Sve što je ispravno poentirao protiv predsjednice, Milanović je upropastio svojom pubertetskom agresivnošću

Iz ''normalnog'' Milanovića opet je prokuljala njegova nenormalno nasađena narav

Umjesto da govori kao gospodin - čvrsto i ubojito, ali staloženo - odigrao je kao štemer iz predgrađa. Živčanim poskakivanjem na svaku Kolindinu riječ. Frustriranim upadicama. Namrgođenim buljenjem u sugovornicu. Glupim ''my ass'' grimasama. I stalno ponavljanim iritantnim japajakanjem.

E pa sad, kome pravo, kome krivo, ali stvari stoje ovako. Ni Zoranu Milanoviću, ni Kolindi Grabar Kitarović jučerašnja debata nije donijela dodatne bodove, a u Milanovićevom slučaju možda je čak odvratila od njega dio novih birača koji su već bili vrlo blizu tome da mu 5. siječnja daju svoj glas i tako presude u ovoj utakmici njemu u korist. Ukratko i utvrdo: Zoran Milanović je uprskao, Kolinda bar nije ništa izgubila.

S Milanovićeve strane, takav je nezgodni skor doista trebalo znati proizvesti stojeći nasuprot protukandidatkinji koju je on – pobjednik i slavljenik iz prvog kruga – imao na zicer u puno momenata na sučeljavanju koje je trajalo barem dva sata.

Pa asevi, čovječe, sami ispadaju iz rukava dok predsjednica onoliko glorificira vladu Ive Sanadera koji je na sam dan debate osuđen na šest godina bajbuka u aferi Ina-Mol.

Pobjeda servirana na pladnju

Imaš poker kraljeva dok ona hvali njegovu Vladu koja je, prema hladnim ekonomskim računicama, bila najgora u povijesti hrvatske države. Dok kuje u zvijezde bivšeg predsjednika svoje stranke koji je, sjedeći na položaju premijera, cijeli HDZ doveo do optužnice za korupciju. To je premoćna pobjeda koja ti se sama servira na srebrnom pladnju.

Pa onda ono s Kolindinim skakanjem oko Uskokovog optuženika Bandića, neobranjivo i neobranjeno. Pa predstečajne nagodbe na kojima je Kolinda htjela poentirati ne znajući, međutim, da je HDZ zadržao taj zakon i da je ovih dana Plenkovićeva vlada pokrenula još jednu predstečajnu nagodbu, u ”Đuri Đakoviću”.

Pa je onda došao na red bijedni pasaž o Istanbulskoj konvenciji u kome se predsjednica uspetljala kao da joj je riblja kost u grlu da ne naljuti ni Plenkovića, a ni Škorinu desnicu.

Otac mesar koji je mogao biti milijarder

Pa ona njezina prijesna izmišljotina o navodnom pokušaju puča s lijeve strane poslije parlamentarnih izbora 2015. Pa siroti tata koji je tako grozno postradao u komunizmu da nije postao milijarder, što bi bilo prirodno za jednog mesara. I tako dalje.

I onda sretniku Milanoviću još na kraju debate sam padne u krilo zakulisni zahtjev iz Kolindine ekipe režiji RTL-a da se debata završi prije reda jer je predsjednica ”umorna”.

Ali čak ni to još nije sve što je Zoran dobio na dar u svom mega povoljnom, a svejedno upropaštenom trenutku u kome su mu zvijezde bile toliko naklonjene.

Crtica oko Kosorice i Radeljića

Jer na debatu strelovito javno reagira bivša premijerka Jadranka Kosor kojoj je Kolinda – tadašnja veleposlanica Republike Hrvatske u Washingtonu – iza leđa zbrisala na novi posao u NATO-u i ostavila ambasadu praznu. A na sučeljavanju je izjavila da je otišla jer joj je premijerka rekla kako na nju ”više ne računa”. Ona je bestidna, komentirala je Jadranka Kosor.

I na sve to se još javi bivši predsjedničin savjetnik Mate Radeljić da bi javnosti otkrio kako mu je Kolinda, nakon što ga je hladno otfikarila po Plenkovićevom nalogu i još u to uplela SOA-u, nudila pare da je savjetuje i dalje, ali tajno, da Plenković ne zna.

Sva ta divna blaga, kojima je mogla biti popločana Milanovićeva laka pobjeda, sve zicer do zicera, prostrla su se sama pred njegove noge. I onda ovako napravi posao. Danas ujutro izjasnio se, doduše, da je bio prehlađen i pod temperaturom. Ali najmanji problem njegove iščašene samoprezentacije i dojma koji je ostavio bilo je to doista odbojno šmrkanje u ritmu svake tri sekunde.

Poskakivanje, upadice, buljenje, grimase…

Milanović je, naime, bio odbojan kao takav, od glave do pete. Umjesto da govori kao gospodin – čvrsto i ubojito, ali staloženo – odigrao je kao štemer iz predgrađa. I tako je sve što je ispravno rekao i sve gdje je dobro poentirao upropastio svojom pubertetskom agresivnošću. Živčanim poskakivanjem na svaku Kolindinu riječ. Frustriranim upadicama. Namrgođenim buljenjem u sugovornicu. Glupim ”my ass” grimasama. I stalno ponavljanim iritantnim japajakanjem.

Nakon nekoliko mirnih i lijepih govora koje je održao posljednjih dana, iz ”normalnog” Milanovića opet je prokuljala njegova nenormalno nasađena narav. Tako da poslije ovoga zapravo više nikome nije jasno zbog čega je toliko navaljivao tražeći sučeljavanja. Ovo ga je fakat skupo koštalo.

Sanja Modrić
Telegram autor
240 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program