Aljoša Vojnović novi je Telesportov kolumnist. Pisat će kao insajder o životu nogometaša

Prva u nizu kolumni nazvanih Aljoša s druge strane ogledala izlazi danas

Prije koji tjedan službeno umirovljeni nogometaš Aljoša Vojnović nije igrao za reprezentaciju niti za najveće klubove, ali ostvario je u domaćim okvirima vrlo rijedak pothvat — a taj je da ga gotovo univerzalno cijene i vole ljubitelji nogometa bez obzira na navijačke preferencije. Ovaj donedavni profesionalac bogatog iskustva (igrao je za nekoliko domaćih klubova, uključujući Osijek, Slaven Belupo, RNK Split i Istru, kao i u Norveškoj, Austriji, Iranu, Rumunjskoj i Mađarskoj) bio je miljenik domaće publike, ali i neutralaca gdje god da je igrao.

Vojnović je prošli mjesec objavio povlačenje s terena i tim povodom napisao sasvim osobnu i iskrenu priču za Telesport koja je naišla na izuzetno dobar prijem. Dok još razmišlja čime će se primarno baviti nakon što je ‘objesio kopačke o klin’, odlučio je prihvatiti mnogobrojne sugestije onih koji su priču pročitali i nastaviti pisati.

U novoj redovitoj kolumni koju Telesport danas pokreće, nazvanoj Aljoša s druge strane ogledala, Vojnović će nastojati, kako kaže, “odškrinuti vrata ili prozor” u svijet nogometa kako on izgleda iznutra, odnosno kakvim ga doživljavaju profesionalni nogometaši.

Kako izgleda život nogometaša?

Koliko igrači zapravo kuže taktiku i kakva je njihova interakcija s trenerima po tom pitanju? Kako izgledaju pregovori i natezanje s agentima i klubovima oko ugovora i transfera? Kako igrač doživljava neigranje ili tešku ozljedu, kako se drugi odnose prema njemu, kako izgleda povratak na teren?

Kako je trenirati i igrati, a umjesto plaće primati lažna obećanja? Koliko igračima zapravo znači navijači i njihova podrška, jesu li nekad stvarno presudni faktor ili ih uglavnom samo živciraju? Jesu li suci stvarno lopovi? Što igrači rade u slobodno vrijeme kojeg imaju napretek? Koliko često i na koji način se u tom svijetu susreću tabu-teme poput depresije ili ‘drugačije’ seksualne orijentacije igrača? To su neke od stvari kakve, ili njima slične, možete očekivati.

Ruši predrasude o nogometašima

A u današnjem, premijernom izdanju kolumne Vojnović piše o odnosu nogometaša i medija — nečemu što je njemu samo prilično blisko i aktualno posljednjih dana, jer je nakon povlačenja i autorskog debija na Telesportu imao možda i više intervjua i drugih javnih istupa nego ikad u igračkoj karijeri.

U svom eklektičnom stilu kojim ruši predrasude o nogometašima, Aljoša uz glazbenu podlogu Pink Floyda susreće Snjeguljicu i Yodu, prepričava anegdotu s Trenerom svih trenera (s kojim je tri mjeseca živio u njegovoj vili u Iranu), objašnjava zašto je slava moćnija od novca i potvrđuje da nogometaši itekako prate sve što se o njima piše, premda nisu to uvijek spremni priznati. Aljošu Vojnovića moći ćete čitati svakog drugog petka na Telesportu.