Sport

Tko je misteriozni Orbanov tajkun koji kupuje NK Osijek i gradi najsumanutije stadione na svijetu

Osebujni Lorinc Meszaros, novi vlasnik NK Osijeka, osobni je prijatelj mađarskog premijera: prije pet godina bio je načelnik male općine i sitni poduzetnik, a zatim je njegova građevinska kompanija počela zaprimati velike državne narudžbe

F
FOTO: Döme László

Osječko Gradsko vijeće danas je na sjednici jednoglasno prihvatilo ponudu mađarskog poduzetnika Lorinca Meszarosa za kupnju 46,6 posto vlasničkog udjela grada u Nogometnom klubu Osijek, po cijeni od 100 tisuća kuna.

Meszaroseva ponuda bila je jedina na javnom natječaju, a prethodno ju je prihvatilo nadležno gradsko povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika svih stranaka u Gradskom vijeću. Telegramov Aleksandar Holiga o toj je mogućnosti, i svim njenim konotacijama, pisao u tiskanom izdanju našeg lista, objavljenom proteklog vikenda.


Mađaroni su među nama! Počelo je suptilno, povremenim provlačenjem “pozitivnog” primjera ulaganja “tamo preko Drave” kroz komentare novinara od povjerenja i javne istupe vladara hrvatskog nogometa, a sada je počelo poprimati jasnije obrise. Osim prije koji dan najavljene prijateljske utakmice reprezentacija na proljeće u Budimpešti, tu je i misija spašavanja NK Osijeka, kojega bi novi mađarski vlasnik trebao izbaviti iz bankrota.

Prisjetimo se nekih izjava od lani, kad je pozivanje na Mađare eskaliralo – slučajno ili ne – baš uoči parlamentarnih izbora.

“Cjelokupni hrvatski sport od hrvatske države dobiva 116 milijuna kuna, a mađarska vlada samo nogometu dodjeljuje sedam milijuna eura. Nećemo više šutjeti! Mi smo građani ove zemlje i glasači. Kome mi to dajemo glasove?”, pitao se HNS-ov prvi dopredsjednik Zdravko Mamić na skupštini saveza. Infrastruktura je najveći, gorući problem hrvatskog nogometa, smatra Davor Šuker, a na pitanje televizijskog novinara tko taj problem može riješiti odrješito je zaključio: “Samo država, država, država!” U jednom drugom intervjuu HNS-ov je predsjednik bio još jasniji: “Daj Bože da naš premijer ili država razmišljaju kao Viktor Orban! Vidio sam primjer Mađarske, uložili su stotine milijuna eura”.

Široki šorovi

Dok čekamo prve konkretnije zaloge predstojeće hrvatsko-ugarske nogometne nagodbe, prije svega na slučaju osječkog prvoligaša, pogledajmo kako su to naši sjeverni susjedi navodno riješili svoje probleme i što možemo naučiti od njihova modela. Nema poučnijeg – ali ni apsurdnijeg – dijela slagalice od slučaja kluba Puskas Akademia, čiji je predsjednik Lorinc Meszaros vjerojatni novi vlasnik NK Osijeka.

Meszaros na tribinama uz Viktora Orbana i šefa MOL-a Zsolta Hernadija
Meszaros na tribinama uz Viktora Orbana i šefa MOL-a Zsolta Hernadija

Felcsút je donedavno bilo tipično panonsko selo “s pretežitim pučanstvom”, kako bi to rekao kultni strip-crtač Dubravko Mataković: široki šorovi omeđeni šancima i drvenim klupicama na kojima ostarjeli baćike sate provode u dokolici, pušeći cigarete i motreći tko prolazi. Smješteno je između Budimpešte i Székesfehérvára, malo izvan ruke putnika namjernika, a u njemu je obitavalo nekih 1700 duša – da stavimo u osječki kontekst, nešto manje nego što prema posljednjem popisu stanovništva živi u Bizovcu ili u Bijelom Brdu.

Danas je Felcsút statistički najbogatije naselje u Mađarskoj. Prema dohotku po glavi stanovnika ispred je i najelitnijih peštanskih distrikata. Njegovim središtem dominira nadrealni prizor novog, supermodernog nogometnog stadiona sa sve četiri natkrivene tribine. UEFA kategorizira Pancho Arenu (nazvanu tako po nadimku koji je legendarni Ferenc Puskas dobio u Španjolskoj, kad je igrao za Real Madrid) kao elitni stadion s dvije luksuzne zvjezdice. Prima 4500 gledatelja, a njegova je izgradnja stajala 12,4 milijuna eura.

Kad je lani dovršen, svečano ga je otvorio sam premijer Orban (Davor Šuker je bio počasni gost, a Akademiju je posjetio u još nekoliko navrata), rekavši tada: “Nadam se da će našim mladim ljudima dati snagu kad vide da i seoski momčić može postati proslavljena zvijezda”.

Davor Šuker, šef HNS-a, često hvali Orbana, a bio je i na otvorenju Meszarosova stadiona u Felcsútu
Davor Šuker, šef HNS-a, često hvali Orbana, a bio je i na otvorenju Meszarosova stadiona u Felcsútu PIXSELL

Nije sasvim jasno što je time mislio. Puskas, to barem svi u Mađarskoj znaju, nije bio nekakav seljačić nego fakin iz peštanskog predgrađa. On za Felcsút možda nikad nije ni čuo, a teško da je za života imao ikakva razloga posjetiti ga. No zato je sam Orban proveo djetinjstvo u ovom selu i igrao za lokalni klub, a njegova kuća nalazi se odmah preko puta, udaljena 6-7 metara od novoizgrađenog stadiona. Je li premijer možda govorio o samome sebi?

Neuspješan razvoj

Priča s Felcsútom počela je 2007., kad je mađarski nogometni savez ondje odlučio izgraditi nacionalni nogometni centar u kojemu će reprezentativne selekcije moći trenirati, gdje će se educirati treneri, a talenti iz cijele zemlje razvijati se u novoosnovanoj akademiji za koju je Orban rekao da je po uvjetima “jedna od najboljih u Europi”. Ti mladići ondje žive, školuju se i treniraju. Da se zaokruži kompletna priča, u nastanku je i takozvani Intelektualni centar, s knjižnicom, muzejom i istraživačkim institutom posvećenima Puskasu: uz pristanak nogometaševe udovice, ondje su dopremljeni svi njegovi trofeji, fotografije i druge memorabilije.

Stadion Pancho Arena Meszaros je sagradio 10 metara od Orbanove kuće
Stadion Pancho Arena Meszaros je sagradio 10 metara od Orbanove kuće

Akademija je zasad uspjela izbaciti tek nekoliko prosječnih ligaških igrača. No, kad je već izostao uspjeh u onome za što je pokrenuta – razvoju mladih – može se pohvaliti rezultatima u profesionalnom pogonu. Puskas Akademia FC dospio je do prve nacionalne lige i uspio se ondje zadržati. Ono što je počelo kao neslužbena B momčad Videotona, jednog od jačih prvoligaša – njihova Lokomotiva – sada je preraslo u “lijepu nogometnu priču”, momčad koja si čak može priuštiti dovođenje talenata iz drugih klubova. Trener je naš Robert Jarni, a u momčadi su čak četvorica Hrvata: bivši U21 reprezentativac Renato Kelić, kao i Ivan Herceg, Marko Dinjar i Stipe Bačelić-Grgić. Trenutačno se, međutim, bore za opstanak u ligi.

Vladine narudžbe

Kao vlasnik kluba i svega vezanog uz Akademiju, koja je potpuno transformirala seosko gospodarstvo, vodi se lokalna Zaklada za odgoj mladih, vrlo izdašno financirana novcem poreznih obveznika. Predsjednik je Lorinc Meszaros, načelnik općine i bliski Orbanov prijatelj koji je prije pet godina od sitnog poduzetnika naglo postao moćni tajkun, kada je njegova mala građevinska kompanija odjednom počela zaprimati vladine narudžbe – između ostalih, i onu za gradnju Pancho Arene.

Meszaros je dobivao velike državne poticaje za svoju farmu svinja. Jedini problem? Nije imao baš niti jednu svinju

Sve se to dogodilo nakon što je, kao kandidat Orbanove nacionalno-konzervativne stranke Fidesz, izgubio lokalne izbore u Felcsútu. Nova vlast odbila je Akademiji prodati zemlju za cijenu navodno devet puta manju od tržišne. Međutim, izabranom načelniku pronađena je tehnička greška pri prijavi poreza i bio je prisiljen odstupiti, a na ponovljenim izborima pobijedio je Meszaros, koji se pokazao puno spremnijim za suradnju. Za to je bogato nagrađen, i to ne samo ugovorima s vladom i statusom lokalnog šerifa. Između ostalog, na sumnjiv je način stekao prostranu parcelu zemlje, a subjekt pošalica postao je i nakon što je otkriveno da je primao velike državne poljoprivredne poticaje za svoju farmu svinja, iako nije imao nijednu svinju.

Njegov slučaj, iako najprozirniji i najeksponiraniji, nije usamljen. “Felcsút je prijestolnica onoga što zovemo Orbanistan, a Meszaros tipični feudalni poslušnik koji se preko noći obogatio od sustava. Postoji šablona koja se ponavlja i s čelnicima drugih klubova – to su premijerovi prijatelji, poslovni i politički suradnici koji u zamjenu za preuzimanje klubova dobivaju različite beneficije”, kaže novinar velikog mađarskog dnevnog lista, koji nije želio da mu se spominje ime. Orban i Fidesz navodno imaju veliki utjecaj na mainstream medije, i Telegram uz najbolju namjeru nije uspio ishoditi citat od nekoliko utjecajnih nogometnih novinara koje smo upitali za komentar.

Lokalni mediji pišu o neviđenim nekretninama koje Meszaros kupuje od države
Lokalni mediji pišu o neviđenim nekretninama koje Meszaros kupuje od države

Odazvala se Eva S. Balogh, autorica Hungarian Spectruma, popularnog bloga na engleskom jeziku. “Gotovo svi čelnici prvoligaških klubova su ili oligarsi bliski vladi ili visoki dužnosnici Fidesza“, kaže ona. MTK-ov predsjednik Tamas Deutsch jedan je od osnivača stranke, član Europskog parlamenta i bivši ministar sporta, Videotonov Istvan Garancsi je Fideszov šef financija, Ferencvárosev Gabor Kubatov parlamentarni je zastupnik i kontroverzni poduzetnik, a Újpest FC, jedan od dva kluba u stranom vlasništvu, trebao bi uskoro preuzeti bivši Orbanov osobni savjetnik.

“Postoje dva razloga zašto Orban inzistira na ulaganju u nogomet”, kaže Balogh. “Prvi je njegova osobna manija, odnosno neiživljeni snovi. Drugi je taj što misli da će uspjeh na nogometnom polju nacionalno homogenizirati zemlju, da će ljudi ponovno biti ponosni kao što je to bilo u Puskásevo vrijeme 1950-ih. Iako je Orban trenutačno vrlo popularan jer većina Mađara smatra da je ‘spasio zemlju od imigranata’, postoji i veliki otpor prema takvim investicijama jer se ne vidi napredak, a iz godine u godinu sve se manje novca izdvaja za obrazovanje i zdravstvo.”

Državne investicije

Državne investicije u nogomet doista se mjere u stotinama milijuna eura – najviše za izgradnju novih stadiona, poput onih u Budimpešti, Debrecenu, Györu i Felcsútu. Međutim, liga je pala na 33. mjesto UEFA-ina rejtinga (Hrvatska je 17.), iza takvih velesila kao što su Azerbajdžan, Kazahstan i Lihtenštajn. Klubovi se već godinama ne uspijevaju dočepati grupne faze Lige prvaka ili Europske lige.

‘Kupnja NK Osijeka još je jedna državna intervencija. Nova ekspanzija zadovoljila je naše nacionaliste i nostalgičare’

Što je posebno poražavajuće, sva ta ulaganja nisu rezultirala ni većim posjetom ni zanimanjem za nogomet. Godine 2010., s povratkom Fidesza na vlast, donesen je plan po kojem je tadašnji prosjek od 3000 gledatelja po utakmici trebao do 2018. biti podignut na oko 10.000. Govorilo se o tome kako će na nove stadione pohrliti obitelji s djecom. Ništa se, međutim, nije pomaknulo s mrtve točke i gledanost je zapravo pala na trenutačnih 2879, unatoč smanjenju lige sa 16 na 12 klubova.

Plasman na Euro

Jedini tračak nade je plasman reprezentacije na ovogodišnji Euro – puna tri desetljeća nakon što je Mađarska zadnji put sudjelovala na nekom velikom natjecanju (SP u Meksiku). No, riječ je o vrlo slabašnoj momčadi čije najveće “zvijezde” igraju za Bursaspor, Hannover i varšavsku Legiju, čija je ukupna tržišna vrijednost manja od one individualne Modrića ili Rakitića. Realno uzevši, nijedan Mađar ne bi imao mjesta na rosteru od 23 hrvatska igrača za Euro.

Meszaros je u samo pet godina postao jedan od moćnijih mađarskih tajkuna, perjanica ekspanzije
Meszaros je u samo pet godina postao jedan od moćnijih mađarskih tajkuna, perjanica ekspanzije

To je taj svijetli primjer i model koji zagovaraju naši “mađaroni” s mantrom “država, država, država”: multimilijunske javne investicije u stadione koji zjape prazni, klijentelizam, politička zaštita i kontrola medija, izuzetno loš nogomet. A zašto taj Lorinc Meszaros kupuje NK Osijek, pitali smo našeg sugovornika koji se ustručava potpisati.

“Očigledno je da je u pitanju još jedna državna intervencija”, kaže on. “Kupili smo već i jedan klub u Rumunjskoj, na području sa značajnom mađarskom populacijom. S jedne strane, Osijek može Meszarosu poslužiti kao rasadnik talenata kakve u Mađarskoj ne može naći pa očekujte da bi neki od tamošnjih mlađih tinejdžera uskoro mogli biti premješteni u Akademiju u Felcsútu. S druge, Orbanova podrška dosta ovisi o nacionalistima i povijesnim nostalgičarima, kojih je u Mađarskoj jako puno: vijest o mađarskom ekonomskom ekspanzionizmu i kupnji Eszéka takve je zacijelo oduševila…”


Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 16. siječnja 2016.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu