Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Za Bandića ovaj put nema povratka. Evo brojki koje to plastično pokazuju

Prošli put je jedva pobijedio, a bio je među popularnijima. Danas je Bandić uvjerljivo prvi politički negativac Hrvatske

FOTO: PIXSELL

Politički najveća opasnost za Bandića, međutim, u ovom trenutku nije u bijesnim građanima ili opoziciji u kojoj se već itekako da nanjušiti vrela bitka za nasljednika/cu na čelu grada. Najveća opasnost je njegov višegodišnji politički partner, Andrej Plenković.

U ovom trenutku teško je precizno dočarati koliko je duboka rupa u kojoj se nalazi aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Svakako se čini da je izlaz iz nje koji bi rezultirao novom pobjedom na izborima sasvim nedohvatljiv, no nema malo onih koji će, ponukani svim Bandićevim pobjedama u Zagrebu od 2000. do 2017. godine, ustvrditi kako za gospodina ništa nije nemoguće.

Stoga je dobro, kad već govorimo o posljednjem Bandićevom zagrebačkom trijumfu, onom otprije tri godine, povući neke egzaktnije usporedbe. Ankete koja bi procjenjivala šanse gradonačelničkih kandidata zasad nema pa se ne može uperiti prstom u vjerojatno tanke brojke pored Bandićevog imena i prognozirati kako s te točke nema povratka.

Prvi negativac Hrvatske

Ima, međutim, nečeg sličnog. Anketa CRO Demoskop agencije Promocija plus već godinama uz rejtinge stranaka mjeri i popularnost političara. To je ona rubrika po kojoj je jedno vrijeme najpopularniji političar bio – nitko (sad je, jasno, Vili Beroš). U travnju 2016. godine, dakle 13 mjeseci prije lokalnih izbora u Zagrebu, Milan Bandić je bio osmi najpopularniji političar u državi (njega je kao najboljeg izabralo 1,9 posto ispitanika). Na listi deset najnepopularnijih ga nije bilo.

Četiri godine kasnije, u travnju 2020. godine, situacija je doista dramatično drugačija. Bandića nema na listi deset najpopularnijih političara. Ima ga, zato, na listi “negativaca” – zagrebački gradonačelnik je uvjerljivo najnepopularniji hrvatski političar. Palac dolje Milanu Bandiću kao najgorem od najgorih pokazao je svaki peti ispitanik (20,1 posto).

Metropola 2020: Šuta i lonci

Izgledi za budućnost, pritom, ne ostavljaju puno prostora za neki rast popularnosti prvog čovjeka Zagreba. Grad je, naime, još u šoku nakon potresa. Na ulicama se i 25 dana nakon potresa nalazi hrpa porušenog građevinskog materijala, ljudi ginu sanirajući krovove, a zakon o obnovi grada koji je još u proceduri donošenja zasad je poslužio jedino za žestoki politički sukob Bandića i Ministarstva graditeljstva.

Gradska skupština, koja bi trebala poslužiti kao korektiv gradonačelnika, ne sastaje se toliko dugo da je oporba skupila potpise kojima traže makar – sazivanje sjednice. Grad se pretprošlog petka (a i ovoga će) tresao od zvižduka i lupanja lonaca, što je zamjena za ulične prosvjede protiv Bandića koji su – prije kaosa s potresom – okupili 20 tisuća ljudi. Sudski procesi protiv gradonačelnika, hvala na pitanju, traju.

Radioaktivna blizina

Politički najveća opasnost za Bandića, međutim, u ovom trenutku nije u bijesnim građanima ili opoziciji u kojoj se već itekako da nanjušiti vrela bitka za nasljednika/cu na čelu grada. Najveća opasnost je njegov višegodišnji politički partner, Andrej Plenković.

Blizina s Bandićem, naime, politički je radioaktivna, kako je to na vlastitoj koži već spoznala i Kolinda Grabar-Kitarović. Za očekivati je stoga, kako smo već i pisali, da bi HDZ mogao u narednim mjesecima poduzeti radikalnije korake odvajanja od svog zagrebačkog i državnog partnera, kako bi, bez utega u glavnom gradu, mogli na ovogodišnje parlamentarne izbore. Loše vijesti za najnepopularnijeg političara u zemlji, dakle, tek su se krenule nizati.