Slab rezultat HDZ-a u anketama samo je naizgled dobra vijest za sve koji žele raskid s korupcijom

Ne bi bilo neobično, ako virus do izbora sasvim ne nestane, da HDZ osvoji tek oko pedesetak mandata

Koalicija HDZ-a i Domovinskog pokreta bila bi katastrofalna za Hrvatsku, jer bi legitimizirala ustaštvo u državnoj vlasti. S druge strane, uvjerljivija pobjeda SDP-a dovodi u Banske dvore čovjeka koji bi se mogao pokazati kao najnekompetentniji hrvatski premijer još od kratkog mandata Hrvoja Šarinića, ranih devedesetih. Što je onda rješenje?

Dakle, prema HRejtingu, jedinom dosad objavljenom istraživanju koje je provedeno u deset izbornih jedinica, na reprezentativnom uzorku, SDP osvaja 60, a HDZ 54 saborska mandata. Miroslav Škoro dobiva 18.

No, ovo je istraživanje provedeno prije najnovijeg razbuktavanja epidemije, koje je HDZ dovelo u prilično neizdrživu situaciju. HDZ-ov glavni slogan glasi Sigurna Hrvatska. S 95, pa 56 pa 85 novozaraženih na dan, Hrvatska je sve prije nego sigurna.

Teško je reći što je smješnije; gledati HDZ-ove spotove, tijekom kojih Plenković kaže kako je Hrvatska sigurna zemlja, da bismo minutu kasnije na vijestima doznavali podatke u sve većem broju zaraženih, ili pak slušati objašnjenja sirotih HDZ-ovih epidemiologa i doktora, kako je epidemiološka situacija u zemlji zapravo dobra, premda imamo jednaki ili veći broj zaraženih nego prije dva i pol mjeseca, kada su nas ti isti HDZ-ovi liječnici upozoravali na krajnju ozbiljnost epidemiološke situacije.

Članstvo ispred profesionalnog integriteta

Članovi Nacionalnog stožera danas žestoko lažu, ili su žestoko lagali u vrijeme lockdowna. Zaista je šteta što ti ljudi svaki dan na televiziji teško kompromitiraju svoj profesionalni integritet , no sad je već posve jasno da je i gospodinu Berošu i gospodinu Capaku članstvo u HDZ-u puno važnije od profesionalnog integriteta.

U svakom slučaju, HDZ u trideset godina parlamentarnih izbora nije imao lošije pogođenu kampanju. Sigurna Hrvatska jednako 95 zaraženih na dana, rekao bi Feral Tribune da još uvijek postoji.

S obzirom na očiglednu apsurdnost i tešku nevjerodostojnost HDZ-ove glavne poruke, za koju se stranka odlučila dok se mislilo da je Hrvatska corona-free, valja pretpostaviti da će HDZ-ovi rezultati biti nešto gori od prognoze HRejtinga. Ne bi bilo sasvim neobično, osim ako virus do izbora naglo ne nestane, da HDZ osvoji tek oko pedesetak mandata.

Kako sastaviti funkcionalnu Vladu?

Što je samo naizgled dobra vijest za sve one koji žele da se napokon prekine s duboko koruptivnim praksama sadašnje vlasti, koje Hrvatsku, iz dana u dan, približavaju Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Naime, ako HDZ zaista ostane na pedesetak mandata, i ako dio njegovih pretpostavljenih mandata ode Domovinskom pokretu ili Mostu, veliko je pitanje hoće li se moći sastaviti bilo kakva funkcionalna Vlada.

Koalicija HDZ-a i Domovinskog pokreta bila bi katastrofalna za Hrvatsku, jer bi legitimizirala ustaštvo u državnoj vlasti. S druge strane, eventualna uvjerljivija pobjeda SDP-a, s oko 65 mandata, mogla bi dovesti do laganog formiranja lijevo-liberalne Vlade, uz očekivanu potporu manjinskih zastupnika, i uz podršku platforme Možemo.

Najnekompetentniji premijer od ranih 90-ih?

No, uvjerljivija pobjeda SDP-a dovodi u Banske dvore čovjeka koji bi se mogao pokazati kao najnekompetentniji hrvatski premijer još od kratkog mandata Hrvoja Šarinića, s ljeta 1992. na proljeće 1993. godine. Što je onda rješenje?

Mi smo uvijek bili čvrsti protivnici Velike koalicije. Međutim, i nažalost, Velika se koalicija u ovom trenutku javlja kao relativno racionalna opcija.

Društvo i država poput Vučićeve Srbije

Hrvatska poslije ovih izbora ima dva strateška cilja. Prvo, uspostaviti bar donekle kompetentnu i što manje koruptivnu Vladu, koja će se moći nositi s ekonomskom krizom. I drugo, ne dopustiti ulazak endehazijskih nostalgičara i radikalnih kršćana u državnu vlast.

Ukratko, ako Škorina stranka u nekoj varijanti uđe u vlast, zaista dolazimo na samo korak do mogućnosti da postanemo država i društvo poput Vučićeve Srbije.

Bojimo se, još jednom, nažalost , da jedino velika koaliciju, u kojoj bi SDP i HDZ brutalno pazili na svaki potez suparničke strane, i koja bi isključila Domovinski pokret iz bilo kakvog dodira s vlašću, može bar donekle ispuniti ta dva cilja.

Ivan Violić
Telegram autor
140 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program