Procjenjuje se da 17,5 milijuna ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti svake godine, a jedan od glavnih čimbenika rizika su upravo povećane masnoće u krvi.
Kako smanjiti kolesterol je pitanje koje ste si sigurno postavili ako ste se bar nakratko susreli s povišenim kolesterolom. Uz pravilnu liječničku njegu, gotova svaka ljekarna nudi velik izbor dodataka prehrani namijenjenih za održavanje normalne razine kolesterola.
Što je kolesterol?
Kolesterol je kompleksna molekula koja je ljudskom i životinjskom organizmu potrebna za mnoge procese. On je sastavni dio steroidnih hormona i stanične membrane te je nužan za sintezu mnogih hormona bez kojih naš organizam ne može funkcionirati – poput hormona i hormona nadbubrežne žlijezde. Također, omogućuje sudjeluje u izmjeni vitamina D te je prekursor žučnih kiselina koje služe u probavi i apsorpciji masti.
Kolesterol ima dvije glavne podjele. Prva je ona na na endogeni (unutarnji) i egzogeni (vanjski) kolesterol:
- endogeni kolesterol je kolesterol kojeg proizvodimo sami, točnije onaj kolesterol kojeg proizvodi naša jetra i on dnevno iznosi oko 1 grama. Na endogeni kolesterol otpada 80% ukupnog kolesterola u tijelu. On se krvlju prenosi do svake stanice u kojoj se, ovisno o potrebama, prerađuje.
- egzogeni kolesterol je kolesterol kojeg unosimo hranom, uglavnom životinjskog podrijetla te predstavlja manji dio našeg ukupnog kolesterola. Oko 20% ukupnog kolesterola u tijelu dobiveno je iz hrane.
Još jedna podjela kolesterola, ona malo poznatija, je na „ dobar” i „loš” kolesterol, odnosno na LDL i HDL kolesterol.
Budući da masnoće nisu topljive u vodi, kolesterol se u krvi prenosi pomoću lipoproteina. Dvije najvažnije vrste takvih lipoproteina su LDL i HDL proteini, a često se vežu uz pojmove LDL kolesterol i HDL kolesterol:
- LDL kolesterol je naziv za kolesterol niske gustoće ili „loš” kolesterol. On je zaslužan za prenošenje kolesterola iz jetre do stanica te je glavni čimbenik rizika za razvoj ateroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja. Odlaže se u tkiva, a samim time i na stijenke krvnih žila.
- HDL kolesterol nazivamo kolesterol visoke gustoće ili „dobar” kolesterol. On skladišti višak kolesterola u jetri te na taj način djeluje zaštitno na kardiovaskularni sustav.
Povišena razina LDL kolesterola, a samim time i smanjena količina HDL kolesterola povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, a najznačajnije je već spomenuta ateroskleroza. Ateroskleroza je složen proces koji oštećuje unutarnji sloj stijenki krvnih žila nakupljanjem aterosklerotskog plaka. To dovodi do sužavanja promjera krvnih žila u svim tkivima i organima što za posljedicu može imati viši krvni tlak, moždani udar, ili srčani infarkt. Ako se kolesterol slučajno taloži u žučnom mjehuru to može uzrokovati pojavu žučnih kamenaca.
Tablica za kolesterol
Preporučene vrijednosti masnoća u krvi prikazane su u tablici za kolesterol:
Generalno povišene masnoće u krvi nazivamo hiperlipidemije ili dislipidemije, ali u krvi ne moraju biti povećane sve vrste masnoća istovremeno. Ukoliko je povišen samo LDL kolesterol govorimo o hiperkolesterolemiji (povišenoj koncentraciji kolesterola u organizmu), a kod povišenih triglicerida govorimo o hipertrigliceridemiji.
Kod osoba koje su već doživjele srčani ili moždani udar te imaju dodatne faktore rizika, referentne vrijednosti postaju još strože. Ovisno o tome koje su masnoće u krvi povišene, određuje se pristup liječenju.
Što je uzrok povišenog kolesterola?
Mnogo je različitih čimbenika rizika za nalaz povišenih masnoća u krvi te ih je potrebno uzeti u obzir kod prevencije i liječenja. Mogući uzroci mogu biti genetska predispozicija, prehrana bogata zasićenim masnoćama i ugljikohidratima, pretilost, uzimanje nekih lijekova, alkohola, trudnoća kao i određene bolesti kao ,na primjer: šećerna bolest tipa 2, bolesti štitnjače ili neke autoimune bolesti.
Svi koji konzumiraju previše hrane s visokim udjelom kolesterola, zasićenih masti i trans masti, imaju određen rizik od razvoja visokog kolesterola. Pušenje i neaktivnost također su česti uzroci razvoja bolesti.
Najčešći čimbenici za razvoj visokog kolesterola:
- Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost
- Nezdrava prehrana
- Manjak tjelovježbe
- Pušenje
- Obiteljska anamneza visokog kolesterola
- Dijabetes, bolest bubrega ili hipotireoza
Prevencija i samoliječenje povišenog kolesterola
Dobre su vijesti da na mnoge čimbenike rizika koji doprinose povišenom kolesterolu i povišenoj razini triglicerida možete sami utjecati. Preporuka je gubitak suvišnih kilograma, prestanak pušenja, umjerena konzumacija alkohola, redovita fizičku aktivnost od barem 30 minuta dnevno i izbalansirana prehrana.
Ove preporuke se smatraju nužnima kako u prevenciji tako i u (samo)liječenju. U konačnici, potrebno bi bilo razmotriti trajnu promjenu životnih navika koje povoljno utječu na zdravlje i koje osoba može i želi izvršavati.
Posebno je važno korigirati prehrambene navike. Poželjno je uzimati što više voća i povrća, vlaknaste hrane, ribe i peradi te hranu kuhati, pripremati na roštilju ili u posuđu koje ne zahtijeva primjenu puno masnoće.
Nasuprot tome, valja izbjegavati masnu, prženu i pohanu hranu, punomasne mliječne proizvode, više od četiri jaja tjedno, proizvode od bijelog brašna, kolače, komercijalno proizvedene kekse i slatkiše itd.
Prehrana za visoki kolesterol
1. Crvena riža i kolesterol
Kod osoba koje imaju povišen kolesterol (hiperkolesterolemiju), uz promjenu životnog stila i prehrambenih navika, preporučljivo je uzimati i dodatke prehrani koji sadrže crvenu rižu.
Crvena riža nastaje fermentacijom obične riže pomoću gljivica Monascus purpureus.
Znanstvene studije su dokazale kako crvena riža povoljno utječe na smanjenje ukupnog kolesterola, kao i „lošeg” LDL-kolesterola zato što sadrži mnoge aktivne sastojke, među kojima je najznačajniji monakolin K koji blokira sintezu kolesterola u jetri.
Preporučena dnevna doza iznosi 10 mg monakolina K i potrebno ga je uzimati navečer pošto jetra proizvodi najviše kolesterola u kasno poslijepodne i noću. Dobro je napomenuti kako je monakolin K identičan lovastatinu, lijeku koji se propisuje na liječnički recept osobama koje imaju povišen kolesterol.
Zbog toga je potrebna konzultacija s liječnikom ili ljekarnikom prije početka korištenja preparata s ekstraktom crvene riže koji će upozoriti na moguće nuspojave (bol u mišićima, povećanje jetrenih enzima itd.) i pratiti ukupno zdravstveno stanje.
2. Omega-3 masne kiseline
Dugi niz godina, kod povišenih vrijednosti triglicerida, preporuka je korištenje dodataka prehrani s omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline su dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline koje se ne sintetiziraju u ljudskom organizmu te ih je potrebno dodatno unositi hranom i dodacima prehrani.
Kolesterol je opasan onoliko koliko mu dopustite. Pridržavajte se naputaka o zdravoj prehrani i stilu života koji ste dobili od svog liječnika, redovito pijte lijekove, a online ljekarna bit će dobar izvor dodataka prehrani koji će vam dodatno pomoći regulirati kolesterol.