Ana Konjuh postigla je veliki uspjeh o kojem se, čini nam se, ne priča dovoljno. Ovo su važne stvari o njoj

U svoje prvo WTA finale Konjuh se plasirala bez izgubljenog set

Croatia's Ana Konjuh returns the ball to Romania's Irina Begu during the women's second round at the Roland Garros 2015 French Tennis Open in Paris on May 28, 2015. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
FOTO: AFP

S nepunih 18 godina mlada hrvatska tenisačica Ana Konjuh u nedjelju se plasirala u svoje prvo finale na turnirima WTA kategorije te tako ostvarila uspjeh karijere.

U Nottinghamu je u jedan dan igrala četvrtfinale i polufinale, bez da je izgubila set. Dugo nitko nije tako pobjeđivao na WTA turnirima.

Uoči finala koje Konjuh danas u 12 sati igra protiv 27-godišnje Rumunjke Monice Niculescu donosimo pregled činjenica koje o Ani treba znati.

Još nema 18 godina

Ana je rođena 27.12. 1997. u Dubrovniku gdje je i odrasla u velikoj obitelji s tri sestre.

Prvi treninzi

Počela je trenirati sa 6 godina. Njenom ranom interesu za tenis kumovalo je i to što je obiteljska kuća u kojoj živi tek stotinjak metara udaljena od tenis terena u Uvali Lapad. Ali i činjenica da je njena najstarija sestra Andrea trenirala tenis te također postizala vrlo dobre rezultate na hrvatskim, ali i svjetskim juniorskim prvenstvima.

Prije tenisa trenirala step

Kako je i sama rekla, 5 godina treninga stepa pomoglo joj je pri prvim teniskim izazovima jer je zahvaljujući stepu imala vrlo dobru koordinaciju.

Najmlađa juniorska prvakinja Hrvatske u povijesti

Ana je već s 13 postala juniorska prvakinja Hrvatske do 18 godina. Već je tada dala naslutiti kako je ogroman talent. No, titulu državne prvakinje, doduše u nižim kategorijama, već je osvajala. Prvi put u konkurenciji do 10 godina. Titulu juniorske prvakinje obranila je i sljedećih godina, u kategoriji do 12, 14 i 16 godina.

Veliki napredak na rang listi

Za Anu je 2012. godina bila godina koja ju je lansirala prema vrhu rang liste najboljih juniorki svijeta s obzirom na to da se do kraja godine sjurila s 860. mjesta rang liste do četvrte pozicije. Ana je zadivila čitav svijet jer imala je samo 14 godina, a nitko nikad u teniskom svijetu tako mlad nije postigao takav uspjeh.

Prvi osvojen turnir

Ana u svojoj mladoj karijeri već ima 2 pobjede protiv top 50 i top 15 igračice. Prvi ITF turnir Konjuh je osvojila u lipnju 2013. u Montpellieru. U rujnu 2013. osvojila je svoj drugi juniorski Grand Slam turnir u pojedinačnoj konkurenciji US Open

Prvi Wimbledon

Na Wimbledonu 2013. Ana je ostvarila rezultat karijere plasiravši se u 3.kolo. “Wimbledon je poseban, paše mi ta podloga. Znate, nikad prije nastupa u Wimbledonu nisam igrala na travi. Prvi put sam na travu kročila dva dana prije mog prvog nastupa. Naime, zbog ozljede sam propustila turnir tjedan dana prije, koji je bio na toj istoj podlozi,” rekla je tada Ana.

Svaku pobjedu posvećuje sestri Antoniji

Anina starija sestra prije dvije godine oboljela je od teške, vrlo rijetke i neizlječive bolesti. Oporavila se nakon duge i iscrpne terapije, a nekako su se s njenim oporavkom poklopili i Anini prvi teniski uspjesi. Ana stoga svaku svoju pobjedu posvećuje sestri.

Uspoređuju je sa Serenom Williams

Ani domaći i strani novinari već tepaju kako njena igra s ubojitim servisima podsjeća na onu najbolje tenisačice današnjice Serene Williams. Ana je i sama u jednom intervjuu otkrila kako joj je Serena Williams teniski uzor.

PXL_230214_7285717

Goran Ivanišević već je prije dvije godine prognozirao kako će Ana u vrlo kratkom vremenu ući u top 10 svjetskih tenisačica gdje će dugo ostati. “Nikada nisam pogriješio u prognozama,” rekao je Ivanišević.

Goranove prognoze se očito već ostvaruju, jer ako se mlada teniska zvijezda nastavi razvijati u željenom smjeru, bez sumnje od nje možemo očekivati još mnogo trofeja, grand slamova i sam vrh WTA ljestvice.