Politika & Kriminal

Smrt mita o nezamjenjivom političkom geniju Milijanu Brkiću

Ispostavilo se da su legende o njegovoj nedodirljivosti, nezamjenjivosti i svemoći bile - samo legende

22.12.2019., Zagreb - Izborni stozer predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarovic u City Plazi tijekom cekanja rezultata na izborima za predsjednika Republike Hrvatske. Milijan Brkic

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

U posljednje vrijeme gledali smo kako se lažni mit rastapa i curi kao kugla sladoleda. Navodni politički genije više ne operira za HDZ. Nema ga nigdje. Zaborave ga pozvati na važne javne i političke događaje. Nije poznato živi li i dalje u Zagrebu, negdje u vikendici, ili na Mjesecu. Čak je i Hrvatska televizija negdje zametnula njegov broj. A HDZ ipak još nije propao kao što se godinama sugeriralo da hoće samo ako se mastermind Vaso odluči povući negdje u osamu da gleda u paperjasto nebo i lovi lignje.

Duboka grla iz Plenkovićevog kruga tvrde da Milijan Brkić neće braniti boje HDZ-a ni na jednoj izbornoj listi. Izgleda da ga nitko živ naprosto nije predložio. Stranačko članstvo previdjelo je i Miru Kovača. Brkić je izvisio čak i u vlastitoj lokalnoj organizaciji HDZ-a, kamo se pripada valjda po mjestu stanovanja.

Kad su u njegovom temeljnom ogranku Stenjevec dizali ruke da kažu koga bi sve trebalo uvrstiti na listu za Sabor, odjednom se nitko od stranačkih drugova nije mogao sjetiti dojučerašnjeg potpredsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora. Kako se ono zvao?

Identično je prošao i Miro Kovač. Prebrisan spužvom. Njegovi HDZ-ovci u ogranku Donji grad izdeklamirali su neka druga imena za liste kao da se Kovač naglo preselio u Sopot pa za njega – ah, jako nam je žao – više tehnički nismo ni nadležni. Nesretna sudbina Milijana Brkića, a i drugih njemu bliskih HDZ-ovih lica poput Mire Kovača, govori nam barem dvije stvari.

Gdje je uopće Vaso?

Prva se tiče čvrsto ukorijenjene usmene predaje o Vasinoj ulozi sive eminencije u stranci, njegovim fenomenalnim i nenadoknadivim organizacijskim sposobnostima i filmskoj popularnosti ”u bazi”. U posljednje vrijeme gledali smo kako se taj lažni mit rastapa i curi kao kugla sladoleda od koje u međuvremenu više nije ostala ni mrlja na pločniku.

Navodni politički genije i kombinator bez premca više ne operira za HDZ. Nema ga nigdje. Zaborave ga pozvati na važne javne i političke događaje. Nije poznato živi li i dalje u Zagrebu, negdje u vikendici, ili na Mjesecu.

Čak je i Hrvatska televizija negdje zametnula njegov broj telefona. A HDZ ipak još nije propao kao što se godinama sugeriralo da hoće samo ako se mastermind Milijan Brkić odluči povući negdje u osamu da gleda u paperjasto nebo i lovi lignje.

Ma kakav Kralj Lear

Napuhana priča o Vasinoj titanskoj snazi i autoritetu kome se nitko u HDZ-u ne bi drznuo protusloviti podgrijavana je godinama, a načisto je buknula kad su se približili martovski izbori u HDZ-u kada se Milijan Brkić kandidirao protiv Plenkovića u strašnom kreševu.

“Ali kako to da još nište ne govori? Možda mudro taktizira do zadnjeg časa? Ima on neki gadan plan. A što će biti ako smjera izaći iz HDZ-a i nastaviti svojim putem? Samo koga li će sve onda odvesti sa sobom? I kakav će udarac to biti”. I tako dalje. Cijela drama. Ma kakav Kralj Lear.

I na kraju – nije bilo ništa. Brkićeva glomazna uloga u HDZ-u svela se na totalnu nulu. Vatromet se ugasio. I ispostavilo se da su se napete legende o njegovoj nedodirljivosti, nezamjenjivosti i svemoći hranile i zalijevale samo gorivom vlasti koju mu je dao Tomislav Karamarko, a koju je on konzumirao do maksimuma, politički, a i ekonomski. A HDZ-ovci su, kao i uvijek, šutjeli i podvrgavali se. Skidali šešir i ljubili ruku.

Nitko da ga spomene po dobru

No, kad je čarolija nestala kao da je nikada nije ni bilo, Vase i njegovog žezla prestali su se sjećati čak i oni koji su ga pratili u stopu i sluganski se pred njim kreveljili kao vašarski pajaci. Dapače, najprije oni, jer takvi uvijek prvi nanjuše miris propasti.

Na sličan je način ispario u dim i mit o introvertnom stručnjkaku Davoru Ivi Stieru. Gdje se djenuo Stier? Je li ga netko igdje vidio otkako je s Kovačem i Penavom pometen na izborima? I sad smo već duboko zagazili u tu drugu stvari, drugi poučak na slučaju Milijana Brkića, a tako povezan s prvim.

Dakle, nema za njega mjesta na listama jer više nema ni jednog jedincatog glasa da ga spomene po nekom dobru. Pa čak ni tamo, u HDZ-u Stenjevec, među malim obrtnicima, trgovačkim putnicima koji prodaju pamučni donji veš i liječnicima iz lokalne ambulante.

Prijatelji? Ma neeeee

Do jučer je Vaso za njih bio bog i batina. Eno dolazi Vaso, izgleda da je danas nervozan. Na roštilju su pokazivali svoje slike s njim da susjedi vide kako se s moćnim ljudima druže. “Pitat ću ti sutra za to Milijana, imamo sastanak pa ćemo popiti piće”, ponudili bi se ponosno šefu ako ima kakav problem. Dok je vlasti, i prijatelja ima na bacanje, dojade, brate, i bogu i ljudima.

A sad više ti isti ne vole ni da im se spomene Milijana Brkića, gubitnika. “Prijatelji? Ma neee. Nego znali smo se, onako, iz HDZ-a. Ako mene pitaš, uvijek ti je on bio malo čudan. Onako otresit. Kao da je popio pamet cijelog svijeta. A znaš i sam kakav je cirkus bio oko njegove diplome. Nego, je li ti mala krenula u srednju?”

I tako je, uglavnom, legenda o Milijanu Brkiću provaljena kao lažnjak. Mit mrtav namrtvo jer više nema vlasti zbog koje mu se društvo klanjalo.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu