Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zašto je novi brutalni zakon koji je Kina donijela za Hong Kong opasan za cijeli svijet

Kina je trajna prepreka i prijetnja bilo kakvom uređenom međunarodnom poretku

HONG KONG, CHINA - SEPTEMBER 29: Pro-democracy protesters are arrested by police during clashes after a march on September 29, 2019 in Hong Kong, China. Pro-democracy demonstrations have entered its fourth month as Hong Kong braces for the 70th anniversary of the founding of the People's Republic of China with a series of pro and anti-Beijing protests scheduled towards October 1. Anti-government protesters have continued its call for Chief Executive Carrie Lam to meet their remaining demands, including an independent inquiry into police brutality, the retraction of the word “riot” to describe the rallies, and genuine universal suffrage. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
FOTO: Getty Images

Unatrag dvadesetak godina u svijetu se neprekidno raspravlja o tome da dolazi vrijeme kineske globalne dominacije. No, Kina, zbog svog demokratskog deficita i zbog nemogućnosti stvarne modernizacije nikad neće moći postati svjetski lider, još će dugo ostati golemo, moćno, ali nužno politički izolirano područje koje predstavlja svijet za sebe, a katkad i opasnost za cijeli svijet ili za svoje susjede

Kina je 30. lipnja donijela National Security Law za Hong Kong. Zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu donesen je legalno. Naime, kad je 1997. godine Hong Kong iz britanskog suvereniteta vraćen Kini, u inače vrlo opsežnom aktu o hongkonškoj autonomiji, Pekingu je ostavljena mogućnost da donosi pojedine zakone za Hong Kong.

Kina je već dugo inzistirala da sam Hong Kong donese Zakon o nacionalnoj sigurnosti, što vlasti u Hong Kongu nisu mogle, jer hongkonško stanovništvo ne želi smanjivanje svojih prava u korist Pekinga. Uostalom, već godinama gledamo i čitamo izvještaje o protupekinškim prosvjedima u Hong Kongu. Kineski predsjednik Xi odlučio je napokon donijeti Zakon o nacionalnoj sigurnosti, kako bi spriječio buduće prosvjede.

Brutalni manifest pekinške političke volje

Zakon o nacionalnoj sigurnosti, čiji sadržaj nije bio poznat prije donošenja, brutalni je manifest pekinške političke volje protiv građana Hong Konga. Primjenjuje se na strane državljane, ako se zateknu u Hong Kongu.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga spominje četiri bitna kaznena djela: secesiju od Kine, subverziju protiv središnje vlasti u Kini, terorističke aktivnosti i suradnju sa stranim snagama u cilju ugrožavanja nacionalne sigurnosti. Za sva se ta četiri “zločina” može se izreći kazna doživotnog zatvora.

Zastrašujuća definicija terorističkih aktivnosti

Posebno je kuriozitetno, ali i zastrašujuće za cijeli svijet, da netko, tko, recimo u hrvatskim, ili američkim medijima, kritizira kinesku politiku, i onda otputuje u Hong Kong, prema ovom zakonu može biti uhićen i osuđen. Kina je, dakle, donijela zakon koji prijeti cijelom svijetu.

Drugi, podjednako zastrašujući element Zakona o nacionalnoj sigurnosti jest definicija terorističkih aktivnosti, koja obuhvaća i ulične prosvjede. Zakon je, ponovimo, donesen kako bi se spriječili protukineski prosvjedi u Hong Kongu.

Otkrivanje stvarne prirode političkog sustava

Zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga puno nam, nažalost, govori o stvarnoj prirodi kineskog političkog sustava i kineskog društva. Kina, kako znamo, nikad nije bila demokracija. Kina je uvijek bila carstvo.

Skoro pet tisuća godina Kina je bila katkad više, katkad manje brutalno feudalno carstvo, da bi u dvadesetom stoljeću postala vrlo brutalno komunističko carstvo, što je i danas. Da Kina nije carstvo, vjerojatno bi se raspala. Zbog toga u Kini u dogledno vrijeme neće doći do uspostave minimalnog demokratskog sustava. Što je, naravno, glavna prepreka modernizaciji Kine.

Nikad neće moći postati svjetski lider

Unatrag dvadesetak godina u svijetu se neprekidno raspravlja o tome da dolazi vrijeme kineske globalne dominacije. Takve se teze argumentiraju snažnim kineskim gospodarskim i tehnološkim rastom, pa rastom životnog standarda među kineskim građanima, te jačanjem kineske vojne sile.

No, Kina, zbog svog demokratskog deficita i zbog nemogućnosti stvarne modernizacije nikad neće moći postati svjetski lider, još će dugo ostati golemo, moćno, ali nužno politički izolirano područje koje predstavlja svijet za sebe, a katkad i opasnost za cijeli svijet ili za svoje susjede.

Nemogućnost prerastanja komunističkog kineskog carstva u državu s barem minimalnim poštovanjem ljudskih, građanskih i političkih prava, kao i u konstruktivnog igrača na svjetskoj pozornici, dokaz je da je liberalna demokracija (koje u Kini nema ni u tragovima), uz sve svoje bezbrojne mane, i dalje jedini funkcionalni politički sustav na svijetu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu