Politika & Kriminal

Dok zbog izbora ležerno popuštaju mjere, gledaju li premijer i Stožer što se u svijetu događa s koronom?

Plenković je sve podredio izbornom rezultatu. Za tu svoju hrabru i vrlo rizičnu odluku bit će nagrađen ili kažnjen na izborima

Trenutna zbrčkana hrvatska epidemiološka politika posljedica je političkih i predizbornih potreba, a ne vladinog promišljenog upravljanja mogućim zdravstvenim rizicima. Ako su dozvoljene svadbene i sve druge proslave na kojima se može okupiti do 300 osoba, ako u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu nije obavezno nošenje maski, ako su omogućene posjete domovima za starije i nemoćne, ako u Hrvatsku može ući tko god želi bez obaveze samoizolacije ili karantene, sve preostale mjere su besmislene i treba ih odmah ukinuti.

Hrvatska vlada je s velikim entuzijazmom ukinula gotovo sve mjere socijalnog distanciranja i otvorila državne granice za sve putnike namjernike, kako bi ne samo spasila bar djelić turističkih prihoda, nego i sebe prikazala u što boljem svjetlu na predstojećim parlamentarnim izborima. Kako ta politika nosi cijeli niz rizika bilo bi dobro da pobrojimo barem neke od scenarija širenja zaraze koji su se u proteklim mjesecima odigrali u različitim dijelovima svijeta.

Zumba Fitness Dance Party vrlo je popularan u Republici Koreji. Tako je u Cheonanu, gradu 150 km južno od Seula, 27 instruktora Zumbe prisustvovalo je edukacijskoj radionici 15. veljače ove godine. Među njima bio je i jedan instruktor iz grada Daegua koji je tjedan dana kasnije postao korejskim epicentrom širenja zaraze novim koronavirusom. Toga dana nitko od sudionika plesne i fitnes radionice nije pokazivao nikakve simptome slične zarazi, ali je instruktor iz Daegua po povratku u svoju grad osjetio određene zdravstvene tegobe slične simptomima zaraze te je zbog njih i testiran 18. veljače.

Nakon što je ustanovljeno da je pozitivan na koronavirus korejske zdravstvene vlasti testirale su i sve sudionike radionice među kojima su pronašle još sedam pozitivnih. Kako su u međuvremenu ti instruktori držali satove zumbe u dvanaest različitih dvorana u Cheonanu, u naredna tri tjedna zaraženo je ukupno 112 polaznika vježbi ili njihovih kontakata. Dva zaražena instruktora držala su u istom razdoblju i satove joge odnosno pilatesa, ali ni jedan od njihovih polaznika nije bio zaražen, što je autore studije objavljene u znanstvenom časopisu „Emerging Infectious Diseases“ američkog CDC-a, dovelo do zaključka kako je manje intenzivna tjelesna aktivnost poput joge ili pilatesa daleko manje rizična za prijenos virusa od puno intenzivnijih plesnih i fitnes vježbi u istim tim zatvorenim prostorima.

Nova žarišta u noćnim klubovima i u crkvi

Nakon što je Koreja početkom svibnja nastavila sa završnim ublažavanjem mjera fizičkog i socijalnog distanciranja otvoreni su i noćni klubovi. Ali ta vrsta zabave bila je korejskim građanima na raspolaganju svega nekoliko dana jer, kako je kasnije ustanovljeno, samo je jedan vrlo agilni posjetitelj tri seulska kluba tijekom jedne noći bio primarnim izvorom zaraze za čak 170 osoba, gostiju, zaposlenika klubova i njihovih kontakata.

Početkom ožujka u japanskoj Osaki ustanovljeno je kako je od ukupno 55 zabilježenih slučajeva u tome gradu njih 49 vezano uz muzičke svirke održane u četiri kluba smještena u radijusu od 3 kilometra koje su bile održane 15., 16. i 19. veljače. Na drugoj strani Tihog oceana, pjevački zbor imao je probu u crkvi u Mount Vernonu u američkoj saveznoj državi Washington. Naknadno je ustanovljeno da je jedan od sudionika probe bio zaražen koronavirusom te da je u ta dva i pol sata probe od 61 sudionika zarazio njih 52, od kojih je dvoje na kraju i umrlo.

U Jordanu je kobna bila jedna svadba

Kraljevina Jordan imala je sve do 15. ožujka ove godine „izvrsnu epidemiološku situaciju“, naime u punih mjesec dana nakon prvog „uvezenog“ slučaja, zabilježenog polovicom veljače nisu uspjeli evidentirati nijedan novi. Toga dana na hitnom prijemu jedne od lokalnih bolnica zaprimljen je muškarac u dobi od 58 godina koji je zbog izraženih simptoma, povišene temperature i kašlja, te zbog nedavnog povratka iz Španjolske odmah i testiran na koronavirus.

Njegov nalaz pokazao se pozitivnim, a budući da je dva dana ranije bio na svadbenom slavlju svoje kćeri s 350 drugih gostiju, jordanske zdravstvene vlasti krenule su u bjesomučnu potragu za svim uzvanicima. Nakon četiri tjedna ukupno je registrirano 85 slučajeva povezanih s tom svadbenom proslavom, od čega je njih 76 bilo na samom dvosatnom događaju u zatvorenom prostoru, a devet su bili njihovi kućni kontakti. Na kraju je jedna osoba i umrla.

Klasteri u domu za imigrante, na brodovima i u tvornicama

Prije desetak dana nekoliko je autora s London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) objavilo rad u kojem su analizirana 152 događaja vezana uz nastanak žarišta i novih klastera širenja zaraze. Autori su događaje razvrstali u 18 različitih grupa od kojih se njih 12 odnosi na zatvorene prostore. Najveći pojedinačni klaster zbio se u jednom domu za smještaj radnika imigranata u Singapuru gdje je registrirano čak 797 slučajeva.

Klasteri s više od 100 slučajeva zabilježeni su još i na brodovima, staračkim domovima, bolnicama, noćnim klubovima i tvorničkim pogonima, a oni od 50 do 100 slučajeva u barovima, restoranima, trgovačkim centrima, školama, crkvama, sportskim dvoranama, te na gradilištima i na kongresima. Nedavno je radna grupa koju je formirao Centre for Mathematical Modelling of Infectious Diseases na LSHTM-u došla do zaključka kako je uz R0 = 2-3 (jedna zaražena osoba u prosjeku inficira 2 do 3 osobe) k = 0,1, što znači da je manje od 10% svih zaraženih prenijelo virus u sekundarnoj transmisiji na 80 % novozaraženih.

Podaci koji moraju biti poznati HZJZ-u, Ministarstvu i Vladi

Nemam razloga sumnjati da su svi gore navedeni podaci, nalazi i znanstveni radovi poznati HZJZ-u, Ministarstvu zdravstva, Nacionalnom stožeru i Vladi Republike Hrvatske. Isto tako vjerujem da svi oni velikom pažnjom i neprekidnom budnošću prate daljnje širenje pandemije kako na europskom kontinentu tako i na drugim stranama svijeta. Sigurno im nije promaklo kako se u proteklih nekoliko dana broj novih zabilježenih slučajeva zaraze ustalio iznad 100 000 dnevno, od čega se na Europu odnosi 16 000 do 18 000 slučajeva.

Očito da rekordni brojevi novozaraženih u svijetu nisu previše poremetili planirani lokalni predizborni ritam svekolikog suspendiranja svih mogućih ograničenja i zabrana. Koliko je cijela stvar s hrvatskom epidemiološkom i svakom drugom politikom postala smiješna i predizborno dirigirana najbolje govori činjenica da se sajam na zagrebačkom Hreliću, nakon pedeset godina svoga postojanja i rada, više ne može održavati nedjeljom.

Kako je nedjelja postala presudna u našem obračunu sa širenjem zaraze trebalo bi toga dana zabraniti i sve ostale aktivnosti uključivši i rad proizvodnih pogona, skladišta, dostava, zabavnih parkova, kina, kazališta, restorana, kafića, barova, klubova i sportskih dvorana, bilo bi neophodno toga dana ukinuti i javni prijevoz, zatvoriti sve urede, televizijske i radijske kuće, internetske portale, a na minimum svesti esencijalne djelatnosti kao što su bolnice, liturgijski obredi i eventualno isporuka električne energije. U takvim uvjetima koronavirus ne bi mogao dočekati ponedjeljak.

Virus dosad nije imao običaj najavljivati svoje pohode

U prilogu je tabela sastavljena od država koje su, uz izuzetak Švicarske, zbog ranog uvođenja mjera fizičkog distanciranja, ograničenja slobode kretanja i zatvaranja škola, fakulteta, trgovina i restorana imale relativno malen broj zaraženih i umrlih, a sada su njihovi građani upravo zbog tih razloga naši najpoželjniji gosti, koji bi trebali barem malo ublažiti vrlo izglednu ljetnu prazninu naših plaža i što je još bolnije, naših džepova. Iz tabele je vidljivo da je u proteklih deset dana ukupan broj novih registriranih slučajeva zaraze u tih 11 država bio prosječno 1500 slučajeva na dan, što je identično situaciji iz polovice ožujka kada su u svim tim državama uvedene mjere socijalnog distanciranja.

U međuvremenu smo naučili kako su upravo zahvaljujući pravovremenom uvođenju tih mjera države srednje i istočne Europe uspjele izbjeći sudbinu zemalja zapadne Europe te ne taj način spasiti desetine tisuća ljudskih života. Ali očito je da nismo bili dovoljno pažljivi u proučavanju zapadnoeuropskog ili američkog iskustva jer bi u protivnome primijetili kako virus do sada nije imao običaj unaprijed najavljivati svoje pohode, kako u pojedinim gradovima, tako niti u regijama ili cijelim državama. Tjednima je to činio posve tiho i od lokalnih vlasti neprimijećeno. Tako je bilo u SAD-u, Rusiji, Brazilu, UK-u, Španjolskoj, Italiji, Belgiji, Ekvadoru, Turskoj, Iranu i Francuskoj, pa nema razloga da tako ne bude opet u tim ili nekim drugim državama.

Zbrkana epidemiološka politika je posljedica političkih potreba

Trenutna zbrčkana hrvatska epidemiološka politika posljedica je političkih i predizbornih potreba, a ne vladinog promišljenog upravljanja mogućim zdravstvenim rizicima. Ako su dozvoljene svadbene i sve druge proslave na kojima se može okupiti do 300 osoba, ako u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu nije obavezno nošenje maski, ako su omogućene posjete domovima za starije i nemoćne, ako u Hrvatsku može ući tko god želi bez obaveze samoizolacije ili karantene, sve preostale mjere su besmislene i treba ih odmah ukinuti.

Premijer Andrej Plenković sve je podredio izbornom rezultatu. To je njegovo pravo i za tu svoju hrabru i vrlo rizičnu odluku bit će nagrađen ili kažnjen na srpanjskim parlamentarnim izborima. Budući da je tome tako, nestala je i potreba za igrom skrivača s ravnateljem HZJZ-a Krunoslavom Capakom i ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Njihova uloga je završena onog trenutka kada je u Hrvatskoj uz njihovu potporu i suglasnost, kazano prometnom terminologijom, ukinuto ograničenje brzine od 50 km na sat na svim autocestama i odmah dozvoljena vožnja bez ikakvog ograničenja brzine, ne samo na svim autocestama, nego i u svim tunelima. Za svjetla na kraju tih tunela ne trebaju nam više takvi stručnjaci, treba nam milost i naklonost samog koronavirusa, a o toj milosti i naklonosti ovisit će i politički usud Andreja Plenkovića.

Nastavite čitati