Blatter tvrdi da neće biti promjene domaćinstava svjetskih prvenstava

Pod sumnjom da su SP-i dobiveni mitom, pričalo se o mogućim promjenama

FOTO: AFP

Sepp Blatter ponovno je izabran za predsjednika Međunarodne nogometne organizacije. Na 65. Fifinom kongresu održanom u Zürichu, Blatteru nisu zasmetali niti razotkriveni korupcijski skandal u krovnoj nogometnoj organizaciji, niti uhićenja povezana s njime.

Od ukupno 209 glasača, 79-godišnji Švicarac dobio je povjerenje njih 133, dok su uz tri nevažeća listića, 73 glasača svoje povjerenje ukazala Blatterovom protukandidatu, jordanskom princu Ali Bin Al Husseinu. Budući da nije dvotrećinskom većinom glasovanja u prvome krugu niti jedan kandidat sakupio dovoljan broj glasova za predsjedničko mjesto, trebalo se pristupiti drugom krugu.

Divno putovanje za jordanskog princa

FIFA vice-president and contender for the role of FIFA President Prince Ali bin al Hussein leaves after delivering his speech ahead of the vote to decide on the FIFA presidency in Zurich on May 29, 2015.  Prince Ali bin al Hussein, challenging Sepp Blatter for the FIFA presidency, promised to establish "transparency" and "restore respect" for the world football body if elected.  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

U tom je trenutku jordanski princ stao pred mikrofon i povukao se iz utkre:

– Bilo je ovo divno putovanje, u smislu što sam vas upoznao i radio s vama, i uvidio izazove s koje imate. Želim zahvaliti posebice onima koji su bili dovoljno hrabri da mi daju glas. Sad kad sam to izjavio, želim reći da se povlačim iz utrke. Svima vam hvala i želim vam sve najbolje u budućnosti.

Brod Fifa ide natrag na obalu

Blatterovo raspoloženje bilo je kudikamo bolje.

– Hvala, hvala vam što ste me prihvatili na sljedeće četiri godine. Vodit ću ovaj brod koji se zove Fifa i vratit ćemo ga natrag, vratit ćemo ga natrag na obalu.

Nema promjena domaćina

Fifa je posljednjih dana bila potresena skandalom u kojem je bilo i privednih čelnika vodeće svjetske nogometne organizacije. Pod sumnjom da su mitom dodijeljena svjetska prvenstva Rusiji i Kataru, govorilo se i o mogućim promjenama domaćinstava za 2018. i 2022. godinu.

– Nećemo dirati Svjetsko prvenstvo. Ja sam vjeran čovjek, Bog, Alah, ili tko već, pomoći će nam vratiti Fifu. A ja ću je po završetku mandata dati nasljedniku snažnu. Godine nisu problem, ja volim ono što radim i volim biti s vama. Nisam savršen, ali napravit ćemo zajedno dobar posao – zaključio je Blatter.

Razlaz Fife i Uefe?

Predsjednik Uefe Francuz Michel Platini je prije samih izbora zaključio kao postoji mogućnost da će Uefa svoje klubove maknuti iz natjecanja pod okriljem Fife. Kao mogućnost se spominje i da europski članovi istupe iz Izvršnog odbora Fife, a na kongresu u subotu predstoji i odluka o broju mjesta za europske reprezentacije na Svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. godine. Vjeruje se da je velika većina europskih saveza glasovala protiv Blattera, a Švicarac je pokupio većinu glasova iz Afrike, Azije i Južne Amerike.

UEFA President Michel Platini (R) walks past FIFA President Sepp Blatter at the beginning of the 65th FIFA Congress in Zurich on May 29, 2015. FIFA president Sepp Blatter heads into a re-election vote amid FIFA's corruption scandal on May 29, 2015 adamant that only he can clean up the world's most popular sport, to the dismay of critics who want to issue a red card to his 17-year rule.AFP PHOTO / MICHAEL BUHOLZER

Odmah nakon izbora reagirala je i Bijela kuća, čiji je glasnogovornik Josh Earnest izjavio kako “odluka o predsjedniku FIFA-e ostaje članovima te organizacije, od koje cijeli svijet očekuje korjenite promjene”. Upravo su na optužnicu američkog ministarstva pravosuđa uslijedila uhićenja u Zuerichu.