Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Zašto je Hrvatska tako opsjednuta ratom?

Cjelogodišnje ratne predstave služe političkoj klijenteli za njezine interese

05.08.2019., Knin - Obiljezavanje obljetniceD ana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja sluzena je sveta misa za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Kolinda Grabar Kitarovic Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

I onda kao i danas mnogi su od rata živjeli neusporedivo bolje nego što bi mogli inače, po svojim sposobnostima i školama. Zato se toliko slatke vode pije na tom izvoru. Zato se mlade odgaja na ratnom fetišu umjesto na izgradnji mira, zajednice ljudskih prava i blagostanja i etici rada

Znam da će vam ovo beskonačno nabrajanje biti davež, ali mora se da netko ne bi rekao da se pretjeruje kad se kaže da je Hrvatska devijantno opsjednuta ratom četvrt stoljeća nakon što je rat završio.

Danas je Oluja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a evo i popisa ostalih službenih manifestacija iz kalendara Ministarstva branitelja kojima će se hrvatsko društvo svako malo trzati na temu Domovinskog rata do nove najvažnije hrvatske ratne obljetnice sljedeće godine, na današnji dan.

Obljetnice u kolovozu

Dakle, čim se proslavi Oluja, obilježit će se već 8. kolovoza godišnjica predaja 21. kordunskog korpusa Srpske vojske hrvatskim snagama 1995. godine. Lani je Ministarstvo hrvatskih branitelja 28. kolovoza povelo branitelje u Lobor na hodočašće Majci Božjoj Gorskoj, ove godine hodočastilo se već u travnju.

Zatim je 4. rujna dan uspomene na ratno stradanje Hrvata u Četekovcu, Čojlugu, Balincima i Voćinu. Koji dan kasnije komemorirat će se tragičnoj pogibiji hrvatskih domoljuba u Kusonjama. Obljetnica vojnoredarstvene akcije Medački džep je 9. rujna. Obljetnica 111 brigade HVO-a Žepče 15. rujna.

Što se obilježava ujesen

Nakon toga dolaze ratni Dani sjećanja 17. rujna u Petrinji pa Dan međimurskih branitelja i oslobođenja Međimurja 18. rujna. Obljetnica Gardijske brigade “Sokolovi” je 5. listopada, Udruga Hrvatska majka slavi se 11. listopada, a 16. listopada obilježava se godišnjica tragične pogibije generala HV-a Blage Zadre. Listopad završava Obljetnicom vojnoredarstvene akcije oslobađanja juga Hrvatske.

Osnivanje Gardijske brigade Tigrovi obilježava se 5. studenog, obljetnica stradanja Bogdanovaca je 11. studenog. Zatim se 16. studenog organizira prigodna svečanost za Vlak sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara je 18. studenog, Dan gardijske brigade “Pume” je 22. studenog.

Maslenica i Bljesak

Početkom godine, 21. siječnja, slijedi službeno obilježavanje akcije “Maslenica”. U Pakracu se 2. ožujka slavi obljetnica početka Domovinskog rata na tom području. 12. ožujak je Dan hrvatskih branitelja Grada Vukovara, 14. ožujak Spomendan Narodne zaštite, 25. ožujka je obljetnica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika, 26. ožujka obljetnica pokopa žrtava masovne i pojedinačnih grobnica u Lovasu, a 31. ožujka obljetnica akcije “Plitvice” i pogibije Josipa Jovića.

Memorijal poginulim bojovnicima Domovinskog rata Grada Zagreba održava se 23. travnja. Središnja državna svečanost Obljetnice akcije “Bljesak” je 26. travnja. Slijedi dan sjećanja na likvidaciju 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu 2. svibnja, te 4. svibnja obilježavanje datuma smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška. Onda je 13. svibanj rezerviran za Memorijalne dane Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu.

A onda ponovno Oluja

Godišnjice osnutka 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade slavi se 16. lipnja, 28. lipnja obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru, a 29. lipnja Dan hrvatskih branitelja Grada Novske.

U srpnju se 26-og komemorira stradanje hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj, a 31. srpnja u podsjetniku ministra Medveda stoji Dan sjećanja na sve poginule i nestale branitelje Općine Cerna. Tragična pogibije pripadnika Policijske postaje Dalj obilježava se 1. kolovoza. I evo nas ponovno u petom danu kolovoza, danu Oluje.

S jedne obljetnice na drugu

Onome tko je izdržao ovo ubitačno redanje datuma, niz koji svake godine ide u krug, treba reći da navedeni spisak ratnih obljetnica ni izdaleka nije konačan. To je samo taj jedan dio zabilježen na stranicama Medvedovog ministarstva. Jer svoj službeno registrirani dan ima svaka gardijska brigada HV-a, čak i dio bojni proslavlja svoj osnutak na određene datume, svako mjesto ima neki dan sjećanja na žrtve, ratne podvige, pobjede i pokope.

Ministar, članovi Vlade, državni tajnici i izaslanici putuju cijele godine s jedne obljetnice na drugu, s jednog Dana na drugi, politika polaže vijence i drže stereotipne govore. U školama se pišu sastavci o Domovinskom ratu. Lokalne vlasti otkrivaju ratna spomen obilježja oko kojih se onda organiziraju godišnje memorijalne manifestacije. Mostovi se nazivaju po hrvatskim braniteljima, evo i ovaj najnoviji na Čiovu dobio je to ime.

Crtanje NOB-a

Kad sam ja bila negdje u petom ili šestom razredu osnovne škole, zadali su nam da nacrtamo sliku na temu NOB-a za neki natječaj. Nitko od nas s nije imao pojma što je to NOB ni kako bismo tu stvar trebali prikazati, ali shvaćali smo da je riječ o nekoj borbi, stradanjima i pravednoj pobjedi. Namaljala sam neke siluete u crnoj boji, dodala bodljikavu žicu i gore sivo sunce. Dobila sam nagradu. Drveni šah.

Sa šahom i bez njega, nisam postala ništa pametnija. O Bleiburgu sam nešto mutno čula tek kao studentica. Propaganda je bubnjala i tupila svoje, rat je bio svetinja i na svakom koraku. Politika je od toga kalkulantski brala vrhnje. Je li danas drukčije, pametnije? Ma kakvi.

Odgoj na ratnom fetišu

I onda kao i danas mnogi su od rata živjeli neusporedivo bolje nego što bi mogli inače, po svojim sposobnostima i školama. Zato se toliko slatke vode pije na tom izvoru. Zato se mlade odgaja na ratnom fetišu umjesto na izgradnji mira, zajednice ljudskih prava i blagostanja i etici rada.

Kola treba goniti dok ide. Pa nije čudo da se i među mlađarijom, koja nema blage veze ni čemu služi Sabor, razvija metastazirani čavoglavski mentalitet koji vrišti na Thompsonovim koncertima.

Falša sjećanja predsjednice

U toj sirovoj kulturi, Predsjednica Kolinda najavljuje kandidaturu plačući u Kninu i napajajući publiku svojim falšim sjećanjima kako je u danima Oluje htjela uzeti pušku i krenuti na bojišnicu ali nije jer je, još kao mala pripravnica, znala da “ima obaveza u Ministarstvu vanjskih poslova”. Ma dajte.

Sve ove napadne i cjelogodišnje ratne predstave služe političkoj klijenteli za njezine interese i njenim sljedbenicima koji su tu jer mogu cijediti državni proračun. Toliko je bar jasno svakome, nema smisla da se lažemo skroz do daske.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više