Nekad je nužno odabrati stranu

Adidas je zbog dopinškog i korupcijskog skandala raskinuo ugovor s Međunarodnom atletskom federacijom

Ugovor između IAAF-a i Adidasa raskinut je četiri godine prije isteka

NEW YORK, NY - JUNE 13: A general view of a competitor leaping over the water jump during the Women's 3000m Steeplechase at the Adidas Grand Prix at Icahn Stadium on Randalls Island on June 13, 2015 in New York City.   Al Bello/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas odlučio je raskinuti ugovor s Međunarodnom atletskom federacijom (IAAF), četiri godine prije isteka, zbog korupcijskog i dopinškog skandala u kojem se našao IAAF.

Adidas koji j najveći sponzor IAAF-a s višegodišnjim ugovorom vrijednim nekoliko desetaka milijuna eura nije htio ni demantirati ni potvrditi ovu informaciju koju je objavio BBC.

U bliskom kontaktu

“Adidas je protiv dopinga u bilo kojem obliku. Zato smo u bliskom kontaktu s IAAF-om kako bismo saznali više o procesu reformi”, izjavio je glasnogovornik Adidasa. S druge strane, i IAAF je u svom priopćenju objavio da je u “bliskom kontaktu sa svim sponzorima i partnerima dok ulazi u proces reformi” .

Sponzorski ugovor između Adidasa i IAAF-a u trajanju od 11 godina vrijedan oko 33 milijuna dolara (oko 31 milijun eura), potpisan je 2008., a ističe do 2019. Međutim, BBC tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore da je iznos ugovora puno viši te da samo za jednu godinu iznosi osam miilijuna dolara (oko 7,4 milijuna eura). Na temelju tih brojki, procjenjuje se da bi gubitak IAAF-a iznosio 30 milijuna dolara (oko 27,8 milijuna eura) za četiri sljedeće godine.

Ogroman skandal

Prema BBC-ju ova zadnja otkrića proizašla iz izvješća Svjetske antidoping agencije (WADA) o dopingu raširenom u ruskoj atletitici i korupciji unutar IAAF-a, navela su Adidas da prošli tjedan upozori Federaciju o namjeri da raskine ugovor jer smatra da to sve predstavlja njegove kršenje. Bivši predsjednik IAAF-a Lamine Diack pod istragom je od početka studenog zbnog pasivne korupcije. Njega se sumnjiči da je zatvarao oči pred slučajevima dopinga, posebno ruskih atletičara u zamjenu za novac.

Lamine Diack
Lamine Diack AFP