Politika & Kriminal

Što se događa s predsjednicom? Čovjek se ne može oteti dojmu da gleda političku verziju Ljubav je na selu

Stil kojim se Grabar Kitarović ponaša u javnosti unatrag mjesec ili dva najniži je i najbanalniji među svim žanrovima realityja

FOTO: screenshot/youtube

Predsjednica je, ranije, čak i kad je slala najmalignije poruke, uglavnom točno znala što govori, i zašto govori to što govori. Sada se, međutim, potpuno izgubila. Ne postoji, naime, nikakav racionalan kontekst u koji bi se mogle smjestiti njene američke izjave, a još manje ton govora i vokabular kojim je izrekla to što je pred kamerama govorila u Sjedinjenim Državama

Kad se predsjednica Republike pomalo egzaltirano ponašala na proslavi Dana pobjede u Kninu, većina odgovornih novina prenijela je informaciju da je Kolinda Grabar Kitarović vjerojatno bila u blago alkoholiziranom stanju. Ta je informacija, naravno, neprovjerljiva, ali je predstavljala relativno racionalno objašnjenje za zaista nekontrolirano ponašanje šefice države u javnosti.

Ovih dana, u Americi, Kolinda Grabar Kitarović bila je očigledno potpuno trijezna. Ali se ponašala jednako izafektirano i nekontrolirano kao u Kninu, ako ne i gore.

Ton bitno gori od sadržaja

Predsjednica Republike na pitanja HRT-ove reporterke Branke Slavice odgovarala je emotivno do suza, s nevjerojatnim digresijama o tome tko je voli i ne voli, s nesuvislim upadicama o svom pjevačkom umijeću i nedostatku vremena za učenje pjevanja, i s posve sumanutim impresijama o tome kako njoj, eto, u Americi ne treba osiguranje, jer je ondje svi cijene i obožavaju.

Ton predsjedničina glasa, njena gestikulacija i njena mimika, bile su, međutim, bitno gore od sadržaja njenih izjava. Ni uz najbolju volju nismo se mogli oteti dojmu da gledamo političku, skupu verziju emisije poput Ljubav je na selu, ili Gospodin savršeni, u kojoj je predsjednica Republike, eto, odlučila s gledateljima podijeliti svoje srce i dušu.

Stil najbanalnijih realityja

Okej, suvremena politika jest i reality show. Da nije, Donald Trump nikad ne bi postao predsjednik Sjedinjenih Država, niti bi razni cirkusanti poput sadašnjeg ukrajinskog predsjednika mogli pobjeđivati na izborima.

Ali, stil kojim se Kolinda Grabar Kitarović ponaša u javnosti unatrag mjesec ili dva najniži je i najbanalniji među skoro svim žanrovima realityja koji postoje. Kolinda Grabar Kitarović kao da nam želi reći:”Ja sam topla i osjećajna žena, i k tome još ne izgledam loše, pa bih htjela da me svi volite.”

Sve bi bilo OK, da nije predsjednica

Ovo je, inače, s raznim varijacijama, tipičan prosede prosječne pop (ili turbo folk) zvijezde ili mediokritetske glumice iz soapova. Posebno je neobično da predsjednica Republike nije kadra kontrolirati boju svog glasa, koji je u Americi varirao između drhtanja ne rubu suza i drhtanja na rubu euforije.

Sve bi ovo bilo posve nevažno, i ne bi zasluživalo ni riječ komentara u bilo kojem ozbiljnom mediju da se ne radi o predsjednici Republike, nego o nekoj estradnoj kvazizvjezdici. Međutim, ovdje jest riječ o predsjednici Republike. I tu nastaje problem.

Javnost mora znati što se događa

Budimo objektivni. Zadnji javni istupi Kolinde Grabar Kitarović ukazuju da se ona nalazi u povišenom emotivnom i nestabilnom stanju. Zvuči grubo, ali je očigledno tako. Javnost stoga mora pitati što se, zaista, događa s predsjednicom?

Unatrag četiri godine gledali smo čitav niz njenih intervjua, govora i izjava, u kojima je znala biti zlonamjerna, unfair, i u kojima je iskrivljavala činjenice, ali su skoro svi ti javni istupi bili bar donekle artikulirani, te su imali svoju jasnu političku i komunikativnu svrhu.

Grabar Kitarović potpuno se izgubila

Predsjednica je, čak i kad je slala najmalignije poruke, uglavnom točno znala što govori, i zašto govori to što govori. Sada se, međutim, potpuno izgubila. Ne postoji, naime, nikakav racionalan kontekst u koji bi se mogle smjestiti njene američke izjave, a još manje ton govora i vokabular kojim je izrekla to što je pred kamerama govorila u Sjedinjenim Državama.

Predsjednica Republike u Americi nije izgledala posve koncentrirano i kao da je okej. I to je ono što cijelu hrvatsku politiku javnost treba brinuti, jer se radi o najviše rangiranoj državnoj predstavnici Republike Hrvatske.

Porazni anketni rezultati

Kolindin američki reality koincidirao je, što je još gore, s prilično poraznim anketnim rezultatima, koji pokazuju da je predsjednica izgubila potporu više od 50 posto građana.

Okej, unatrag barem pet godina politička istraživanja javnog mišljenja nisu više odveć relevantna, jer da jesu Amerikancima se nikad ne bi dogodio Trump, Englezima Brexit, a Hrvatima sama Kolinda Grabar Kitarović (podsjetimo da je uoči prvog kruga prošlih predsjedničkih izbora Ivo Josipović vodio u baš svim istraživanjima).

Svejedno, Andreju Plenkoviću mora da je bilo podjednako neugodno kad je gledao razotkrivajući i razarajući američki intervju HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje na HTV-u, i kad se suočio s njenim aktualnim brojkama u istraživanjima javnog mišljenja.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu