Je li zbilja u redu da državne tvrtke novac, koji nije njihov, doniraju za Alku?

Zašto su HEP, Fina, JANAF i niz drugih tvrtki među sponzorima sinjske Alke

Alku, koja je uvrštena u UNESCO-vu listu nematerijalne baštine, treba sufinancirati i država. Ali to na transparentan način mogu činiti Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture, a svakako ne politički postavljeni direktori državnih i javnih tvrtki

Volim te rasne konje, kostimirane jahače, taj alkarski folklor i tu endemsku strast koja uz Alku veže Sinj i cijelu Cetinsku krajinu. Na Alku nas je nekad vodio moj otac, ponosni Sinjanin. Moje tri tete za taj bi se dan posebno uredile, spavale bi sa željeznim viklerima i prepeglavale svoju najbolju haljinu, did bi se uparadio u uštirkanoj bijeloj košulji. Alka je ove godine bila baš po mjeri, dobro organizirana i bez jeftinih politikantskih sekvenci kakve su u raznim vremenima znale naružiti sportski duh stare igre koja slavi hrabrost, disciplinu i vitešku čast.

Predsjednik-pokrovitelj Zoran Milanović održao je lijep govor u tonalitetu svih unisono poslanih poruka iz državnog vrha nekidan u Kninu. Više- manje ista publika – od koje je lani najveći pljesak dobio tadašnji HDZ-ovac, a sada Škorin momak Ivan Penava – sada je pljeskom odobravanja prekidala Milanovića. Vlast, kao i uvijek, udara takt i dizajnira atmosferu, narod uglavnom očitava smjernice i prilagođava se. Ali ovo neće biti priča o sinjskom narodnom spektaklu, nego o državi koja razbacuje novac poreznih obveznika, a iz toga, evo, čak ni Alka nije isključena.

Doniraju novac koji nije njihov

Najviše novčanim donacijama, a pokatkad i uslugama čija se cijena također može izraziti u novcu, Alku, naime sponzorira niz državnih tvrtki i lokalnih javnih poduzeća koji bi svaku paru morali uložiti u posao koji rade na korist građana i potpuno prestati s doniranjem novca koji nije njihov. Ove godine, a tako je bilo i lani, generalni sponzor Alke je državna Hrvatska elektroprivreda. Jedan od “brončanih sponzora” je državna Hrvatska poštanska banka. Kao sponzori bare ili čoje, dviju uvodnih trka koje prethode Alki, ugovore su potpisale i državne kompanije Hrvatske šume, Hrvatska lutrija i JANAF.

Među mnogim privatnim tvrtkama i pojedincima koji su odlučili donirati novac Viteškom alkarskom društvu kako bi pomogli da se pokriju skupi cjelogodišnji troškovi alkara, konja, opreme i svega drugoga što je potrebno da bi konačna svečanost bila ovako atraktivna, našli smo i komunalno poduzeće Čistoća Cetinske krajine, Čistoću Split, Zračnu luku Split i druga trgovačka društva koja osnivaju država ili jedinice lokalne samouprave. Jedan od “dijamantnih sponzora” je, recimo, Grad Zagreb, jedan od “sponzora A” je Grad Vukovar, među “sponzorima C” su državne Hrvatske autoceste, FINA i Grad Šibenik.

Sve je u redu kad je novac privatni

Udruga građana Viteško alkarsko društvo Sinj (VAD) ima pomno gradiranu donatorsku ljestvicu kako bi svatko tko želi mogao priteći u pomoć iznosom koji je spreman izdvojiti za financiranje Alke. Na vrhu je, naravno, generalni sponzor, koji time daje i najviše novca. Koliko je VAD lani i ove godine dobio s računa državnog HEP-a, to nismo uspjeli saznati od predstavnika Viteškog alkarskog društva koji su nam rekli da je svaki takav donatorski ugovor poslovna tajna.

Drugi po darežljivosti je dijamantni sponzor, treći brončani. Ljubitelji Alke plićeg džepa za ovakve namjene mogu birati dalje pa postati sponzori Alke, bare ili čoje, sponzori pojedinih alkara, što, kako nam je rečeno u povjerenju, košta 25 do 35.000 kuna, zatim sponzori A, B i C te obični donatori. I to je posve u redu. Samo nije ako je riječ o novcu poreznih obveznika jer ga državne i javne tvrtke nisu ovlaštene poklanjati uzduž i poprijeko.

Smije li Bandić biti galantan?

Po kojoj se logici poduzeće Čistoća Cetinske krajine, koje je nedavno građanima podiglo cijene, upušta u donatorstvo za Alku? Tko je pitao građane Zagreba – gdje se plaća drakonski prirez od 18 posto i gdje tisuće objekata čeka obnovu nakon potresa – smije li Milan Bandić biti tako galantan da njihovim novcem sponzorira Alku? Istu stvar bi bilo dobro čuti i od građana Vukovara i drugih lokalnih zajednica koje se razmeću ovakvim sponzorstvima.

Što među privatnim donatorima radi državna financijska agencija FINA? Što Hrvatske autoceste, JANAF, Hrvatska poštanska banka ili Hrvatske šume? HEP je državna kompanija zato da svaku kunu uloži u modernizaciju mreže i elektrifikaciju sela u kojima stanovništvo dandanas ne može imati frižider jer im nije dovedena struja, a ne da šalje uplatnice za narodne spektakle. Alku, koja je uvrštena u UNESCO-vu listu nematerijalne baštine, treba sufinancirati i država. Ali to na transparentan način mogu činiti Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture, a svakako ne politički postavljeni direktori državnih i javnih tvrtki kojima nije jasno čak ni to da upravljaju imovinom građana, a ne ćaćinom.

Sanja Modrić
Telegram autor
235 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program