Vili Beroš danas je počinio političko i društveno samoubojstvo

Kako gospodin Beroš nije bio kadar uvidjeti posljedice svoje homofobne izjave

Beroš se pretvara u korifeja desne frakcije Hrvatske demokratske zajednice, što Andreju Plenkoviću jest potrebno na parlamentarnim izborima. No, Vili Beroš ne razumije da sam Plenković nikad ne bi izjavio kako je djeci bolje u socijalnim domovima, nego kod gay usvojitelja. Plenković takvo što ne bi izjavio zato što sam ne vjeruje u tu okrutnu budalaštinu, ali i stoga što bi ga takva izjava duboko posvađala s elementarnim standardima ponašanja u većem dijelu Europske Unije. Pa mu je zato trebao siroti Vili Beroš

Vili Beroš najveća je zvijezda hrvatske pobjede protiv korone. Kako zbog sjajnih rezultata, koji su našu zemlju stavili u najuži vrh civiliziranog svijeta koji se brine oko zdravlja i života svojih građana, tako i zbog zaista nevjerojatno pristojnog komuniciranja s javnosti tijekom medijskih konferencija Stožera civilne zaštite.

Vili Beroš bio je primjer državnog dužnosnika, kakav je Hrvatskoj nedostajao desetljećima: pristojan, precizan, pun poštovanja prema sugovornicima, i integralan u pristupu, što je možda najvažnije.

Ni na jednoj do njegovih valjda stotinjak press konferencija niste mogli zaključiti da je gospodin Beroš član Hrvatske demokratske zajednice. On se, naprosto, jednako brinuo za sve hrvatske državljane, neovisno o stranačkom ili nacionalnom ili ideološkom kriteriju. Zbog čega je, uostalom, u jednom trenutku postao najpopularniji hrvatski političar.

Prekršeno najvažnije pravilo

Danas je, međutim, Vili Beroš prekršio najvažnije pravilo svog dosadašnjeg mandata: nepristranost. Ministar zdravstva hladno je kazao Nataši Božić, uvjerljivo najboljoj političkoj voditeljici televizije N1, da smatra kako djeci bez roditelja može biti bolje u socijalnim domovima, nego u gay obiteljima, koje ih žele udomiti.

Ova je izjava, prvo, nevjerojatno bešćutna. Vjerojatno ni jednom klincu nije bolje u domu, nego u obitelji. To je notorna činjenica, o kojoj je napisano bezbroj knjiga, snimljeno milijun filmova i emitirano N potresnih dokumentaraca. Ustvrditi takvo što znači da je ideologija prevladala nad elementarnim ljudskim osjećajima.

Drugo, podjednako važno; Vili Beroš ministar je zdravstva Republike Hrvatske, dakle svih njenih državljana, uključujući gay populaciju. Beroš se danas, međutim, deklarirao kao uvjereni neprijatelj gay populacije i njenih sumišljenika, pa je, eto, postao ministar zdravstva konzervativne Hrvatske, a ne cijele Hrvatske.

Bezosjećajni ideološki zeloti

Zaista ne razumijemo kako gospodin Beroš nije bio kadar uvidjeti posljedice svoje homofobne izjave, kojom je počinio društveno i političko samoubojstvo. Što je sve golema šteta.

Vili Beroš bio je odličan ministar u veoma kriznoj situaciji. Bio je vrhunski komunikator, koji je ljudima ulijevao povjerenje. Ostavljao je dojam racionalnog mirnog i širokogrudnog čovjeka, kakvog želimo imati na tako osjetljivoj ministarskoj dužnosti.

Sada se, međutim, Vili Beroš pridružio bezosjećajnim ideološkim zelotima, čime nije samo upropastio svoj društveni ugled, nego je dodatno narušio povjerenje u vjerodostojnost i dobronamjernost državnih službi. Koje prema svim hrvatskim državljanima moraju postupati jednako, neovisno od njihovih seksualnih opredjeljenja.

Stranačka borba za glasove

Vili Beroš zaista nikad nije smio ući u stranačku politiku. Prije otprilike mjesec dana napisali smo kako bi bilo katastrofalno da se čovjek s toliko velikim društvenim i javnim kapitalom upusti u stranačku borbu za glasove.

Gospodin Beroš odlučio se upustiti u stranačku borbu za glasove, što je njegov donedavni approval rating svelo na sada zasluženu trećinu. Uskoro će, vjerojatno, ići još prema dolje. Vili Beroš mogao je i morao ostati narodni heroj pobjede nad najgorom suvremenom svjetskom epidemijom. Svi smo ga voljeli i poštovali.

Korifej desne frakcije HDZ-a

Umjesto toga, dr. Beroš upravo se pretvara u korifeja desne frakcije Hrvatske demokratske zajednice, što Andreju Plenkoviću jest potrebno na parlamentarnim izborima. No, Vili Beroš ne razumije da sam Plenković nikad ne bi izjavio kako je djeci bolje u socijalnim domovima, nego kod gay usvojitelja.

Plenković takvo što ne bi izjavio zato što sam ne vjeruje u tu okrutnu budalaštinu, ali i stoga što bi ga takva izjava duboko posvađala s elementarnim standardima ponašanja u većem dijelu Europske Unije.

Pa mu je zato trebao siroti Vili Beroš, da svojim dojučerašnjim autoritetom pokuša privući one glasače koji mrze gay populaciju, političku korektnost i Istanbulsku konvenciju, kao i niz drugih društvenih vrijednosti koje sam Plenković javno podržava. Zaista šteta za Beroša. Prije dva mjeseca bili smo uvjereni da ćemo ga zauvijek pamtiti samo po dobru.

Ivan Violić
Telegram autor
140 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program