Bivša predsjednica dobit će funkciju u Međunarodnom olimpijskom odboru

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora danas je objavio imena petero kandidata koje predlažu za primanje u članstvo

ZADNJA IZMJENA: lip 10, 2020
Foto: PIXSELL

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora danas je objavio imena petero kandidata koje predlažu za primanje u članstvo te organizacije. Među njima se nalazi i ime bivše predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović. Među predloženima je i saudijska princeza Reema Bandar Al-Saud.

Uz Grabar-Kitarović i saudijsku princezu, za članstvo u Međunarodnom olimpijskom odboru predloženi su i Maria de la Caridad Colón Ruenes s Kube, Battushig Batbold iz Mongolije te predsjednik Svjetskog atletskog saveza Sebastian Coe.

Postat će četvrta članica MOO-a iz Hrvatske

Predsjednik MOO Thomas Bach rekao je da će Međunarodni olimpijski odbor profitirati “zbog iznimno vrijednog raspona vještina i ekspertize” predloženih kandidata. “Također podižemo broj ženskih članica na 39”, kazao je Bach.

Uz objavu MOO-a o predloženim kandidatima za članstvo, objavljeni su i njihovi životopisi, tako i onaj bivše predsjednice Republike. Grabar-Kitarović u životopisu je navela svoj obrazovni i karijerni put, napisala je kako je “česta gošća u Ujedinjenim narodima promovirajući implementaciju ciljeva održivog razvoja”, a pohvalila se i lansiranjem Inicijative triju mora s poljskim predsjednikom. U dio s nagradama i priznanjima upisala je kako je “počasna građanka nekoliko gradova diljem svijeta”.

Dosad su iz Hrvatske članovi MOO-a bili Antun Vrdoljak, Franjo Bučar i Boris Bakrač. “Trojica su Hrvata kao članovi MOO-a znatno pridonijeli olimpizmu i njegovom nedvojbeno pozitivnom utjecaju na svjetsku zajednicu”, stoji na stranicama Hrvatskog olimpijskog odbora. O primanju u članstvo Grabar-Kitarović i ostalih kandidata, MOO će odlučiti na virtualnoj sjednici 17. srpnja.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program