Bliži se kraj prijelaznog roka, a pomalo iznenađujuće najviše su potrošili - Kinezi

Bliži se kraj prijelaznog roka u kojem dosad nije bilo velikih kupovina

Fiorentina's Spanish defender Marcos Alonso (L) contests a header with Chelsea's Colombian striker Radamel Falcao (2L) during the pre-season friendly International Champions Cup football match between Chelsea and Fiorentina at Stamford Bridge in London on August 5, 2015.  AFP PHOTO / BEN STANSALL

RESTRICTED TO EDITORIAL USE. NO USE WITH UNAUTHORIZED AUDIO, VIDEO, DATA, FIXTURE LISTS, CLUB/LEAGUE LOGOS OR “LIVE” SERVICES. ONLINE IN-MATCH USE LIMITED TO 45 IMAGES, NO VIDEO EMULATION. NO USE IN BETTING, GAMES OR SINGLE CLUB/LEAGUE/PLAYER PUBLICATIONS.
FOTO: AFP

Iako su tradicionalno najveći potrošaći kada je u pitanju dovođenje pojačanja klubovi iz Europe, poput Chelseaja, Manchester Cityja, Barcelone, Real Madrida, PSG-a i drugih, u ovom siječanjskom roku, pomalo iznenađujuće, najviše su na pojačanja potrošili klubovi iz Kine, objavio je The Sun.

Francuski prvoligaši za sada su potrošili samo 4,9 milijuna funti, što je za duplo manje od klubova iz engleskog Champinshipa (11,8). Španjolci su također slabo trgovali unatoč činjenici da Barcelona nakon godinu dana opet može kupovati igrače te je potrošeno 22 milijuna funti.

Stiže i Falcao?

Premierligaši, poznato je, ne štede na pojačanjima. Trenutno su s potrošenih 104 milijuna funti na drugom mjestu, dok su kineski klubovi potrošili dva milijuna više. Zvijezde ovog prijelaznog roka u Kini su bivši igrači Arsenala i Chelseaja, Gervinho i Ramires.

https://www.youtube.com/watch?v=ppyJiTeOiao

U četvrtak je objavljena i vijest da bi se njima uskoro mogao pridružiti i veliki Radamel Falcao. Kolumbijske dnevne novine Deportes RCN objavile su priču prema kojoj bi napadač Monaca kao i Ramires mogao postati član Jiangsu Suning. Zanimljivo je i da je kapetan Manchester Uniteda Wayne Rooney nedavno spominjan u kontekstu odlaska u Aziju.

https://www.youtube.com/watch?v=xCmk96_Pfpg

Prije igrača stigli treneri

Prije nego što su počeli dovoditi zvijezde europskog nogometa klubovi su doveli i neke proslavljene trenere poput Svena Gorana Erikssona (Shanghai SIPG) ili Luiza Felipea Scolarija (Guangzhou Evergrande). Ranije je u Kini radio i Marcello Lippi.

Sada je sve vidljivija postala činjenica da Kina ulaže sve više u nogomet kako bi što skorije mogli konkurirati velikim nogometnim nacijama, a novaca za to im ne nedostaje.

Kao primjer tomu može poslužiti i činjenica da je portugalska druga liga potpisala ovog tjedna ugovor s kineskom multinacionalnom korporacijom Ledman. U njemu se nalazi i klauzula prema kojoj svi klubovi iz te lige moraju imati barem jednog kineskog nogometaša, dok dio njih mora zaposliti i trenere iz Azije.

Sve ovo govori da se u najmoćnijoj azijskoj zemlji sprema nogometna revolucija.