Uz ove ljude put do sunčane elektrane nikada nije bio lakši

Zelena energetska zadruga građanima omogućuje uključivanje u zajedničku nabavu sunčanih elektrana i vodi ih kroz proceduru do ugradnje

ZADNJA IZMJENA: stu 14, 2020

Unatoč velikom broju sunčanih sati godišnje, Hrvatska je jedna od zemalja Europske unije s najmanjim udjelom korištenja sunčeve energije u ukupnoj potrošnji. Samo jedan grad Maribor ima više instaliranih sunčanih elektrana od čitave Hrvatske. U Sloveniji je tako na kraju 2019. godine bilo instalirano 313 MW, dok je kod nas trenutno instalirano 85 MW sunčanih elektrana.

Energija u rukama građana

Ovisnost o uvozu energenata je velika, a posebno je još uvijek neiskorišten značajan potencijal malih sunčanih elektrana koje bi se nalazile na krovovima obiteljskih kuća i malih poduzeća. Upravo ovo čini srž rješenja na kojima radi Zelena energetska zadruga ili kraće – ZEZ. ZEZ je zadruga i društveno poduzeće koje okuplja više od dvadeset stručnjaka iz područja energetike, zaštite okoliša i ekonomije. U fokusu rada ZEZ-a su lokalno pokrenuti projekti obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti te osnaživanje hrvatskih gradova u korištenju obnovljivih lokalnih resursa.

Takav ZEZ-ov najnoviji projekt je Na sunčanoj strani, adresa na kojoj okuplja sve građane zainteresirane za ugradnju male sunčane elektrane i povezuje ih u zajedničkoj nabavi kako bi im ulaganje bilo isplativo u što kraćem roku. U suradnji s provjerenim hrvatskim proizvođačima te lokalnim projektantima i instalaterima, ZEZ Na sunčanoj strani daje i stručnu podršku od izrade tehničke dokumentacije do ugradnje, a putem kalkulatora na web stranici građani mogu i besplatno izračunati potrebnu snage elektrane za njihov dom, kolike godišnje uštede mogu ostvariti i u kojem će periodu vratiti ulaganje.

Do 80% manji račun za struju

S malom sunčanom elektranom uštede su vidljive već na prvom računu za električnu energiju, a raspon će biti od 50 do 80%, što ovisi o godišnjem dobu. Proizvedeni kWh troše se direktno za potrebe kućanstva, a eventualni višak predaje se u mrežu i koristi kada za time postoji potreba u istom mjesecu. Ako se višak pokaže na kraju mjeseca,  što će vjerojatno biti slučaj u ljeto, to predstavlja “bonus” koji se koristi u sljedećem mjesecu za smanjenje računa, u zimskim mjesecima ili za korištenje trošila noću. Vlastita sunčana elektrana osigurava električnu energiju i uštede na računima kroz minimalno 25 godina, koliko je njen procijenjeni životni vijek.

Zelena energetska zadruga iza sebe ima već nekoliko uspješno realiziranih projekata u suradnji s građanima i lokalnim zajednicama koji mijenjaju solarnu sliku Hrvatske. U Križevcima, realizirane su dvije kampanje skupnog investiranja građana u sunčane elektrane ukupne instalirane snage oko 60 kW na javnim zgradama pod nazivom Križevački sunčani krovovi, a u Varaždinu je instalirano 25 elektrana na objektima građana kojima je prošle godine ZEZ pomogao oko izrade kompletne dokumentacije i prijave za sufinanciranje na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Okrenimo potrošnju električne energije u svoju korist

Ulaganjem u sunčane elektrane za pokrivanje vlastitih potreba iz lokalno dostupnih izvora energije, kao što je sunčeva, građani, ali i lokalne zajednice povećavaju svoju energetsku sigurnost te značajno štede. Istovremeno, veće korištenje sunčeve energije utječe na energetsku neovisnost i jačanje gospodarstva na razini naših lokalnih zajednica i cijele države, ali i na smanjenje ukupnih emisija ugljika koje su glavni uzročnik klimatskih promjena. Ulaganje u vlastitu elektranu zato je i ulaganje u solarnu Hrvatsku, koje ima vrijednost u trenutnoj društveno-gospodarskoj krizi uzrokovanoj pandemijom COVID-19, ali i klimatskoj krizi koju svijet sve intenzivnije osjeća, a u kojoj korištenje Sunca kao obnovljivog izvora energije predstavlja i jedno od rješenja.

I zato, svi do odmah dostupnog rješenja na adresi Nasuncanojstrani.hr – stručni tim Zelene energetske zadruge vodi vas kroz svaki korak do realizacije male sunčane elektrane na vašem krovu.

Projekt Nasuncanojstrani.hr Zelena energetska zadruga pokrenula je uz podršku EIT Climate-KIC-a, najveće europske zajednice znanja i inovacija za klimu, te Raiffeisen banke u Hrvatskoj.

Telegram Promo
Telegram autor
1032 članka Više o autoru