OVAJ SADRŽAJ OMOGUĆUJE PROSTORIA

Pronađite inspiraciju u kolekciji outdoor namještaja Prostorije. Predstavljamo i novitete za interijer

U prvi plan ovaj put smo stavili Prostorijine komade iz raskošnih outdoor kolekcija, ali vas nećemo zakinuti ni za sjajne novitete za interijere

Umomoku kolekcija, (dizajn: 3LHD)
FOTO: Jure Živković

Na sam spomen dizajnerskih komada namještaja s hrvatskim potpisom, vjerojatno ćete prvo, kao i mi, pomisliti na Prostoriju. Naime, ova hrvatska kompanija poznata po namještaju za interijer može se istovremeno pohvaliti i s raskošnom outdoor kolekcijom, koja je s godinama predanog rada i razvoja narasla, a čiji su materijali, obrade i tehnologija koji se koriste u proizvodnji itekako prilagođeni uvjetima za vanjske prostore. Treba imati na umu kako ni u tom outdoor segmentu nisu izostavljene kvaliteta, inovacija, funkcionalnost, ali i karakteristična udobnost Prostorijinog namještaja.

Umomoku kolekcija, (dizajn: 3LHD) Jure Živković

Sve to skupa nedavno je spretno dočarano i fotografskom pričom snimljenoj u pomalo zaboravljenom atriju Poglavarstva Grada Zagreba. U pitanju je građevina koja je baština modernističke zagrebačke arhitekture, a koju je projektirao glasoviti hrvatski arhitekt Kazimir Ostrogović. Objedinjavanje svega u zbilja jedinstvenu priču, koja pritom istražuje i korijene dizajna svojih proizvoda upravo u arhitektonskom nasljeđu Zagreba, potaknuto je i desetom obljetnicom postojanja Prostorije koja se obilježava ove godine, što je samo još jedna potvrda uspjeha ove hrvatske tvrtke – kako u regiji, tako i globalno.

Umomoku ležaljka, (dizajn: 3LHD) Jure Živković

U impresivnom spomenutom atriju tako se idilično smjestila famozna kolekcija Umomoku koju je dizajnirao 3LHD arhitektonski studio. Osmišljena je prije svega kao oaza hedonizma zbog udobnosti koju pruža njezin dizajn, a kolekciju čine naslonjač, dvosjed, trosjed, ležaljka, stolić i pladanj. Ono što je pak čini posebnom jest boravak na raskošnim i udobnim jastucima položenim na taktilnu drvenu konstrukciju što korisnika itekako relaksira. Ležaljka je posebno funkcionalna jer omogućuje otvaranje naslona za ležanje s obje strane, dok je pored uzglavlja smješteno proširenje od letvica za odlaganje. Umomoku kolekcija je inicijalno projektirana za Plažu Mulini u Rovinju, da bi je se potom prilagodilo i serijskoj proizvodnji.

Oblique naslonjač, (dizajn: Numen / For Use) Jure Živković

Popularne fotelje Polygon i Oblique prilagođene su sada i za outdoor prilike, što će ljubitelji dizajna dočekati s oduševljenjem. Sjajno je što izgledaju potpuno jednako kao i njihove slavne inačice za interijer, no s materijalima i obradama prilagođenim vanjskim uvjetima. Svojim ulaganjem i razvojem, u Prostoriji su postigli upravo to – da materijali i tehnologija koji se koriste u proizvodnji mogu u ovom slučaju zadovoljiti i najteže zahtjeve vanjskih atmosferilija.

Polygon naslonjač, (dizajn: Numen / For Use) Jure Živković

Još jedan outdoor adut iz Prostorije svakako je i serija stolica Osmo, a koja je razvijena na klasičnoj tipologiji ugostiteljskih stolica za terase hotela i restorana. Ovaj komad zasigurno ste već negdje na nekoj terasi uočili, a onda i konstatirali njegovu udobnost iz vlastitog iskustva. Dizajn stolice se sastoji od metalne konstrukcije s drvenim sjedalom i naslonom što osigurava optimalni omjer robusnosti i udobnosti neophodnih u kontekstu ekstenzivnog korištenja u eksterijeru izloženom suncu i posolici. Osmo stolice i fotelje možete sjajno kombinirati s outdoor stolovima i stolićima Strain, Trifidae i Polygon.

Osmo naslonjači (dizajn: Numen / For Use) i Strain stolići (dizajn: Simon M. Piperčić) Jure Živković

Art direkciju fotografskog editorijala u atriju Gradskog poglavarstva potpisuje arhitektonski studio Biro, a snimio ga je Jure Živković. Projekt je ostvaren u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba.

A što je još novo u ponudi namijenjenoj interijerima?

Kako u Prostorijinom razvoju nema praznog hoda, ne želimo vas ovom prilikom zakinuti i za njihove recentne novitete namijenjene za unutarnje prostore. Naime, Prostoria je upravo lansirala nekoliko novih komada namještaja u svoje hrvatske salone, točnije u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Monk stolice s kotačićima (dizajn: Grupa) Vanja Šolin

Monk kolekcija je tako dobila pojačanje. Naime, popularnim blagovaoničkim ili hotelskim stolicama Monk sada je pridružena i atraktivna, popularno zvana Monkica s centralnim metalnim nožištem na kotačiće (i fiksno), što je čini idealnom za duge sate provedene na poslu, bez obzira gdje radite. Cijelo sjedište ove tapecirane ugodne stolice vizualno se doima kao da lebdi neovisno o svom neupadljivom osloncu. Čak je i barskim stolicama Monk unaprijeđena ugoda sjedenja dodavanjem naslona.

Monk barske stolice, (dizajn: Grupa) Vanja Šolin
Knif, (dizajn: Studio RU:T) Vanja Šolin

Među novitetima za unutarnje prostore našle su se i modularne police Knif izrađene od punog drveta čiji dizajn potpisuje studio RU:T. Ono čime će vas osvojiti su njihova minimalistička elegancija, modularnost i flat-pack pakiranje. Uz dva dodatna povezujuća elementa, od njih je moguće složiti novih čak devet kompozicija.

Knif, (dizajn: Studio RU:T) RU:T

Spoj polica od drveta i crne metalne konstrukcije čini Knif tako nenametljivom kulisom za izlaganje različitih predmeta, a koje su u gotovo svakom prostoru, ruku na srce, uvijek potrebne. Zbog minimalističkog karaktera sustav se jednostavno uklapa i s drugim elementima u interijeru.

Frameless stolić i sofa Cloud, (dizajn: Sanja Knezović) Vanja Šolin

Još jedan recentni element na koji biste trebali obratiti pažnju je profinjeni stolić Frameless koji je dizajnirala Sanja Knezović, inače autorica poznatih sofa Match i Cloud. Frameless svoju eleganciju može zahvaliti izrazito tankoj metalnoj konstrukciji, a može se pozicionirati i kao glavni stolić uz sjedeću garnituru ili kao stolić za priručno odlaganje predmeta. Frameless tako na različite načine doprinosi načinima korištenja prostora i atmosferi ambijenata, od akcenta u prostoru do diskretnog objekta.

Svi navedeni proizvodi mogu se isprobati te za njih izabrati tkanine iz bogate kolekcije u salonima Prostorije u Zagrebu (Bauerova 3), Splitu (Poljička 28b) i Rijeci (Dolac 9a).

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu