Ako ste propustili: asistencija Srne, Eduardov gol i ovih nekoliko stvari obilježilo je utakmice Europske lige

Veliki korak prema prolaku dalje napravili su Borussia, Liverpool i Šahtar

FC Shakhtar's Donetsk Darijo Srna (R) and Anderlecht’s Stephane Badji vie for the ball during the UEFA Europa League round 16 football match between Shakhtar Donetsk and Anderlecht on March 10, 2016 at Arena Lviv Stadium in Lviv. / AFP / SERGEI SUPINSKY
FOTO: AFP

Prve utakmice osmine finala donijele su neke zanimljive dvoboje. Borussia Dortmund slavila je protiv Tottenhama s 3:0 te je za sada najbliže prolasku dalje. Šahtar Darija Srne u Eduarda da Silve također se približio četvrfinalu naokon pobjede nad Anderlechtom 3:1. Veliku prednost pred uzvrat imaju i Liverpool, koji je svladao Manchester United 2:0 te Villarreal koji je protiv Bayer Leverkusena ostvario isti rezultat.

Osim tih rezultata uzbudljivu večer u Europskoj ligi obilježilo je i ovih par stvari:

1. Dejan Lovren

Pobijediti Manchester United u bilo kakvoj utakmici je sjajna stvar. U dobroj smo formi i imamo dovoljno samopouzdanja. U Europskoj ligi želimo otići do kraja, izjavio je hrvatski reprezentativni branič Dejan Lovren uoči utakmice s najvećim rivalima.

Zanimljivo je, međutim, da Lovren do sinoć nikada u dresu Liverpoola nije okusio slast pobjede protiv Manchester Uniteda. Pet je puta ranije sudjelovao u engleskom derbiju i isto toliko puta je izgubio. Ali i toj seriji je došao kraj pa je osjetio što znači pobjeda u derbiju. Ovo je, inače, bio prvi put u povijesti da su ove dvije momčadi igrale u jednoj europskoj utakmici.

Manchester Unitedu je ovo bio deseti poraz na gostovanjima u posljednjih 21 utakmicu. Engleski velikan, također, nije slavio u niti jednoj od poslejdnjih šest utakmica doigravanja u europskim natjecanjima. Upisali su pet poraza i remi.

2. Srna, Dudu, Jedvaj

Darijo Srna i Eduardo da Silva odigrali su odličnu utakmicu protiv belgijskog Anderlechta te su svojoj momčadi asistecijom ndosno golom pomogli sa dođu do velike, 3:1, prednosti pred uzvrat.

Tin Jedvaj odigrao je skoro cijelu utkamicu u porazu Bayeran kod Villarreala. Bivši dinamovac je u petoj minuti sudačke nadoknade zaradio drugi žuti karton pa je morao napustiti travnjak. Prvi je dobio nakon grubog starta u 76. minuti, a drugi u petoj minuti sudačke nadoknade zbog igranja rukom.

3. Borussia i Aubameyang

Golom protiv Tottenhama napadač Pierre-Emerick Aubameyang došao je na brojku od 33 pogotka u 38 nastupa u svim natjecanjima ove sezone. Ovo mu je također bio peti gol u sedam euroligaških nastupa u sezoni.

Ukupno, s kvalifikacijama zabio je osam golova u Europi, a ispred njega su samo Ronaldo (13) i Robert Mak (9).

Borussijina forma na domaćem terenu:

4. Tottenham

Momčad Mauricija Pochetina prvi je put od svibnja prošle godine primila tri gola. Posljednji klub koji im je dao toliko je Stoke. Kolike su šanse da prođu dalje najbolje govori sljedeći podatak:

5. De Gea i Coutinho

Španjolski vratar David de Gea jedina je svijetla točka Manchester Uniteda od odlaska sir Alexa Fergusona u mirovinu. S obzirom na to koliko dobro brani nije niti čudo što u klubu na sve načine pokušavaju othrvati se interesu Real Madrida, no teško da će na kraju u tome uspjeti. Tijekom prvog poluvremena osmine finala de Gea je pokazao sav raskoš talenta, te je natjerao i Jürgena Kloppa da mu zaplješče.

Španjolac je prvo sjajno skinuo udarac Coutinha s par metara:

Potom je obranio snažan Sturridgev udarac:

A nakon toga zatvorio je vrata i Lallani:

6. Gol Martin Frydek (Sparta Prag)

Tijekom utakmice s Lazijom (1:1) zabio je pogodak na spektakularan način:


 

Rezultati i golovi

Borussia Dortmund – Tottenham 3-0 (Pierre-Emerick Aubameyang 30, Marco Reus 61,70)

Basel – Sevilla 0-0

Šahtar Donjeck – Anderlecht 3-1 (Taison 21, Oleksandr Kučer 24, Eduardo 79/Frank Acheampong 68)

Fenerbahče – Braga 1-0 (Mehmet Topal 82)

Villarreal – Bayer Leverkusen 2-0 (Cedric Bakambu 5, 56): CK: Tin Jedvaj (Bay, 90+5)

Athletic Bilbao – Valencia 1-0 (Raul Garcia 20)

Sparta Praga – Lazio 1-1 (Martin Frydek 13/Marco Parolo 38)

Liverpool – Manchester United 2-0 (Daniel Sturridge 20pen,Roberto Firmino 73)