Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Nosim kulturu

Učimo o muzejima i dijelimo nagrade: Zavirili smo u najstariju zbirku tekstila u Hrvatskoj. Tu je i vjenčanica bake Vesne Pusić

Zavirili smo u Zbirku tekstila i otkrili najstariji odjevni predmet u postavu te kakve je haljine 70-ih radila Žuži Jelinek

Nosim kulturu projekt je Telegram media grupe i Designer Outleta Croatia u kojem kroz jedinstvene modne priče promoviramo hrvatske muzeje. U ovom članku donosimo i vrijedne nagrade za sve vas koji želite više participirati u kulturi. Kultura je uvijek u modi, nosite ju i vi. Dijelite sadržaj ovog projekta uz oznaku #nosimkulturu.

Zbirka tekstila i modnog pribora zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt najbrojnija je takve vrste u Hrvatskoj. Podijeljena je u 11 podzbirki, cijela zbirka sadrži gotovo 10 tisuća predmeta. Najstarija je takve vrste i prema prvom tiskanom statutu Muzeja za umjetnost i obrt 1879. godine navodi se kao jedna od temeljnih muzejskih zbirki. Ta je zbirka ujedno prva zbirka tekstila, kao i i prva MUO zbirka, kojoj je publiciran katalog. Bio je to Katalog tekstilne zbirke zemaljskog umjetničko-obrtnog muzeja u Zagrebu autorice Jelice Belović Bernadzikowske iz 1907. godine.

Najbrojniji dio zbirke čini cjelina odjeće i modnog pribora koja dokumentira kulturu odijevanja u našoj zemlji još od 17. pa sve do 21. stoljeća. U sklopu projekta Nosim kulturu koji vam donose Telegram i Designer Outleta Croatia, Andrea Klobučar, viša kustosica i voditeljica zbirke, otkrila nam je više o svemu što ona sadrži.

Najstariji odjevni predmet u zbirci datira iz 1710. godine

“Najstariji odjevni predmeti su suknja i haljetak iz oko 1710. godine”, otkrila nam je Andrea Klobučar. No, ona prati i suvremena modna zbivanja, kaže kustosica, pa su najmlađi odjevni predmeti i modni pribor u zbirci oni tuzlanskog brenda Irma+Kohel iz 2019. godine. “U zbirci su zastupljeni radovi domaćih (Žuži Jelinek, Ingrid Begović, I-gle, Ivica Klarić, Zoran Mrvoš, Xenia Design, Igor Galaš, eNVy room, Twins by Begović i Štimac…) i stranih modnih kreatora (Jean Patou, Valentino, Fendi, Pierre Balmain, Hugo Boss, Moschino, Cerruti…).”

Najstariji odjevni predmeti, suknja i haljetak iz oko 1710. godine Foto: Srećko Budek i Vedran Benović, MUO

Strana dizajnerska imena koja Andrea Klobučar spominje i danas su relevantna, a neka od njih pronalazimo i u Designer Outletu Croatia. A iako dio njih danas više ne djeluje, itekako su relevantna i hrvatska imena kojima MUO redovito daje prostor te često organiziraju izložbe posvećene pojedinačnim dizajnerima. Tako je 2017. održana velika izložba posvećena Igoru Galašu pod nazivom “Na iglama – modni dizajn Igora Galaša”.

Izložba šešira Staše Čimbur “All You Need Is A Hat” 2019. godine Marko Lukunic/PIXSELL

Dvije godine kasnije samostalnu izložbu u MUO je pod imenom “All You Need Is A Hat” imala zagrebačka kitničarka i umjetnica Staša Čimbur. A iste godine otvorena je i izložba “Posveta ženstvenosti” modnog brenda eNVy room te izložba “Priče koje kroje Varteks” posvećena 100. godišnjici te varaždinske modne kuće.

Historicistička vjenčanica Jelke Winkler

Zbirka tekstila i modnog pribora MUO vrvi predmetima koji hvataju pažnju, ali i pričaju povijest pa Andrea Klobučar kaže da je teško izdvojiti samo jedan kao najzanimljiviji. “U  svakoj cjelini je sigurno nekoliko zanimljivih. Od Kerman saga s prikazom scena iz epa o Kosravu i Širin, fragmenata čipke i tkanina iz 17. stoljeća pa do historicističke vjenčanice Jelke Winkler ili Igora Galaša iz 2011. godine.”

Vjenčanica s potpisom Igora Galaša, izložba “U dobru i zlu / Vjenčana odjeća od 1870. do 1970.” Marko Lukunić/PIXSELL

Spomenuta vjenčanica Jelke Winkler bila je izložena 2015. na izložbi “U dobru i zlu / Vjenčana odjeća od 1870. do 1970.”. Izložba je prikladno prikazana nedugo nakon velike izložbe vjenčanica u londonskom muzeju Victoria&Albert gdje su bile izložene vjenčane haljine od 1775. do danas. Na njoj smo vidjeli i najstariju sačuvanu vjenčanicu koju je nosila mlada čije ime nije poznato (bila je iz obitelji Mattei) na vjenčanju u Boki Kotorskoj, u mjestu Prčanj, oko 1865. godine. No, najviše je pažnje privukla gore spomenuta vjenčanica Zagrepčanke Jelke Winkler, pripadnice bogate obitelji iz palače koju su projektirali Kovačić i Marković na početku Preradovićeve ulice.

Vjenčanica Jelke Winkler Foto: Srećko Budek i Vedran Benović, MUO

Njezina vjenčanica iz 1883. godine bila je utjelovljenje posljednjeg krika pariške mode. Imala je naglašenu stražnjicu poznatu kao cul de Paris (u prijevodu pariška stražnjica), a izrađena je u Beču, u salonu Emme Rothmayer. Osim trenda naglašene stražnjice, imala je i praktičan novitet – odvojivu povlaku koja se mogla skinuti kako bi se haljina kasnije mogla nositi i u drugim svečanim prigodama. Uz haljinu su sačuvani, a zahvaljujući restauratoricama Muzeja i obnovljeni, cipele koje su također bile izrađene u Beču i presvučene istim materijalom kao i haljina te vjenčić i dugački veo.

Vrijedne donacije koje pričaju priče

Donacije su za cijeli Muzej pa tako i za Zbirku tekstila i modnog pribora MUO izuzetno važne i mogu donijeti vrijedne priče. Kad je 2016. u MUO održana čarobna izložba “Orašar – najljepša božićna bajka”, na njoj su između ostalog izloženi i kostimi Belinde Wright, primabalerine Londonskog festivalskog baleta, kasnije preimenovanog u Engleski nacionalni balet. Nakon njezine smrti, zbirku je 2007. naslijedio njezin dugogodišnji plesni i životni partner Hrvat Jelko Jureša. Po završetku izložbe on je iz Züricha gdje stanuje stigao u Zagreb, ali ne kako bi odnio izloženi materijal. Jureša ga je donirao Muzeju uz još predmeta iz njegove kolekcije kostima, ali i fotografija s potpisima svjetski poznatih plesača, dokumentacije i literature o povijesti baleta, a sve to danas čini cjelinu, Donaciju Jureša.

S izložbe “Balet i strast – donacija Jelka Yureshe” Matija Habljak/PIXSELL

Posebno draga donacija koja je potaknula jedno novo prijateljstvo, za Andreu Klobučar dogodila se dok je 2014. pripremala izložbu “U dobru i zlu / Vjenčana odjeća od 1870. do 1970.”. “Nikica Ivančević i Vjeko Franetović iz modnog brenda eNVy room Muzeju su, uz vjenčanicu poklonili i krojačku lutku jer smo bili u deficitu s lutkama, a ja sam, za oprost jer su kasnili, dobila Merci čokoladni adventski kalendar. To je bio početak našeg malog prijateljstva koje smo pet godina kasnije okrunili izložbom Pohvala ženstvenosti – 15 godina modnog brenda eNVy room.”

Izložba “U dobru i zlu / Vjenčana odjeća od 1870. do 1970.” Marko Lukunić/PIXSELL

Na izložbi “U dobru i zlu” bio je izložen još jedan zanimljiv i vrijedan doprinos građana. Radi se o haljini Leonije Pusić, bake bivše ministrice vanjskih poslova i potpredsjednice Vlade Vesne Pusić. Leonija Pusić svoju je vjenčanu opremu koja se sastojala od dvije haljine i svijetloplavog svadbenog kaputa, Muzeju prodala još u šezdesetima. U njoj se udala davne 1907. godine, a haljinu je kasnije dodajući joj tamne aplikacije i pompone na prsa, pretvorila u večernju.

Vjenčanica s potpisom Žuži Jelinek, izložba “U dobru i zlu / Vjenčana odjeća od 1870. do 1970.” Marko Lukunic/PIXSELL

Na istoj su izložbi bile izložene i vjenčanice Žuži Jelinek iz 1970. i Rikarda Gumzeja iz 1984. koje bi se zaista mogle nositi i danas. To samo potvrđuje činjenicu da moda nije prolazna kao što kaže njezina definicija. Ona traje, vrijedi je čuvati i ulagati u kvalitetne komade.

Nosite kulturu i osvojite nagrade

Riješite kviz i sudjelujte u nagradnom natječaju Telegrama i Designer Outleta Croatia. Provjerite svoje znanje o kulturi kroz pet pitanja znanja te pokažite kreativnost na posljednjem pitanju kviza.  Dijelimo jednu poklon karticu Designer Outleta Croatia u vrijednosti od 1.000 kuna uz po dvije ulaznice za ove zagrebačke muzeje: Muzej suvremene umjetnosti, Muzej grada Zagreba, Etnografski muzej, Arheološki muzej, Muzej iluzija, Muzej 80-ih, Muzej čokolade Zagreb. Setove od dvije ulaznice za svaki od navedenih muzeja poklanjamo za još troje čitatelja.

 

Nagradni natječaj je završio. Sretni dobitnici su: Sanja Fajka, Antonija Petrlić , Valerija Cerovec, Ivanka IvasNosim kulturu projekt je Telegram media grupe i Designer Outleta Croatia u kojem kroz jedinstvene modne priče promoviramo hrvatske muzeje. Podržite kulturu, ona je uvijek u modi. Dijelite sadržaj ovog projekta uz oznaku #nosimkulturu te na taj način ju nosite i vi. Više o modi i muzejima saznajte na službenoj stranici projekta.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više