Bivši čelnik Partizana otkrio kako su se namještale utakmice u Srbiji

"Ili se kupe suci ili suparnička momčad", otkrio je bivši čelnik Partizana

Partizan's players celebrate after scoring a goal during the UEFA Europa League football match between FK Partizan and FC Augsburg at FK Partizan stadium in Belgrade on Decembar 10, 2015.   / AFP / ANDREJ ISAKOVIC
FOTO: AFP

Srbiju potresa novi skandal oko namještanja utakmica. Dnevni list Sport došao je do transkripta Tužiteljstva za organizirani kriminal koji sadrži svjedočenje bivšeg člana Uprave Partizana Bojana Radovanovića u kojemu jasno priznaje da je dva puta dao po 10.000 eura za “dobro suđenje” i bio posrednik u još dva namještanja rezultata.

“Osobno sam s dvojicom sudaca dvaput dogovarao da sude u korist Partizana, za što je svaki dobio po 10.000 eura. Taj novac nadonkadio mi je čelnik Partizana Nenad Bjeković iz crnog fonda”, izjavio je Radovanović, a prenio beogradski Sport.

Ili se dogovara sa sucima, ili sa suparnikom

“Bilo je bitno da dogovorim suce u Partizanovu korist. Drugi put sam sve to isto dogovorio, ali mi je rečeno da će to netko drugi isplatiti. Jedna od dvije spore utakmice bio je derbi Partizan – Crvena zvezda”, šokantno je priznanje bivšeg člana Uprave “crno-bijelih” objašnjavajući sustav namještanja:

“Dva su načina, ili se izravno dogovara sa suparničkim klubovia, ili se ide preko sudaca.”

Sporna je bila utakmica protiv Mladosti iz Apatina s kojom je Partizan igrao u domaćem Kupu.

“Bjeković i ja smo bili na rčuku kod predsjednika kluba iz Apatina koji nam je rekao da će sve biti u redu i da će njegovi pustiti Partizanu, a Bjeković mu je rekao da će mu za uslugu biti plaćeno ili preko računa ili u kešu. Partizan je uvjerljivoi slavio, a Apatin je kasnije puštao ‘crno-bijelima’ i u prvenstvu. To je bilo normalno.”

Sumnjiva i prodaja igrača

Namještalo se i protiv OFK-a Beograda 2008.

“Partizan je vodio u gostima 2:0, čak je i Bjeković rekao kako je ‘dosta više, dosta što nam puštaju”, prisjetio se Radovanović koji je bio član UO Partizana od 2004. do 2009. godine.

Osim Mladosti, OFK Beograda i Hajduka iz Kule, koji je Partizanu prodao igrača Ljubomira Fejsu, da bi kasnije na njegovom transferu u Olympiakos zaradio čak 2,5 milijuna eura, “crno-bijelima” puštali su još BSK Borča, Metalac, Smederevo, Borac iz Čačka i Spartak iz Subotice.