Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Sandro Lendler

Biznis & tech

Recenzija iPhonea 12: Korak unazad je nekad, u nekim slučajevima, korak unaprijed

Apple je napravio mnogo toga dobrog s novim iPhoneom, no neke odluke su pomalo upitne

Biznis & tech

Recenzija iPhonea 12: Korak unazad je nekad, u nekim slučajevima, korak unaprijed

Apple je napravio mnogo toga dobrog s novim iPhoneom, no neke odluke su pomalo upitne

FOTO: Sandro Lendler

Apple je 12. listopada predstavio čak četiri nova iPhonea, umanjeni iPhone 12 mini, standardni iPhone 12 te iPhone 12 Pro u dvije veličine, standardnoj i većoj verziji. Premda oni djele mnogo karakteristika, poput novog A14 procesora, 5G podršku, novi magnetski bežični način punjenja – iz mrtvih vraćeni Mag Safe, razlike među modelima su relativno velike. Nama je na testiranje stigao drugi najjači model, manji iPhone 12 Pro, koji nam je na tjedan dana ustupio iStyle.

Sva četiri modela predstavljena ove godine dijele još jednu pomalo kontroverznu karakteristiku. Apple je ove godine odlučio svoje iPhone modele isporučivati bez punjača i slušalica, koje su do sada bile standard. Slično su napravili i prošle godine, kada su uz svoje Apple Watch modele prestali isporučivati punjač. Dakle, u kutiji, koja je znatno manja, sada se nalazi samo iPhone, hrpa papirologije, jedna naljepnica i USB-C na Lightning kabel.

Plemenito je biti ekološki osviješten, ali…

Apple tvrdi da su tako odlučili jer su htjeli smanjiti svoj utjecaj na zagađenje okoliša, budući da će se korištenjem starijih punjača generirati manje elektroničkog otpada, a zbog manje kutije, moći će se odjednom prevesti više iPhonea. Apple tvrdi da će time uštedjeti oko dva milijuna tona emisija ugljičnog dioksida godišnje, odnosno kao da su s prometnica uklonili 450.000 automobila. Premda je Appleova nakana zaista plemenita, problematično je što je cijena iPhonea 12 Pro ostala na jednakih 999 dolara, koliko je koštao iPhone 11 Pro. Teško se othrvati dojma da uz ekologiju postoji i želja za povećanjem profita.

Ipak, mnogo više fer bi bilo da su cijenu iPhonea spustili za 19 dolara, koliko traže za svoj brzi USB-C punjač snage 20W. Također, možda bi i logičnije bilo da su, konačno, nakon godina i godina šuškanja, na svoje mobitele implementirali USB-C punjač, koji je postao standardan kroz cijelu industriju mobilnih telefona i ponekih laptopa. Ipak, USB-C su implementirali na svoj iPad Pro iz 2018. godine, a još 2015. godine on je implementiran na MacBook veličine 12 inča. Bez trunke sumnje, ovakav trend ne uključivanja punjača uz mobitel će kroz sljedećih par godina zahvatiti i ostatak mobilne industrije, kao što se primilo i micanje 3,5 mm utora za slušalice, uklonjenog s iPhonea 7 još 2016. godine.

Ovogodišnji iPhone modeli se isporučuju u manjoj kutiji, zbog toga što ona ne sadrži punjač ni slušalice Sandro Lendler

Korak unazad kao korak unaprijed

No, vratimo se na sam mobitel. Ovogodišnji iPhonei su ponovno evolucija dizajna koji je predstavljen još 2017. godine s iPhoneom X. Ove godine, razlika je radikalnija spram prošlih. Prednja strana, odnosno ekran, dizajnom je ostao relativno sličan svim prethodnim generacijama.

Na vrhu se nalazi urez gdje se nalazi Face ID senzor za prepoznavanje lica korisnika, a urez je, prema riječima mnogih, poput YouTubera Michaela Kukielke, neznatno manji. U praksi, razlika se ne primjećuje.

Veća promjena dogodila se s bočnih stranica, gdje se Apple odlučio vratiti u prošlost i ponovno uvesti oštrije rubove koji su bili karakteristični za iPhone 4 i 4S, no sličniji je iPhoneu 5 i 5S. Ta odluka je dovela do manjih obruba oko ekrana, stoga se iPhone 12 Pro po veličini obruba približio konkurentima, za kojima je s prošlogodišnjim iPhoneom 11 pomalo kaskao. U ruci, oštri obrubi doimaju se sjajno. Mobitel je znatno lakše držati u ruci (bez maske), a po čvrstoći možemo ga usporediti s ciglom. U terminima mobilnih telefona, to je osjećaj koji želite imati. Dakle, Apple je odlaskom korak unazad s dizajnom ustvari napravio korak unaprijed.

Manji obrubi doveli su i do većeg ekrana od 6,1 inča spram prošlogodišnjih 5,8 inča, u kućištu koje je jednake širine, dva milimetra više, ali i osjetnih 0,7 milimetara tanje. Dakle, pokrivenost prednje površine ekranom je povećana, stoga se vizualno iPhone 12 Pro doima manjim, dok istovremeno pruža veću ekransku površinu.

Dizajn novog iPhonea podsjeća na iPhone 4, 4S, 5 i 5S Sandro Lendler

Po pitanju ekrana, priželjkivali smo ipak korak unaprijed

Premda je dobro da je dizajn otišao korak unatrag, nije dobro što je ekran otišao korak unazad. Točnije rečeno, što nije otišao korak unaprijed. Osvježenje ekrana od 120 Hz, što se moglo vidjeti na mnogim konkurentima (ali i na iPad Pro modelima s ProMotionom), zaista je jedna od većih stvari koje su se dogodile u svijetu mobilnih uređaja, te bez kojih se jednostavno ne može nakon što ih se iskusi barem jednom na više od pet minuta. Osvježenje ekrana uvelike poboljšava korisničko iskustvo. Mobitel se doima fluidnijim i bržim, pa se iPhone 12 Pro, unatoč sve siline i snage svog A14 procesora, doima jednostavno sporijim od (često jeftinije) konkurencije. Time se pomalo dovodi u pitanje zaslužuje li iPhone 12 Pro uopće naziv “Pro”.

Ove godine svi ekrani na iPhone modelima su OLED paneli, koji nude znatno bolji kontrast i vjernost boja. Ekran na iPhone 12 Pro se bez problema može svrstati u popis pet najboljih ekrana na tržištu smartphonea, gdje lako može parirati Samsungovim modelima. Uz samu kvalitetu ekranskog panela, Apple svojom True Tone tehnologijom prilagođava toplinu ekrana kako bi prikaz bio što vjerniji u odnosu na svjetlo pod kojim se gleda. Ekran dok miruje izgleda jednostavno fantastično, no dok se scrolla primjerice po Instagram feedu, ekran pomalo gubi na dojmu.

Apple je ove godine predstavio i novu tehnologiju za zaštitu ekrana, koju naziva Ceramic Shieldom, odnosno, keramičkim štitom. Tvrde kako je ekran sada četiri puta otporniji na padove, budući da je riječ o hibridu keramike i stakla. Međutim, mnogi korisnici, poput onih na Redditu i Twitteru, žalili su se kako im je ekran u samo par dana korištenja pokupio lagane ogrebotine. Na ogrebotine se žalio i YouTuber MKBHD u svojoj recenziji. U naših tjedan dana korištenja, nismo primijetili nikakvu ogrebotinu, a iPhone 12 Pro smo tretirati kao svaki drugi. Bez ikakve grižnje savjesti smo ga stavljali u džep traperica ili jakne, a svoje mjesto je imao i u pretincima automobila gdje je znao “plesati”. Ekran je nakon tjedan dana ostao isti kao prvog momenta kada smo ga izvadili iz njegove malene, ekološki osviještene, kutije.

Konačno 5G povezivost

Premda su se prvi mobiteli s 5G povezivosti počeli pojavljivati još prošle godine, Apple je tek ove godine odlučio ugraditi 5G, i to u cijelu svoju ponudu, od najjeftinijeg do najskupljeg modela. Appleu bi se teško moglo zamjeriti što prošle godine nije ugradio 5G povezivost na mobitele, budući da je infrastruktura 5G mreže i ove godine još u izgradnji. No, bitno je i dobro što je Apple već ove godine ugradio 5G. Naime, korisnici iPhonea u prosjeku dulje zadržavaju svoje modele, stoga će kada jednom infrastruktura bude izgrađenija, moći i sa svojim dvije ili tri godine starim mobitelima moći koristiti 5G.

Proizvođači mobitela se još uvijek bore s potrošnjom energije kada se koristi 5G povezivost. Apple je po tom pitanju zauzeo poprilično genijalnu strategiju. Premda iPhonei nude i konstantno korištenje 5G mreže, Apple je stvorio i automatski mod 5G-a, koji će samo kada treba, spojiti mobitel na 5G mrežu. Primjerice, kada se dopisujete preko iMessagea ili bilo koje druge aplikacije za dopisivanje koja ne zahtijeva preveliku brzinu, iPhone će biti spojen na 4G i time trošiti manje energije. Kada će se primjerice trebati skinuti neka veća datoteka od par gigabajta, iPhone će se automatski spojiti na 5G i nuditi znatno veće brzine skidanja. No, s obzirom na trenutno stanje raširenosti 5G mreže u Hrvatskoj, te 5G brzine nismo bili u prilici testirati.

Kamere su izbočene u dvije razine Sandro Lendler

Još jedan golemi procesorski skok

Appleov A14 procesor koji ugrađuju u ovogodišnje modele je prvi koji koristi 5nm proces. U praksi, to znači da je čip manji, te da se na njega može ugurati više tranzistora u danu površinu procesora. Time je potrošnja energije manja spram, primjerice procesora baziranog na 7 nm procesu. Time je Apple na svoj A14 ugurao 11,8 milijardi tranzistora, što je 40 posto više spram 8,5 milijardi na A13. Stoga, što se performansi tiče, iPhone 12 Pro je među bržima na tržištu. Jedini je problem što se tako ne doima uvijek, ponajviše zbog osvježenja ekrana od 60 Hz umjesto 120 Hz.

Kompleksnije igre, poput Sid Meiers Civilization 6, naslova koji je kada je debitirao na računalima 2016. godine zadao muke nekim desktop procesorima, nije neki problem za novi iPhone. U direktnoj usporedbi s Android konkurencijom (testirali smo sa Samsung Galaxy S20+ 5G), igra na iPhoneu radi mnogo brže, s kraćim učitavanjima čak i kada je igra u poodmakloj fazi i kada se u pozadini igre izvršava golemi broj procesa.

Novi iOS je revolucionaran, ali je dostupan i na starijim modelima

Apple je krajem lipnja ove godine napravio jedan od većih skokova po pitanju svog operativnog sustava iOS. Kako smo već tada u lipnju detaljno pisali, najveće promjene dogodile su se na korisničkom sučelju. Sučelje iOS 14 sada omogućuje dodavanje Widgeta na Home Screen, kako bi se primjerice brže došlo do informacija o vremenu, kalendaru ili dionicama. Taj skok je poprilično velik, budući da se korisničko sučelje iPhonea nije značajnije mijenjalo od predstavljanja prvog iPhonea 2007. godine. Međutim, premda je razlika velika, ostaje i dalje karakterističan dizajn i izgled iOS-a, a promjene se doimaju iznimno skladnima.

iOS 14 je revolucionaran, no dostupan i na starijim modelima

Widgetima se može mijenjati veličina, od manjeg koji zauzima površinu od četiri ikone, do većih koji mogu zauzimati površinu 12 ikona, odnosno tri reda. Popis svih dostupnih Widgeta će se nalaziti u zasebnom sučelju, kojeg Apple naziva Widget Gallery. Uz Widget Gallery, Apple je dodao i App Library, zasebnu stranicu koja se nalazi krajnje desno. Unutar nje nalazi se popis svih instaliranih aplikacija, a korisnici sada po prvi puta mogu skrivati stranice na home pageu koje im nisu potrebne. Appleova tvrdnja kako će korisnici time imati praktičnije i urednije sučelje je apsolutno točna. Aplikacije koje ne koristite više ne morate gurati u nekakve foldere, već ih se može “pospremiti” u App Library.

Unaprijeđeni su i personalizirani Memojiji, koji sada imaju više opcija, pa im se tako sada može dodati maska za lice. Appleov iPhone sada podržava i korištenje aplikacija bez skidanja. Primjerice, ako želite napraviti neku transakciju Apple Payom, poput iznajmljivanja električnog romobila, ne morate skinuti posebnu aplikaciju za to, već samo dodirnuti svoj iPhone na NFC čitač i potvrditi iznajmljivanje. Novi iOS 14 javlja i kada se koriste kamere i mikrofon, pa se tako u desnom kutu, iznad prikaza jačine signala pojavljuje zelena točkica kada neka aplikacija pristupa kameri, a narančasta kada pristupa mikrofonu. Time je korisnik u svakom trenu informiran oko njih, što naravno, doprinosi sigurnosti.

Kamere nisu napravile veći skok, što nije nužno loše

S prošlogodišnjeg iPhonea 11 Pro, kamere na iPhoneu 12 Pro i nisu doživjele neke veće promjene, što je ustvari i dobra stvar. Unaprjeđenja su tek manja, no dovoljna za pariranje konkurenciji. Apple je unaprijedio svoj HDR sustav, koji sada nozi naziv HDR 3, a procesiranje fotografije je nešto brže, te nešto bolje. Boje su očekivano izražene, oštrina je odlična, a fotografije općenito imaju manje šuma nego prije.

Treće jezero u parku Maksimir – standardna kamera Ivan Luzar/Telegram

Night mode je sada dostupan na sve tri kamere, širokoj odnosno standardnoj, telephoto odnosno zoom kameri i ultraširokoj kameri. Sve tri kamere broje 12 megapiksela, što je sasvim dovoljna brojka, a nadodan je i novi LiDAR senzor (koji je predstavljen na iPadu Pro), koji pomaže u stvaranju fotografija sa zamućenom pozadinom i kod raznih aplikacija koje mjere prostor. LiDAR je ustvari optički mjerni instrument koji odašilje laserske zrake, te time preciznije mjeri udaljenost objekta fotografije od kamere u mračnim uvjetima. Time je i izoštravanje objekta u fokusu brže.

Sokolska Mogila u Maksimiru – telefoto kamera Ivan Luzar/Telegram

LiDAR nije aktivan u dnevnim uvjetima osvjetljenja, gdje ustvari i nije potreban. I u tim uvjetima iPhone 12 Pro iznimno brzo izoštrava scenu. Kamera je također dovoljno precizna da sama odredi idealne uvjete snimanja fotografija, stoga nije potrebno previše ugađati postavke, već će svaka fotografija s iPhonea u najmanju ruku ispadati vrlo dobrom, a često odličnom, neovisno o uvjetima fotografiranja. Dakle, na kameru iPhonea 12 Pro se može bez problema pouzdati i znati da će u gotovo svim uvjetima isporučiti impresivne fotografije.

Jarunsko jezero – Noćni mod je dostupan i na ultrawide kameri, a aktivira se već u sumrak Ivan Luzar/Telegram

Baterija ipak ne oduševljava

Autonomija, odnosno trajanje baterije, bilo je zadovoljavajuće, no ipak ne impresivno koliko bi se očekivalo od iPhonea. U normalnom dnevnom korištenju, koje je trenutno zbog situacije uglavnom vezano za kućno korištenje na Wi-Fi-ju i s tek povremenim izletima na 4G mrežu, iPhone bi na kraju dana imao između 20 ili 30 posto preostalog kapaciteta baterije. Pritom smo iPhone koristili za dopisivanje, često predugo scrollanje Instagrama, te čitanje raznih internetskih stranica. Ukupno aktivno korištenje ekrana je pritom uglavnom prelazilo tri sata. Koliko će 5G utjecati na potrošnju baterije ćemo tek vidjeti u narednim godinama.

Na kraju se nameće pitanje isplati li se iPhone 12 Pro spram standardnog iPhonea 12? Ovogodišnji iPhone 12 i 12 Pro su iznimno slični. Imaju identičan procesor, ekran i dizajn, a praktički najveća razlika nalazi se u kamerama te LiDAR senzoru te u 6 GB RAM umjesto 4 GB RAM na standardnim iPhoneima. Stoga, ako je kupcu kamera jedan od najbitnijih faktora na mobitelu, iPhone 12 Pro je logičan izbor. No, ako je kamera niže na listi prioriteta, iPhone 12 je također sasvim solidna opcija. Promjena spram iPhonea 11 Pro i nije toliko drastična, ako izuzmemo golemi iskorak koji se dogodio u dizajnu, no korisnici starijih modela, poput iPhonea XS, iPhone 12 Pro mogu smatrati velikim skokom unaprijed. Testirani iPhone 12 Pro dostupan je u ponudi iStylea u Graphite boji sa 128 GB pohrane za 9669 kuna.