Zašto HRT još uvijek nije otvorio istragu zbog vrlo ozbiljnih navoda svog urednika? Aha, da, to je HRT

Na pitanje o tome što su konkretno poduzeli da istraže navode o tome da se u programu javne televizije provodi cenzura, s HRT-a tvrde da je jednostavno - sve u redu

Urednik news kanala javne televizije daje ostavku zbog cenzure, neprofesionalnosti i neovisnosti uređivačke politike kuće za koju radi. Uprava doista javne televizije bi zbog ovakvih navoda otvorila vrlo ozbiljnu istragu, ili niz istraga. Uprava HRT-a je za Zovka napisala prijedlog izvanrednog otkaza radnog odnosa

Hrvatska radio televizija je stvari u slučaju novinara i urednika Hrvoja Zovka kojem prijeti izvanrednim otkazom, prioritete posložila na malo neobičan način. Naime, već poznata priča o svađi Zovka, inače i predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i urednice Informativnog programa Katarine Periše Čakarun, imala je svoj uvod u kojem se, zapravo, spominju neopisivo ozbiljnije stvari od toga je li netko u prepirci povisio glas na kolegicu ili kolegu.

Svađa je krenula zbog obrazloženja Zovkove ostavke na mjesto izvršnog urednika HRT-a 4 u kojem se navode teške optužbe o radu javne televizije: pritisci na neovisnost uređivačke politike, cenzura, neprofesionalni izbor tema, organizacijski kaos i ozbiljni tehnički problemi u realizaciji programa HTV 4.

Još jednom: urednik news kanala javne televizije daje ostavku zbog cenzure, neprofesionalnosti i neovisnosti uređivačke politike kuće za koju radi. Uprava doista javne televizije bi zbog ovakvih navoda otvorila vrlo ozbiljnu istragu, ili niz istraga. Uprava HRT-a je za Zovka napisala prijedlog izvanrednog otkaza radnog odnosa.

Uznemirujući navodi

Iako se u svakodenvnici zemlje koja se sve brže kreće prema neliberalnoj demokraciji, tipu društvenog uređenja u kojem postoje izbori, ali u kojem su ljudska prava, neovisnost pravosuđa i sloboda medija unaprijed sumnjivi koncepti ovakav rasplet ne doima posve nevjerojatnim, poslali smo upit HRT-u o tome koje je točno korake Hrvatska radio televizija preuzela kako bi ispitala uznemirujuće navode iz obrazloženja Zovkove ostavke.

Još jednom: koje točno korake.

Sudeći po odgovoru s Prisavlja – nikakve.

Problema – nema

“Hrvatska radiotelevizija odbacuje navode o cenzuri, te ističe kako se u svom radu strogo pridržava odredbi Ugovora između HRT-a i Vlade RH, čiji članak 3. kaže kako je HRT u svom radu samostalan… U konkretnom slučaju možemo reći kako kolegi Hrvoju Zovku nikad nije bio zabranjen ili cenzuriran gost ili izbor teme, te kako se on nije žalio na cenzuru ili neprofesionalni izbor tema, bilo pismeno, bilo na uredničkom kolegiju.

Radi boljeg razumijevanja javnosti, ističemo kako na HRT-u postoji velik broj emisija, stoga je potrebno voditi računa o koordinaciji gostiju kako bi se, ukoliko je moguće, izbjeglo da isti sugovornik u jednom danu gostuje u različitim emisijama javnog servisa”, kaže se u odgovoru koji potpisuje Radna jedinica Marketing i komunikacije HRT-a.

Jasna poruka ostalima

Ukratko, na pitanje o tome što su konkretno poduzeli da istraže navode o tome da se u programu javne televizije provodi cenzura i caruje neprofesionalnost, s HRT-a tvrde da je jednostavno – sve u redu.

Osim, jasno, urednika kojem je pukao film. Njemu je napisan otkaz. Pa ako i ne prođe, kao što se znalo događati u zadnje vrijeme , nema sumnje da je ostalim novinarima i urednicima poslana vrlo jasna poruka.

I ne pitajte se kome zvoni obavijest o njenom prispjeću.

Jasmin Klarić
Telegram autor
567 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program