Zvuči ludo, ali ustašofili sve su usamljeniji. Djeluje kao da se i društvo i vlada polako okreću protiv njih

Austrija je sve neprijateljskija prema komemoraciji na Bleiburgu, a dvije komemoracije u Jasenovcu sve veća sramota Hrvatske

Govor čovjeka čije lice i brk zvuče poznato na tobožnjoj obljetnici osnivanja IX. bojne HOS-a Rafael Boban u Splitu (tobožnjoj jer se obilježava 10. travnja, a bojna je osnovana 2. studenog) Skejo je, kao i obično, zaključio pokličem “Bog i Hrvati, za dom!”, na što je od okupljenih dobio odziv “Spremni!”. Nikad dosad, međutim, nije zvučalo toliko neuvjerljivo. Vremena su se, naime, promijenila. I to samo u nekoliko mjeseci, čak možda i nekoliko tjedana.

“Poručujemo im da smo pobijedili u ratu, pobijedit ćemo i u miru. Uredit ćemo Hrvatsku onako kako su sanjali naši ratnici”, poručio je Marko Skejo onima koji ih, kako je rekao “antifašistički pljuju”.

Govor čovjeka čije lice i brk zvuče poznato na tobožnjoj obljetnici osnivanja IX. bojne HOS-a Rafael Boban u Splitu (tobožnjoj jer se obilježava 10. travnja, a bojna je osnovana 2. studenog) Skejo je, kao i obično, zaključio pokličem “Bog i Hrvati, za dom!”, na što je od okupljenih dobio odziv “Spremni!”.

Nikad dosad, međutim, nije zvučalo toliko neuvjerljivo. Vremena su se, naime, promijenila. I to u samo nekoliko mjeseci, čak možda i nekoliko tjedana.

Civilizacijska odluka

U ovom trenutku nije sigurno ni hoće li se uopće održati misa za poginule u Bleiburgu – koja je posljednjih desetljeća, uz izražavanje pijeteta ubijenima bez suda nakon Drugog svjetskog rata, postala jedna od glavnih revizionističkih pozornica. Austriji je toga dosta. Ustaške insignije i pozdrave su izričito svrstali u fašističke i počeli ih kažnjavati, a sama koruška Crkva je zabranila biskupima da vode misu. I domaći političari su odjednom postali izrazito oprezni, pa nitko u ime pokrovitelja cijele manifestacije, Hrvatskog sabora, neće ove godine držati govor.

Priče o “lijevima” koji su na vlasti u Koruškoj i koji smještaju “našima” ne drže vodu. Osim ako na marksizam nije prešla i lokalna Katolička crkva, te svi zastupnici u Gradskom vijeću Bleiburga koji su ovog tjedna jednoglasno zabranili bilo kakvu dodatnu gradnju infrastrukturnih objekata (predloženi su sanitarni čvorovi, informativni i liječnički punktovi) na Bleiburškom polju.

Ne radi se, ukratko, o dnevno-političkom nadigravanju, radi se o civilizacijskoj konsenzualnoj odluci.

Event za treći ešalon

Skejini brčići objesit će se, a desnica omlohaviti i zbog događanja unutar Hrvatske. Pozdrava “Za dom spremni” odrekla se nedavno i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja je kazala kako je bila u zabludi kad je mislila da se radi o starom hrvatskom pozdravu. Na samom desetotravanjskom eventu u Splitu, nadalje, bili su prisutni predstavnici Grada, Županije i ministarstva branitelja, no radilo se o trećem ešalonu. Svi viđeniji političari su dobro pazili da ih na skupu na kojem se orilo ”Za dom spremni” – ne bude.

I tako se nostalgija za ustaškim režimom lagano, nakon kratkotrajnog revivala koji je krenuo maršem prema vlasti široke HDZ-ove koalicije u vrijeme Tomislava Karamarka počela ispuhivati. Čak se, eto, i Kolinda Grabar-Kitarović koja je ispalila simbolički startni hitac za najezdu crnih izbacivanjem biste Josipa Broza Tita s Pantovčaka (koju je tamo držao i Franjo Tuđman) jednako simbolički okrenula protiv popularnog ZDS-a.

Hrvatske zakone poštivati kao austrijske

A pritisak je sve jači i iznutra. Jučerašnja komemoracija u Jasenovcu okupila je rekordan broj ljudi. Optužbe na račun ambivalentnog ponašanja države prema naslijeđu NDH-a su sve jasnije; a Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina u RH direktno je poručio premijeru i ministru unutarnjih poslova: “Tražimo samo da poštujete hrvatske zakone kao što ćete poštovati austrijske”.

Poprilična je to nezgoda za Andreja Plenkovića. Jer, uz Židove, Srbe, Rome, antifašiste i dobar dio oporbenih stranaka u Jasenovcu je jučer bilo dosta stranih veleposlanika (koje su, kako tvrdi Kraus, iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova odgovarali od dolaska). MVEP to sve demantira i kaže kako su oni veleposlanike samo pozvali na drugu komemoraciju, onu njihovu.

Dakle, stvar s dvije komemoracije, onu koju organiziraju potomci žrtava Jasenovca i drugu, državnu, na koju predstavnici žrtava ne žele doći, postaje sve veći vanjskopolitički problem . Uz to, opozicija ima idealnu prilika da se predstavi kao politička snaga s prave strane povijesti – što Plenkovića svrstava u rov u kojem se, sasvim sigurno, ne osjeća nimalo ugodno. I iz kojeg neće baš biti lako upecati dovoljno glasova za ostanak na vlasti.

Alibi ili problemčić?

Po svemu što se može čuti iz Banskih dvora, tamo se već ove godine ozbiljno radilo na tome da se održi samo jedna, državna komemoracija u Jasenovcu i nije teško zamisliti da bi napori sljedeće godine mogli biti još ozbiljniji.

I tu je gospodin Skejo u potencijalnom problemčiću koji bi mogao nadići političku ravan. Naime, policija je dosad, kako je to opisala pučka pravobraniteljica Lora Vidović u analizi objavljenoj krajem prošle godine, zapravo tolerirala HOS-ovo njegovanje ustašofilije na splitskoj obljetnici. Naime, “Za dom spremni” su i Visoki prekršajni i Ustavni sud u svojoj praksi definirali kao protuzakonit pozdrav. Ne i prvostupanjski sud kojem je MUP prijavio izvikivanje ZDS. Stvar je trebala biti rutinska – da se MUP žalio na prvostupanjsku presudu, slučaj bi prije ili kasnije došao do instanci koje su ZDS već jasno stavile izvan zakona. Međutim, MUP se nije žalio.

S obzirom na sve veći pritisak strane i domaće javnosti, sva je prilika da vijest o tome kako “policija provodi izvide” oko uzvikivanja ZDS ovog tjedna u Splitu, ne bi trebalo olako shvatiti tek kao rutinski alibi. I da bi se riječi predsjednika Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franje Habulina o tome kako je Plenkovićeva Vlada poduzela prve korake u pravom smjeru i da će se u budućnosti naći zajednički jezik mogle protumačiti kao – najava.

Jasmin Klarić
Telegram autor
565 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program