Komentari

Tko je kriv za propast tužbe protiv Jakelića? Saborski zastupnici, oni koji su izglasali nakaradni zakon

Što o Hrvatskoj govori slučaj bivšeg šefa HUP-a

Mi, kao što vidi iz priloženoga, imamo svoja suverena mjerila. Pa se kod nas sada upućuje oštećenice u slučaju Bernarda Jakelića - a DORH im poručuje kako u njihovim iskazima ''ima elemenata'' da kaznena djela stvarno jesu počinjena - da od svoga zlostavljača pokušaju zatražiti zadovoljštinom privatnim tužbama. Samo neka požure ako im je još do toga. Jer za ovo imaju rok od - osam dana.

Ravno na vrata Sabora trebalo bi zalijepiti odluku DORH-a da se odbacuje tužba protiv Bernarda Jakelića za kazneno djelo spolnog uznemiravanja, koju je uime 17 žena podnijela pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Neka je stranački kositreni vojnici gledaju svaki dan i neka ih ona opominje kakvu su svinjariju izglasale njihove stranke.

Jer za ovo novo ponižavanje Jakelićevih žrtava ipak nije kriv DORH, takav je zakon, a to je okvir za tužiteljske odluke. Nismo krivi ni mi, birači, na temelju čije volje zastupnici sjedaju u Sabor da bi donosili zakone, jer vrag zna kakva su čudesa oni kadri izglasati. Ali, bogami, nisu krive ni zaposlenice koje je zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca, na njihovom radnom mjestu, godinama pipkao, štipao, hvatao za guzu i obraćao im se kao da su kurve. A to što je zakon upravo njih proglasio formalno krivima za neuspjeh jer mu se nisu obratile ”u roku od tri mjeseca”, jasno pokazuje gdje smo s pameću.

Šteta za Weinsteina što nije Hrvat

Da su, recimo, tužbe ”u roku od tri mjeseca” morale podnijeti žrtve seksualnog pohotljivca Harveyja Weinsteina, američki top producent ne bi sada u zatvoru izdržavao kaznu od 23 godine. Bio bi lijepo slobodan. Ne bi ga šutnuli iz američke ni iz britanske filmske akademije. Uživao bi u svojim silnim nagradama i slavi filmova Pulp Fiction, Seks, laži i videovrpce i drugih koje je desetljećima producirao sa svojim bratom Bobom.

I opet bi vrbovao nove zgodne djevojke za svoje filmske projekte da ih usput može ucjenjivati naplaćujući se od njih seksom kao gnjusnim porezom odavna popularnim u kasti moćnih muškaraca. Ne bi, dakle, za njega bilo nikakvoga kraha. Glumice bi se mogle slikati. Jer djela za koje je osuđen uglavnom su se događala puno, puno godina prije nego što mu je napisana optužnica. U SAD-u se nisu dosjetili da se žrtve trebaju javiti najdalje za tri mjeseca.

Čak je i Katolička crkva platila golemu odštetu

Kakva grozomorna šteta za Harveyja Weinsteina što nije Hrvat. Ovdje bi i dalje furao svoju kompaniju i bio bi pozivan na ugledne društvene događaje. I još bi ga se financijski obeštetilo, kao što je i Bernard Jakelić obeštećen u HUP-u. Zasad samo s dijelom ”otpremnine” od 900.000 kuna, ali dobit će i ostatak jer ih je tužio, pogotovo će ostatak dobiti sada, nakon krajnje sretnih vijesti iz DORH-a. Ajde, popijte nešto za smirenje ako ste se uzrujali.

A možda bi za naše stranke i njihove uvažene zastupnike bio poučan i slučaj Katoličke crkve koja se do danas naplaćala grdnih odšteta zbog zločina svojih perverznih svećenika, biskupa i kardinala koji su – ponekad i desetljećima prije sklapanja odštetnih nagodbi pred sudovima – seksualno zlostavljali djecu i omladinu, danas odrasle ljude. Do sada su se žrtvama ”ispričali” sa 3,2 milijarde dolara.

Dakako, ništa od toga se nije desilo u Hrvatskoj. Ovdje bi se eventualno moglo o nečemu razgovarati ako bi dječak od 11 godina koga je pričepio njegov župnik, odmah, a svakako u roku od tri mjeseca, potrčao u DORH da dostavi valjanu tužbu. No, vidiš, u ostatku zapadne civilizacije ima i posve drugačijih zakonskih rezona, iako su naši, naravno, najbolji.

Mi imamo svoja mjerila

I tako je baš ovih dana postignuta još jedna financijska nagodba u korist žrtava svećenika pedofila, ovoga puta u američkoj državi Colorado. O tome je u utorak izvijestio državni odvjetnik Phil Weiser. Katoličkoj crkvi sud je, dakle, sada obračunao 7,3 milijuna dolara odštete koju moraju isplatiti na račune više 70 osoba koje su ”smjerni” božji duhovnici u njihovim župama seksualno zlostavljali tijekom njihove mladosti. Riječ je o zločinima koji su se dogodili unutar 20 godina, a ne prije tri mjeseca.

Usput rečeno, tako glomazna istraga završena je za 22 mjeseca. Za toliko se u Hrvatskoj ne istraži ni provala u kiosk za novine u kojoj je ukradeno 8 šteka cigareta, kaugume i 15 limenki piva. No, mi, kao što se ovdje vidi iz priloženoga, imamo svoja suverena mjerila. Pa se kod nas sada upućuje oštećenice u slučaju Bernarda Jakelića – a DORH im poručuje kako u njihovim iskazima ”ima elemenata” da kaznena djela stvarno jesu počinjena – da od svoga zlostavljača pokušaju zatražiti zadovoljštinom privatnim tužbama. Samo neka požure ako im je još do toga. Jer za ovo imaju rok od – osam dana. Pa eto Saboru neka promisli. Ako tamo ima većine koja ima čime.

Nastavite čitati