iz Doghouse by Luka Nižetić Borko Vukosav

Ocjena: 3

20. Boy’s Burger Bar

Lokacija: Tomislavac

CIjena: 10 kuna

Boy's Burger Bar
Boy’s Burger Bar Borko Vukosav

Boys Burger Bar nalazi se između Zrinjevca i Tomislavca na dijelu adventa koji je zbog raznih igračaka, vrtuljaka i vlakića očito namijenjen djeci. Takvo je nekako i vino u Boys Burger Baru. Slatko je, s natruhama vanilije, blago i pitko. Kao bezalkoholna dječja verzija kuhanog vina. Najjeftinije vino na koje smo naišli.

Kuhano vino iz Boy’s Burger Bara
Kuhano vino iz Boy’s Burger Bara Borko Vukosav

Ocjena: 2-3

Sve ocjene smo davali po školskom sustavu ocjenjivanja; od 1 do 5.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
641 članak Više o autoru