Unatoč svim aferama, dio Plenkovićeve demokratske ostavštine može ipak biti pozitivan. Provede li fer izbore u HDZ-u

Po prvi put otkad je uveden princip biranja predsjednika po modelu jedan član-jedan glas, na njima će se natjecati više kandidata

Pošteni i transparentni izbori za predsjednika HDZ-a bili bi veliki korak naprijed za tu stranku, za opću demokratizaciju kako stranaka, tako i cijele zemlje

Jednom će i sve ovo prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš. Burni mandat Vlade Andreja Plenkovića će, kao i svi drugi, postati dio prošlosti, sa svim svojim preslagivanjima, kupovinama zastupnika, nadzvučnim avionima, povjerenstvima za povijest, borgovima, bandićima i ostalom rajom…

A kad stvari prođu onda je ključno pitanje ono o – ostavštini. Plenković tu stoji grozomorno loše. Povijest će teško biti milostiva prema (o)kupljenoj većini u Saboru (ali i skupštini glavnog grada) kojom se volja birača izvrgla ruglu, a povjerenje u demokratski proces i politiku kao takvu dodatno “dorađuje” baš onako kako su se nadali posljednji prodavači populističke magle. Ostat će i ružni tragovi udara na ionako oslabljene neovisne institucije, posebno na praktičnom suspendiranju ovlasti Pučke pravobraniteljice ili rojalno oholom ignoriranju zahtjeva Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Referentna točka

Plenković je, ukratko, znatno unazadio demokratske standarde u zemlji koju vodi i to će biti glavni nazivnik ocjene burnih godina s kraja drugog desetljeća 21. stoljeća u Hrvatskoj. Ipak, govoreći o demokratskoj ostavštini, predsjednik HDZ-a ima još uvijek priliku napraviti nešto što bi ostalo kao pozitivan primjer, referentna demokratska točka ispod koje se više ne bi trebalo spuštati.

Radi se o izborima u HDZ-u. Oni će, sad je prilično izvjesno, biti održani sredinom ožujka. Po prvi put otkad je u ovoj stranci uveden princip biranja predsjednika po modelu jedan član-jedan glas, na njima će se natjecati više kandidata. Dva izbora za prvog čovjeka HDZ-a održana 2016. godine bila su farsa – oba puta članovi su mogli “birati” između – jednog kandidata, prvo u travnju Tomislava Karamarka, pa tri mjeseca kasnije Andreja Plenkovića.

Dvanaest debata

Stoga je ključno, za zdravlje stranke koju vodi, ali i stanje demokracije u Hrvatskoj (s obzirom da je HDZ i dalje najveća politička organizacija) da izbori budu provedeni – besprijekorno. Da popisi članova s pravom glasa budu bez zamjerki. Da svi kandidati imaju pravo promatranja glasanja i prebrojavanja glasova. Da ne bude ucjenjivanja članova na terenu poslom ili drugim materijalnim pravima u slučaju da ne donesu “dokaz” da su dali glas “pravoj opciji”.

Još jedna bitna stvar je – opća javnost. U SAD-u, primjerice, već mjesecima traje kampanja za predizbore u Demokratskoj stranci koja bira svog protukandidata ili protukandidatkinju Donaldu Trumpu. Trenutno je u utrci još 12 kandidata. Dosad su imali sedam (7) sučeljavanja pred kompletnom javnošću. Imat će ih još pet.

Ostavština

Naravno, kandidati za predsjednika HDZ-a ne bi trebali, niti imaju vremena za tolika javna sučeljavanja. No, organiziranje javne debate (ili još bolje – debata) svih kandidata za ovu funkciju sigurno bi značilo znatno povećanje transparentnosti političkih procesa u stranci koja po tome dosad nije bila poznata. Značilo bi i mogućnost da se široj publici od one koja će birati novog (ili starog) šefa HDZ-a predstave ljudi koji će za nekoliko mjeseci ići na parlamentarne izbore. Značilo bi postavljanje standarda ispod kojih će budući kandidati za mjesto predsjednika HDZ-a teško moći ići.

Ukratko, pošteni i transparentni izbori za predsjednika HDZ-a bili bi veliki korak naprijed za tu stranku, za opću demokratizaciju kako stranaka, tako i cijele zemlje. Predstavljali bi, još jednostavnije, pozitivan aspekt ostavštine dosadašnje političke karijere Andreja Plenkovića.

Jasmin Klarić
Telegram autor
566 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program