Učinilo nam se da je ova godina za Zagreb bila jako živahna po pitanju novih mjesta, napravili smo pregled
Ove godine otvoreno je, čini nam se, dosta veliki broj novih restorana, kafića, klubova i dućana. Noel, novi Takenoko i još jedna lokacija za The Cookie Factory, Peper, Pločnik, Korica... neki su od lokala koji su Zagrepčanima još uvijek uzbudljivi. Izdvojili smo najzanimljivije
Ove godine u Zagrebu se otvorilo ozbiljno puno novih mjesta, od kojih su neka svojim konceptom Zagrepčanima ponudila neke potpuno nove stvari. Recimo, neki dan je otvorena Korica, mjesto u kojem vrlo ozbiljno shvaćaju kruh; rade ga isključivo od prirodnih namirnica, a ljudi su to sudeći prema gužvama u Preradovićevoj, to prepoznali.
A tu su i neka već kultna mjesta, poput Kave Tave, Alcatraza, The Cookie Factoryja i Takenoka, koja su u 2016. zaživjela u novim mjestima. A i njihova ponuda, kako bi se razlikovala od standardne, malo je nadopunjena.
1. Bastion No. 19, Masarykova
Početkom veljače otvoren je wine bar Bastion no. 19 u Masarykovoj 19. U ponudi osim vina imaju kave i veliki broj piva. Prostorom, koji je uređen poprilično industrijki, dominira svijetlo drvo koje je kombinirano sa sivom bojom i lusterima od bakra.
2. Peper, Ilica
U veljači je u Ilici 5, gdje je nekad bio Maraschino, otvoren Peper. Radi se zapravo o nekoj vrsti nastavka Peperminta koji je vlasnik Tomo Ricov preselio iz Ilice 24. Noviteti su neki novi programi i dnevni rad lokala, a nastavili su s popularnim tematsim večerima.
3. Louie Cafe & Kitchen, Nova Ves
Na adresi Nova Ves 19 ove godine je otvoren Louie Cafe & Kitchen koji se vrlo brzo profilirao u jedno od respektabilnijih mjesta na zagrebačkoj gastronomskoj karti. Posjetitelji u Louie Cafe & Kitchenu mogu svratiti na doručak, brunch ili večeru, a dodatna prednost je moderno uređen interijer.
4. Kroštula, Preradovićeva
Sredinom ožujka u Zagrebu na adresi Preradovićeva 1 otvorena je delikatesna zalogajnica Kroštula. Nakon 15-godišnje pekarske tradicije obitelji Vulin koja stoji iza Kroštule. Njen vlasnik Karlo Vulin kaže kako je nakon pokretanja linije proizvoda bez aditiva došlo do odluke o otvaranju zalogajnice koja u ponudi nudi tradicionalne namirnice i slastice.
5. Zadruga, Horvaćanska
Krajem ožujka u sklopu lokala A most unusual garden u Horvaćanskoj 3, otvoren je Bistro Zadruga u kojem se poslužuju sendviči te omleti s različitim sastojcima poput kozjeg sira, pečene pancete, baby špinat, tikvice i slično. Osim toga, u ponudi su i svježe cijeđeni sokovi, domaća variva, svježe salate i proljetne rolice.
6. Takenoko, Gundulićeva/Masarykova
U svibnju je u Masarykovoj 22, u prizemlju Löwyjevog nebodera, otvorena nova lokacija jednog od top zagrebačkih restorana, Takenoka, inače prvog japanskog restorana u Hrvatskoj. Preselio je sa svoje dugogodišnje lokacije u Kaptol Centru. Kad su otvarali najavljivali su stari meni, uz neke novosti. Recimo najavili su uni, ikru morskog ježa, zatim Wagyu beef, japansku govedinu uzgojenu od Wagyu govedine koju se smatra jednom od najukusnijih i najskupljih na svijetu te tradicionalnu ramen juhu, jedan od najpopularnijih brzih obroka u Japanu. Osim ponude hrane proširena je, rekli su, i ponuda koktela i pića.
7. Kava Tava, Britanac
Krajem rujna je na uglu Ilice i Britanskog trga Kava Tava otvorila svoj najveći lokal do sada koji se prostire na 400 kvadrata. Nova Kava Tava uređena je u stilu Alise iz zemlje čudesa, a uz standardne doručke poslužuju se i razna nemesna jela za vegetarijance i vegane.
8. The Cookie Factory, Nemčićeva
Popularni The Cookie Factory početkom kolovoza se otvorio na novoj lokaciji u Nemčićevoj ulici kod Kvatrića. Novi prostor The Cookie Factorya ima interijer koji podsjeća na klasični prostor u Tkalčićevoj, standardnu ponudu kolača i kava kao i u Tkalčićevoj, iako je plan da se novi The Cookie Factory više fokusira na “to go proizvode”, poput velikih litarskih kava s različitim okusima.
9. Cronique deli bar, Unska ulica
U svibnju je u Zagrebu u Unskoj ulici otvoren Cronique deli bar čija je ponuda orijentirana na hranu iz gotovo svih dijelova Hrvatske. Croniqe deli bar nudi moderan koncept deli bara u gradu kako bi posjetitelji probali domaće delikatese na jedan drugačiji način pa se u njemu tako mogu probati variva, pršut, sirevi, odresci od divljači, te sendviči.
10. Pločnik, Međimurska (kod Zapadnog)
Kod zagrebačkog Zapadnog kolodvora, u Međimurskoj ulici, prije par mjeseci otvoren je Pločnik, mjesto koje je postalo jedno od popularnijih u tom dijelu grada. Vlasnici ga opisuju kao prostor objedinjuje kreativni pogon s caffe barom, dućanom ploča i klupskim prostorom. Pločnik se sastoji od tri etaže, a za njegovo uređenje zaslužni su Ana Šafar i Ana Coce iz arihtektonskog i dizajn studija Poop.
11. Alcatraz, Tkalčićeva
U Tkalčićevoj ulici sredinom rujna otvoren je Alcatraz koji je na tri kata spojio tri različita interijera i tri različite ponude. U podrumu novog prostora nalazi se novi Alcatraz, u prizemlju Confusion Buddha bar, koji funkcionira kao dnevni lokal, dok se na prvom katu nalazi restoran pod nazivom All Saints.
12. Croatian Food Heritage, Petrinjska
Krajem listopada u Petrinjskoj ulici u Zagrebu na broju 14 otvorio se Croatian Food Heritage, street food dućan s domaćim autohtonim proizvodima. Kako su nam otkrili vlasnici, Croatian Food heritage u svojoj ponudi nudi Crobite zalogaje koje je osmislio Šime Sušić, pobjednik prve sezone Masterchef Hrvatska, domaće lepinje, slavonsku kulenovu seku, buđolu i pršut iz Zagore, istarsku tartufatu, masline marinirane u začinima te zdrave salate.
13. Noel, Dukljaninova
U Dukljaninovoj (blizu Trga žrtava fašizma) u rujnu je otvoren Noel, restoran iza kojeg stoje sommelier Ivan Jug i chef Goran Kočiš. Restoran nudi koncept kakav dosada nije postojao, poput chef’s table, odnosno stol koji je smješten ispred kuhinje, a s kojeg gosti mogu pratiti apsolutno sve što se tamo događa i isprobavati sve što chef donosi.
14. Dežman Mini Bar
U zagrebačkom Dežmanovom prolazu, odmah do Dežman bara, prošlog je petka otvoren Dežman Mini Bar, mlađi brat jednog od trenutno popularnijih zagrebačkih kafića. Posjetitelji Dežman Mini Bara, za čije su uređenje bili zaduženi Maša Medoš i Vedran Jukić, arhitekti studija SODA, mogu probati selekciju pomno biranih alkoholnih pića i mini bitese.
15. Submarine Burger
U Zagrebu je prošli mjesec otvoren još jedan Submarine, jedno od popularnijih mjesta s burgerima u gradu. Novi se nalazi u Bogovićevoj 7, a ovo je četvrta zagrebačka lokacija za ovaj restoran; nakon Frankopanske, Radničke i Žitnjaka. Uz standardnu ponudu Submarinea noviteti su hladni prešani sokovi. Ovisno o sastojcima nazvali su ih Sailor Man (sastoji se od jabuke, špinata, limuna i limete), Hangover (jabuka, cikla, krastavac, mrkva i celer), Foo Fighter (jabuka, naranča, džumbir, limun) te sok od naranče Hello.
16. Korica
Korica je nova zagrebačka craft pekarnica koja slijedi majstorski način pečenja kruha, što znači da će se svi proizvodi raditi ručno, tradicionalnim i autentičnim metodama pripreme: korištenjem kulture divljeg kvasca starije od 40 godina, uz lokalne i prirodne sastojke vrhunske kvalitete. Korica se otvorila prije dva tjedna, a u svojoj ponudi nude kroasane laminirane maslacem, brioše, baguette i sourdough kruh i slastice poput kruha od banane i oraha i pite od limuna. Poslužuju i Nespresso kavu.