Komentari

Zašto je odaziv na stranačke izbore u HDZ-u bio tako mizeran i što nam to govori o Plenkoviću?

Na jučerašnje stranačke izbore u HDZ-u odazvalo se tek 30 posto članstva

09.11.2020., Zagreb -  Premijer Andrej Plenkovic daje izjavu ispred HDZ-a.
Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Andrej Plenković strašno voli držati govore o velikoj demokraciji u HDZ-u, ali ona je s ovim što su sada napravili poveziva kao izbor za Mistera Universea na kome bi se pred žirijem pojavio samo jedan takmac. Taj bi morao pobijediti čak i s nosom poput valjka za tijesto, klempavim ušima i pivski trbuhom. Članovi HDZ-a očito nisu shvatili kao kompliment što ih se na toliko mnogo mjesta svelo na obične pijune. Čak i u jednopartijskom socijalizmu, Partija je za funkcije isticala po više kandidata.

Doista mizeran interes članova HDZ-a za jučerašnje stranačke izbore bio je adekvatan odgovor na ponižavajuću šemu koju je Andrej Plenković organizirao da što lakše pohvata uzde na nervoznom terenu.

Podaci još nisu kompletni, ali od 209.271 ljudi upisanih u vladajuću stranku – a svi oni imaju pravo glasa – za predsjednike i potpredsjednike županijskih, gradskih i općinskih organizacija HDZ-a poželjelo je glasati tek oko 30 posto članova. Dakle, oko 70 posto HDZ-ovaca jučer je ostalo doma.

Tako slab odaziv je dosta razumljiv budući da se u mnoštvu lokalnih stranačkih ćelija diljem Hrvatske zapravo nije ni imalo o čemu odlučivati. Mogao si na glasanju samo potvrditi jednog jedinog Plenkovićevog manekena koji nema protukandidata pa, dakle, dobiva s tobom i bez tebe. S tom jeftinom igrarijom, golema većina članova HDZ-a očito nije sebi htjela okupirati nedjelju.

Masa sigurnih pobjednika

Tako su u mnogim lokalnim organizacijama ”pobijedili” unaprijed oktroirani HDZ-ovci koji su rezultate izbora čekali potpuno opušteni jer glasači nisu imali drugog izbora pa utoliko poraz nije ni bio opcija.

U Zagrebu su, recimo, bez bitke dobili Mislav Herman, ginekolog zaposlen u KBC Zagreb, i ekipa potpredsjednika koju je također sastavio Plenkovićev vrh stranke. U Splitu slavi šef Lučke uprave Vice Mihanović kao opet jedino ime na glasačkom listiću.

U Primorsko-goranskoj županiji ministar prometa Oleg Butković valjda kao jedini HDZ-ovac koji je kadar voditi stranku u toj županiji. U Jastrebarskom Andrej Krlin, a u Nerežišćima na Braču zbog korupcije smijenjeni ministar Lovro Kuščević kome je stranka odobrila kandidaturu i soliranje na izborima iako je pod istragom USKOK-a. I tako redom po cijeloj državi. HDZ Istarske županije preuzima saborski zastupnik Anton Kliman jer je bio jedini kandidat, a u Požeško-slavonskoj županiji stranku će voditi Željko Glavić, također kadar bez izazivača.

Nikakvih pritisaka nije bilo?

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković strašno voli držati govore o velikoj demokraciji u HDZ-u, ali ona je s ovim što su sada napravili poveziva kao izbor za Mistera Universea na kome bi se pred žirijem pojavio samo jedan takmac. Taj bi morao pobijediti čak i s nosom poput valjka za tijesto, klempavim ušima i pivskim trbuhom. Članovi HDZ-a očito nisu shvatili kao kompliment što ih se na toliko mnogo mjesta dovelo u tako nedostojnu situaciju i svelo ih se na obične pijune.

Čak i u jednopartijskom socijalizmu, Partija je za funkcije isticala po više kandidata, samo je mjesto predsjednika Tita bilo nedodirljivo. U HDZ-u su neviđeno ponosni na statutarno pravilo koje svakom članu stranke ravnopravno daje po jedan izborni glas da bi mogao izraziti svoju volju kako želi.

Ali onda ga hladno poništavaju kombinatorikom po kojoj igru igra samo jedan podobni kandidat, a svi koji mu mogu zasmetati moraju se ukloniti. Plenković je jučer izjavio kako nije istina da su iz vrha HDZ-a od kandidature odgovarali pojedine ljude, da nikakvih pritisaka nije bilo i da se mogao natjecati tko god je htio. No neće biti da je baš tako.

Cenzor koji naziva telefonom

Više je HDZ-ovaca javnosti dalo jasne signale da ih se zvalo i tražilo da se s ovih izbora sami povuku pri čemu su im se, kao zgodna nagrada za poslušnost, nudile razne sinekure u stranci ili lokalnoj vlasti. Kao atestirani cenzor koji naziva telefonom i priopćuje tko ne bi trebao ići na izbore najčešće se spominjao Plenkovićev novi glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić.

Kako vidimo iz priloženoga, mnogi doista i jesu odustali svjesni da se vrhu stranke nije mudro zamjerati. Inače na izborima sigurno ne bi bilo toliko solista. I Josip Dabro, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana, dobio je poruke da se za županijski HDZ ne suprotstavlja Plenkovićevom ministru obrane Mariju Banožiću, ali nije poslušao. To mu se sigurno neće dobro pisati u stranačkom dosjeu, a Banožić je ionako pobijedio jer je najvjernijim glasačima jasno inducirano čiju pobjedu želi šef stranke.

Sve skupa, otužno. No, HDZ-ovcima koji će sutra preuzeti komandu u lokalnim stranačkim organizacijama barem je kristalno jasno da u nastavku političke karijere moraju vezati konje točno tamo gdje im gazda kaže. S tom će sviješću kompletni HDZ izaći za pola godine i na državne lokalne izbore. Tako da Plenković više ne mora brinuti. Kome se ne sviđa – eno mu Miroslava Škore.

Nastavite čitati