Barcelona ove sezone ima priliku za trostruku krunu (koja se osvaja rjeđe nego što ste mislili)

Barcelona Pepa Guardiole u 2009. je postavila neke nove standarde

Barcelona's players celebrate winning the Spanish Liga Champion and the match after the Spanish league football match Club Atletico de Madrid vs FC Barcelona at the Vicente Calderon stadium in Madrid on May 17, 2015.    AFP PHOTO /
FOTO: AFP/AFP

Popularni “treble”, ili trostuka kruna, možda je i najveće postignuće jedne momčadi u svjetskom nogometu. Razno razne momčadi su osvajale po 3 ili više trofeja u sezoni, uključujući i GNK Dinamo koji je znao osvojiti Superkup, Rabuzinovo sunce (Kup) i Prvu HNL. Međutim, ti trofeji ne ulaze u kontekst “treblea” (trostruke krune), kao što se i Kup velesajamskih gradova ne računa kao naslov Europa lige, koliko god to neki forsirali.

Liga prvaka, prvenstvo i Kup

Pravi “treble” je ustvari, naslov najprestižnijeg europskog natjecanja Lige prvaka, naslov prvaka u domaćoj ligi i trofej u najprestižnijem domaćem Kupu. Takav jedan poduhvat je zaista rijedak, nešto poput maksmirske publike, ipak postoji poveznica “treblea” i GNK Dinama. Šalu na stranu, raritet trostruke krune je ipak veći, do sada u nogometnoj povijesti dogodilo se samo sedam puta.

Celticov prvi treble

Celtic je to učinio prvi 1967. godine, zatim Ajax 72′ i PSV 88′. Niz se nastavlja skoro svakih 10 godina, pa je Manchester to uspio učiniti 1999. godine, sjetite se ludog finala Lige prvaka protiv Bayerna. Ponovno je moralo proći 10 godina dok Barcelona Pepa Guardiole u 2009. nije izdominirala europski nogomet i postavila neke nove standarde.

https://www.youtube.com/watch?v=V0GWQkovu5c

Vrlo brzo reagirao je Jose Mourinho koji je odmah godinu kasnije Inter Milan odveo do svoje prve trostruke krune. Zatim, ponovno nismo dugo čekali da Bayern to učini 2013. s Juppom Heynckesom i Marijom Madžukićem u momčadi. Šest godina poslije priliku za ponovni “treble” ima Barcelona, jedina momčad kojoj bi to uspijelo dva puta, ali i njihov suparnik u finalu Lige prvaka, Juventus.