Autor knjige 'Ja sam Zlatan' priznao da je izmislio Ibrahimovićeve izjave pa je opisao njegovu reakciju na to

'Ukoliko želite da nešto zvuči iskreno i autentično, zadnja stvar koju želite je citirati'

Paris Saint-Germain’s Swedish forward Zlatan Ibrahimovic (L) takes part in a warm up session prior to the French Cup semi-final football match Paris Saint-Germain (PSG) vs Saint-Etienne (ASSE) on April 8, 2015 at the Parc des Princes stadium in Paris. AFP PHOTO /
FOTO: FRANCK FIFE/AFP

Švedski novinar David Lagercrantz priznao je da u većem dijelu knjige ‘Ja sam Zlatan’ nije citirao napadača PSG-a Zlatana Ibrahimovića nego je naprosti izmislio njegove izjave. Ibrahimovićev pisac iz sjene rekao je i to da je umjesto vjernog dokumentiranja Ibrahimovićevih misli jednostavno izmislio citate.

– Jako sam dobro surađivao s Ibrahimovićem. Pitao sam ga sve što nisam znao o njemu. Bio je potpuno iskren. Ali, ključ je u tome što nisam radio kao novinar. Nisam ga citirao. Ono što znam je to da ukoliko želite da nešto zvuči iskreno i autentično, zadnja stvar koju želite je citirati. Mislim da nisam imao niti jedan njegov pravi citat. Pokušao sam dobiti iluziju o njemu, i pronaći priču. Pokušavao sam u Ibrahimoviću pronaći lika iz književnosti – izjavio je Lagercrantz te je ispričao koliko je bio nervozan kada je trebao svoje djelo pokazati Ibrahimoviću.

https://www.youtube.com/watch?v=XYan94S8slU

Kako je reagirao pravi Zlatan?

– Možete zamisliti kako je izgledao trenutak kada sam ja, lažni Zlatan Ibrahimović, trebao poslati rukopis pravom Zlatanu Ibrahimoviću. Prva stvar koju jen rekao je bila: ‘Koji je ovo k…? Nikada to nisam rekao’. Ipak, nakon nekog vremana je shvatio što sam pokušao uraditi. Danas on misli kako je ovo stvarno njegova priča – dodao je Lagercrantz.

Autobiografija Zlatana Ibrahimovića je 2013. godine bila proglašena sportskom knjigom godine. U njoj se između ostalog obračunao s Pepom Guardiolom kojem je predbacio to što se nije mogao nostiti s različitim karakterima.