Što se ustvari krije iza Škorinog otvorenog rata protiv Bozanića u desnim medijima?

Očito će se borbe koje su započete desno od centra voditi zagriženo i do istrebljenja

Ambicija Škore i njegovih ideologa jest da s desna preuzmu HDZ, a to bi bilo puno lakše kad bi i vlast na Kaptolu dopala u ruke onoj struji unutar visokih crkvenih krugova koja je naklonjena rigidnoj desnici.

Pod Škorinim šarenim kišobranom počele su, čini se, čarke prije nego što je i otvoren. Stranke koje su ga podržavale nisu, naime, oduševljene njegovim planom da se na parlamentarne izbore ide s do kraja personaliziranom Listom Miroslava Škore koja bi izbrisala identitete i ambleme Mosta, Suverenista i drugih na koje on računa u svojoj platformi.

”Mi smo Škori dali bezrezervnu podršku, a on se sada prema nama ponaša kao gazda”, rekao je Jutarnjem listu neimenovani sugovornik iz kruga desnih opcija koje su za Škoru agitirale na predsjedničkim izborima. Pojavila se i informacija da bi Škorin stožer tražio od svih ljudi na svojim listama i potpisivanje bjanko zadužnice na svotu u visini četverogodišnje zastupničke plaće kako bi se osujetilo pretrčavanje u druge tabore. Ne zna se je li to točno jer su izvori anonimni, ali i oko toga su se već uzbudili duhovi unutar pakta ”Škoru za predsjednika”.

Bulj će sudjelovati ako sudjeluje i Most

Naravno, tek ćemo vidjeti kako će se koncept Škorinog kišobrana na kraju definirati i tko će uopće pod njim ostati. No rezerve su već u zraku. Mostov saborski zastupnik Miro Bulj rekao je danas novinarima kako on sudjeluje u priči jedino ako se Most dogovori sa Škorom. Ako ne, on, ”razumije se”, ostaje s Mostom.

U međuvremenu čete HDZ-ovih poznatih imena javno ustaju da bi izrazili svoju podršku Plenkoviću za sljedeći mandat stranačkog predsjednika, a komentatori i mediji koji svoju glavu stavljaju na panj za Škoru jednoglasno dokazuju kako HDZ sa sadašnjim šefom sigurno gubi parlamentarne izbore.

Otkuda u kontekstu Bozanić?

Iako su oba ta tipa navijanja riskantna, već sada je očito da će se borbe koje su započete desno od centra voditi zagriženo i do istrebljenja. Ta fanatična predanost zajedničkoj stvari upravo se očitava i na Škori bliskom desničarskom portalu Dnevno koji je u četvrtak, kao najnoviju vijest, objavio oko dvije godine staru priču o kardinalu Bozaniću s nedvosmisleno negativnom intonacijom. Prikazao ju je kao ”veliku aferu”, premda je odavna demantirano da je riječ o nečemu nedopuštenome, a pogotovo ne o aferi.

Ako nekoga zbunjuje odakle sad u ovom kontekstu Bozanić, treba se sjetiti koliko je Škoro bio ljut na kad mu je kardinal u predsjedničkoj kampanji okrenuo leđa i, kao vrhovni poglavar Crkve u Hrvatskoj, podržao Kolindu Grabar Kitarović. Tim hladnim tušem bila je motivirana i ona Škorina izjava da se Crkva mora očistiti od veza s politikom koju je ponovio i nekidan.

Otvoreni rat s Bozanićem preko portala Dnevno

Ambicija Škore i njegovih ideologa jest da s desna preuzmu HDZ, a to bi bilo puno lakše kad bi i vlast na Kaptolu dopala u ruke onoj struji unutar visokih crkvenih krugova koja je naklonjena rigidnoj desnici. Čini se da tu leži odgovor na pitanje zbog čega su Škoro i njegova ekipa krenuli u otvoreni rat protiv Josipa Bozanića preko portala Dnevno.

Njihov tekst pod naslovom ”Vatikanska banka Bozaniću blokirala račun sa 100 milijuna eura” zato ponavlja prastaru vijest da Bozanić na račun pod svojim imenom polaže u crkvenu banku novac koji pripada Crkvi uključujući i sredstva iz javnih izvora koja im se, prema Vatikanskim ugovorima, isplaćuju iz hrvatskog državnog proračuna.

Kažu da Bozanić osobno u torbi iznosi novac iz Hrvatske i da je to činio barem desetak puta od 2003. kada je postao kardinal. Tvrde da Hrvatska biskupska konferencija ne može raspolagati tim novcem te da su crkveni krugovi ”zabrinuti” da bi HBK mogao ostati bez cijelog iznosa, a kao nevjerodostojna citiraju tumačenja Kaptola i stručnjaka za crkvene pitanja koji kažu da je takav račun uobičajena stvar.

Domaći kler navija za Škoru

Bozaniću se, osim toga, stavlja pod nos kako na Kaptolu živi raskošno u stanu na od 600 kvadrata i prepričava se da mu je jadna autokuća morala dovesti pod prozore sve Škode koje imaju u raznim bojama kako bi on odabrao koja mu se sviđa. Dnevno zaključno konstatira da je Bozanić, kao pravi prevrtljivac, okrenuo leđa domaćem kleru i okrenuo se Vatikanu, što je izazvalo ”veliko negodovanje među svećenicima u Hrvatskoj”.

Iz toga treba čitati da je ”domaći kler” onaj koji navija za Škoru i desnicu i taj bi im odgovarao na Kaptolu. Teško je reći koliko će koristi Škori donijeti njegov višak samopouzdanja i totalna ofenziva protiv svakoga tko nije na njegovoj strani. Ali momentalno se čini da su momak i njegov štab zagrizli više nego što mogu progutati.

Sanja Modrić
Telegram autor
240 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program