Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Promo

Promo Brzi online zajmovi: Do novca u samo 24 sata iz udobnosti svoga doma

Više od polovice manjih zajmova u Europi ostvareno je putem nebankarskih financijskih institucija. Korisnici ih vole jer nema puno papirologije, a od podnošenja zahtjeva do isplate potrebno je 24 sata

Kad nekome hitno treba primjerice 300 eura za dovršetak adaptacije stana, plaćanje povećanih režija, registraciju ili popravak automobila – što može učiniti? Do novca može doći na nekoliko načina, ali uzet ćemo u obzir samo one legalne poput privatne pozajmice, manjeg kredita u banci ili brzih online zajmova.

Recimo da ta ista osoba nema od koga pozajmiti novac ili joj to nije ugodno, a teško joj je ostvariti kredit drugim putem (npr. banka joj ne želi odobriti kredit jer pripada tzv. “subprime” klijentima, odnosno onima slabijeg kreditnog rejtinga), izbor brzih online zajmova vrlo je logičan.

Bez komplikacija do potrebnog novca

Polovica ispitanih korisnika online kredita u Velikoj Britaniji izjavila je kako brze zajmove koristi za plaćanje režija i kupnju namirnica. Pozajmljen novac najčešće vraćaju već od iduće plaće ili mirovine, a 75 posto ispitanih poslužilo se online zajmom više od jedanput.

Privlačnost online zajma krije se u činjenici da korisnik u svakom trenutku, s bilo koje lokacije, može iskoristiti svoj pametni telefon ili neki drugi digitalni uređaj, posjetiti internetsku stranicu nebankarske institucije, poslati zahtjev za brzom pozajmicom i dobiti novac na svoj tekući račun već isti dan! Moguće je da novac bude na računu u roku od 24 sata, a to ovisi o banci u kojoj korisnik ima otvoren račun.

Dakle, bez puno papirologije, bez komplikacija, bez napuštanja svog doma ili radnog mjesta, korisnik manjeg zajma od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura, vrlo brzo rješava svoj novčani problem. Za mnoge je to velika prednost i snažno utječe na njihov život.

Finci također često koriste online pozajmice u manjim iznosima i na kraće rokove. Iz aktualnog izvješća Microcredit regulation in Europe: An overview 2020 doznajemo: “Brzi zajmovi stvoreni su za ljude u nepovoljnom položaju i kućanstva s manjim prihodima koja žele financirati osobne projekte, projekte koji se tiču obiteljskog razvoja ili nužnosti koje proizlaze iz dnevnih potreba, privremenih ili nepredvidljivih okolnosti poput kućanskih ili zdravstvenih troškova. Cilj manjeg zajma je poboljšati financijsku i socijalnu uključenost korisnika. Mali zajmovi mogu imati neizravne pozitivne utjecaje na integraciju pojedinca na tržište rada, recimo ulaganjem u obrazovanje.”

Svakome je ponekad potreban vjetar u leđa

Iako banke i nebankarske financijske institucije imaju sličan udio na europskom tržištu, prema prethodno navedenom izvješću 66 posto manjih zajmova u Europi ostvareno je putem nebankarskih financijskih institucija.

Važne prednosti takvih institucija su te što često pozajmljuju novac upravo onim osobama koje spadaju u grupu subprime klijenata te što ne traže jamce ili neki drugi oblik garancije. Ono na što se takve institucije oslanjaju je ideja da svakoj osobi koja ima redovita mjesečna primanja ponekad treba malo vjetra u leđa, odbnosno brza novčana pomoć bez zadiranja u razloge posudbe.

Korisnik online zajma, prema tom stavu, zaslužuje povjerenje da će s tim novcem postupati mudro te ga savjesno vratiti u dogovorenom roku. No što ako ne vrati? Rok se može produžiti. Naime, čak i u slučaju nevraćanja online pozajmice, zajmodavci se naplaćuju isključivo putem bankovnog računa klijenta, a ne potražuju imovinu (pokretnine ili nekretnine). Znači, i u slučaju nemogućnosti vraćanja zajma iz bilo kojeg, opet nepredvidivog razloga, korisnik online zajma nema većih neugodnosti.

Uvjeti za dobivanje zajma

Važno je primijetiti kako ugledni zajmodavac neće zajam odobriti osobi koja nema redovita primanja, već isključivo punoljetnim osobama koje imaju redovita mjesečna primanja u obliku plaće ili mirovine i koje posjeduju neblokirani tekući račun. Upravo zato su zadnja platna lista ili izvadak od mirovine jedni od ključnih dokumenata koji se fotografiraju i prilažu uz zahtjev za brzim zajmom.

Vrijednost naknade

Često se postavlja pitanje naknade za zajam i njezine visine. Kad se u obzir uzmu uvjeti koje smo opisali (slabiji ili nepostojeći bankarski rejting, nepotrebne garancije i jamac), kao i prednosti online zajmova (jednostavnost, transparentnost, diskrecija i brzina), jednostavno je objasniti da nekome tko, na primjer treba 200 eura na rok od 30 dana,  nije sporno plaćanje naknade zajmodavcu u visini od 30 do 60 eura (iznos ovosi o državi i instituciji).

Sve ima svoju cijenu pa tako i pomoć u obliku brzog online zajma, no ono što je esencijalno je da nema korisnika online zajma koji prije nego što posudi novac ne zna točan iznos koji mora vratiti.

Online kalkulator

Naime, pri prvom posjetu internetskoj stranici zajmodavca (ili mobilnoj aplikaciji), jasno je vidljiv online kalkulator koji izračunava troškove obrade zahtjeva i pristojbu s obzirom na unesene parametre – visinu pozajmice i rok povrata.

Budući da su online pozajmice manji iznosi koji se daju na kraći vremenski rok, nema smisla računati koliko pristojba iznosi u postotku ili je uspoređivati, primjerice, s visinom godišnje kamatne stope kredita za stan. Isto kao što pri kupnji boce vode ne razmišljamo kako je marža, računata u postotku, nevjerojatnih 2000 do 4000 posto! Ta boca u sebi nosi sve ono što je u nju uloženo da je odaberemo (od proizvodnje do marketinga) i na nama je samo odluka isplati li nam se kupiti je ili ne za 2 do 3 eura. Osim toga, svatko tko je podigao kredit za stan zna da će, bez obzira na manju godišnju kamatnu stopu, za 20 ili 25 godina vratiti otprilike duplu vrijednost stana.

Dakle, kao što pri kupnji proizvoda odlučujemo ima li neki predmet za nas vrijednost kako bismo platili njegovu cijenu, tako i korisnik brzog zajma odlučuje o njegovoj važnosti i vrijednosti za sebe te odlučuje isplati li mu se plaćanje pristojbe.

Ponude različitih nebankarskih institucija širom Europe najčešće su prilično usklađene, ali postoje i specijalizirane stranice koje ih uspoređuju kako bi korisnik na jednom mjestu imao više valjanih ponuda.

Budući da je svakim danom sve veći broj korisnika online zajmova u zemljama Europe, očito je da građani europskih država manje kratkoročne pozajmice od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura (koje najčešće vraćaju već od iduće plaće) vide kao korisnu i brzu pomoć pri rješavanju svojih nenadanih financijskih izdataka.

Pomoću brzih online zajmova pojedinac tako dobiva rješenje i ne postaje dio društvenog problema jer uspješno rješava svoje privremene novčane poteškoće.

*Preuzmite i sami dokument koji je korišten u pisanju ovog priloga: Microcredit regulation in Europe: An overview 2020

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više