Zašto je ministrica poljoprivrede Marija Vučković bitna i poznata, a Ivan Šulog nepoznat i nebitan?

Ministrica bi mogla puno naučiti od čovjeka koji je pronašao zlatnu formulu u branši koja je generalno u padu i rasulu

Vjerojatno Šulog nije u HDZ-u pa ga to unaprijed diskvalificira da bude ministar za zemlju i selo. A vjerojatno ne bi ni htio. Ali stanovita ekonomistica i stranački kadar Marija Vučković, koja je, za razliku od nepoznatog i nebitnog njega, postigla nesrazmjernu poznatost i bitnost samim time što ju je Andrej Plenković posjeo za ministricu poljoprivrede, trebala bi ga na koljenima izmoliti da joj pomogne.

E, danas ćemo nešto lijepo. Jest da od jutros hapse i privode po državnom poduzeću Janaf, odveli su i predsjednika uprave Dragana Kovačevića, a ima još svašta da se čovjek dohvati i bude ljut. Ali neću nego ću ovo što sam stavila sa strane za neki dan bez afera koji – tako je kod nas – nikako da osvane.

Dakle, Ivan Šulog, divna priča i pedagoška. Reći ćete: Molim? Tko je to? Jer on je široj javnosti nepoznat. Nije političar, nije influencer, nije šminker, nije mešetar. Nego je poljoprivrednik iz Donje Bistre koji fantastično živi od svoje zemlje za razliku od 90 posto djelatnosti koja vječno kuka i cmizdri kako nema nikakve računice da bi se u hrvatskoj poljoprivredi išta moglo isplatiti. Šulogu, međutim, odlično ide sve što počne. Djeluje sretno. A kako to?

Haskap i paw-paw, što je to?

Eto tako što kod njega nema kuruze, kupusa i bijelog krumpira, ničega starinskog i neisplativog, pogotovo kad se radi po modelu od prije sto godina. Uzgaja egzotično voće i povrće s dalekih kontinenata i izvozi ga za velike pare sve u šesnaest. Našao je zlatnu formulu u branši koja je generalno u padu i rasulu.

Riječ je o mladom čovjeku koji mora nevjerojatno puno učiti da uspije s kulturama za koje je ovdje malo tko i čuo. I meni za većinu treba Wikipedija. Čitam u Večernjem da su to goji bobice s Tibeta, babako iz Ekvadora, marakuja iz Zanzibara, finger limeta iz Australije, graviola iz Kolumbije, mini kivi iz Sibira, haskap iz Japana, batat s Jamajke… Sve u svemu, maher Šulog uzgaja pedesetak vrsta iz raznih nedođija od kojih, kako sam kaže, mnoge još puno bolje rode na njegovim poljima u Zagorju, Dalmaciji i Slavoniji nego u svojim domovinama.

Nudi pomoć i plasman

U subotu je u Donjoj Bistri njegov festival paw-pawa, indijanske banane, sorte koja ne sliči na ”pravu” bananu, a Zagorce, koji su upravo pobrali svoje stare šljive, besplatno će ponuditi čudesnim plodovima i proizvodima sa svojih plantaža. A svim novacima koji bi se i sami eventualno usudili započeti s nečim tako mističnim kao što je za nas paw-paw, Šulog nudi pomoć i siguran plasman uroda.

Vjerojatno Ivan Šulog nije u HDZ-u pa ga to unaprijed diskvalificira da bude ministar za zemlju i selo. A vjerojatno ne bi ni htio. Ali stanovita ekonomistica i stranački kadar Marija Vučković, koja je, za razliku od nebitnog i nepoznatog njega, postigla nesrazmjernu poznatost i bitnost samim time što ju je Andrej Plenković posjeo za ministricu poljoprivrede, trebala bi ga na koljenima izmoliti da joj pomogne. Njega i još par takvih pa može staviti prst u uho i glumiti veličinu.

Svatko zna žicati novac za potpore

Jer tip očito zna znanje, a ne samo putovati u Bruxelles i žicati europske pare za poljoprivredne potpore koje se onda dijele i razdaju raznim Tolušićima i Čobankovićima i kumovima koji nemaju ni jednu jedincatu kravu. Pa bi posve sigurno vrlo dobro znao dati famozne ideje i smjernice za strateške planove razvoja poljoprivrede u srednjoročnom razdoblju i šire. Uspješne poljoprivrede, naime. One u kojoj sve ne propada i ne kopni nego raste i cvjeta i koja bi u doglednom roku mogla hraniti malu Hrvatsku i još izvoziti naokolo.

Jer kod Šuloga sve ide lijepo i dobro. Njemu nisu problem ulaganja. Kod njega nema investicija čiji su se rezultati odjednom čudesno izjalovili. On se nema vremena ljutiti se po televiziji na Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Ne samo da izvozi sve što proizvede nego bi mogao i duplo. A ni korupcija kod njega ne igra kao kod Dragana Kovačevića i Janafa. Ministrice Vučković, eto vam ga, uzmite blokić i olovku pa ga pitajte kako.

Sanja Modrić
Telegram autor
258 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program