Sepp Blatter i Michel Platini danas su suspendirani na 8 godina, a ovo je 5 stvari koje trebate znati o tome

Glavni razlog je sporna isplata dva milijuna švicarskih franaka

FOTO: AFP

Predsjednika Fife Seppa Blattera i njenog dopredsjednika Michela Platinija u ponedjeljak ujutro Etička komisija te organizacije suspendirala je na osam godina i u tom razdoblju oni ne smiju obavljati nikakve aktivnosti u nogometu, a mi vam donosimo koji su razlozi za to.

1. Glavni razlog

Ključan razlog sa Blatterovu i Platinijevu suspenziju je isplata dva milijuna švicarskih franaka. Taj je novac isplaćen Platiniju, Uefinom predsjedniku, 2011. godine zbog navodnog posla iz 1998. godine. Oko tog dogovora ima puno sumnjivih okolnosti i on nije nigdje formalno zapisan. Obojica optuženika izjasnila su se da je sve usmeno dogovoreno, ali to objašnjenje nije uvažio Etički odbor Fife.

Michel Platini
Michel Platini AFP

 

2. Zašto je to važno

Jako je važan trenutak u kojemu je izvršena ta uplata. 2011. godine Blatter se natjecao za poziciju predsjednika Fife s Bin Hammamom i gubio u toj utrci, a tada se puno nagađalo da će se Platini također samostalno kandidirati i tako preuzeti još jedan dio “Blatterovih glasova”. No, nakon uplate dva milijuna franaka do toga ipak nije došlo i Blatter je ostao predsjednik.

Sepp Blatter
Sepp Blatter AFP

3. Kako je došlo do suspenzije

Već neko vrijeme Fifu istražuju švicarske vlasti i američki FBI, koji su prije više od pola godine i priveli nekoliko njenih visokih dužnosnika. U medijima su se počali pojavljivati detalji o korupciji, pranju novca i drugim nelegalnostima u Fifi, a ova je sporna isplata otkrivena u sklopu glavne istrage.

4. Nisu korumpirani

Platini i Blatter nisu suspendirani zbog korupcije. Takve aktivnosti im nisu dokazane. Da jesu, bili bi doživotno suspendirani.

5. Ovo nije kraj priče

Suspendirani dvojac sada se može žaliti Sudu za arbitražu u sportu, a pretpostavlja se da će to sigurno i učiniti. No svejedno, ovaj događaj ih je jako pogodio i nepovratno uništio njihove izglede za bilio kakvu ulogu u velikim sportskim organizacijama.

Blatter i Platini
Blatter i Platini AFP

Od ponedjeljka suspendirani predsjednik Fife Sepp Blatter obratio se novinarima u sjedištu te organizacije i prokomentirao svoju kaznu. Ustraje da je nevin i najavio je da će se žaliti, a cijelim je postupkom jako razočaran. Više o tome pročitajte OVDJE.