Nekad je nužno odabrati stranu

Borbe za naslove prvaka bliže se završnici, a Slaven Bilić odigrao je jednu od glavnih uloga

Hrvatski stručnjak u subotu je ispisao povijest West Hama

West Ham United’s Croatian manager Slaven Bilic celebrates at the final whistle in the English Premier League football match between West Ham United and Southampton at The Boleyn Ground in Upton Park, in east London on December 28, 2015. West Ham won the game 2-1. AFP PHOTO / IAN KINGTON

RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. / AFP PHOTO / IAN KINGTON
FOTO: AFP

I ove subote nastavila se tijesna borba za naslov prvaka u Španjolskoj, a na travnjaku su bila sva tri konkurenta za titulu i svi su bili uspješni tako da će se rasplet Primere odigrati u posljednja dva kola. U Njemačkoj je pak Bayern imao priliku potvrditi nalsov, ali su na kraju osvojili samo bod.

Dinamo je sve bliži 11. naslova zaredom, a odlučeno je i tko sljedeće sezone više neće igrati u Prvoj HNL. O velikom uspjehu Slavena Bilića i prosvjedima protiv Arsenea Wengera pročitajte u nastavku.

1. Bundesliga

Nogometaši Bayerna propustili su priliku osigurati naslov prvaka te su na svom terenu odigrali samo 1:1 s Borussijom (M).

Momčad Pepa Guardiole povela je preko Müllera, a gosti su izjednačili u 72. minuti golom Hahna. Na taj su način probudili nadu Dormtundu da bi ih do kraja prvenstva mogli prestići pogotovo nakon što su razbili Wolfsburg s 5:1. Golove su zabili Aubameyang (dva), Reus, Ramos i Kagawa dok je za Wolfsburg precizan bio Schurrle.

Asistencija Kramarića

Hoffenheim Andreja Kramarića dva je kola prije kraja napravio velik korak prema ostanku u ligi. Hrvatski napadač bio je asistent, ali je i promašio penal u 2:1 pobjedi nad Ingolstadta. I Niko Kovač došao je do ostanka vrijedne pobjede. Frankfurt je kod Darmstadta slavio s 2:1.

2. Premier liga

West Ham Slavena Bilića u 36. kolu Premier lige slavio je s 3:0 na gostovanju kod WBA te su s nova tri boda došli na peto mjesto ispred Manchester Uniteda koji svoju utakmicu igra u nedjelju s Leicester Cityjem. West Hamu je Liga prvaka nedostižna, pa se Europska liga čini realnom opcijom. Iako su u dobroj poziciji nemaju pravo na kiks jer je Liverpool prije ove utakmice bio samo bod iza njih.

S obzirom na to dobro su otvorili utakmicu s West Bromwichem te su poveli u 34. minuti golom Kouyatea poslije ubačaja Payeta. Na 2:0 povisili su u drugoj minuti sudačke nadoknade. Mark Noble je dao gol nakon što je strijelac prvog poslao fantastičnu loptu u prostor. Noble je brzo reagirao da bi ispred golmana zabio u donji desni kut. Isti igrač dao je i treći gol na utakmici u 79. minuti i to kakav:

Prosvjedi protiv Wengera

Arsenal je na Emiratesu svladao Norwich s 1-0 i probio se na treće mjesto. Jedini pogodak polučio je Danny Wellbeck u 59. minuti, pa su propale nade Norwicha da mogu uzeti barem bod u grčevitoj borbi za ostanak.

Arsenal je sada treći s 67 bodova, tri više od Citya koji ima utakmicu više i dva manje od Tottenhama. Norwich je ostao predzadnji s 31 bodom, dva boda od spasa.

Dvoboj su obilježili i veliki protesti navijača Arsenala koji traže odlazak dugovječnog trenera Arsenea Vengera s natpisima poput – “Arsene, hvala za uspomene, ali je vrijeme da odeš”.

3. HNL

U posljednjoj prvenstvenoj utakmici na Maksimiru ove sezone Dinamo se od svog stadiona oprostio pobjedom. Iako se očekivalo da će nogometaši Zorana Mamića rutinski odraditi posao protiv Istre 1961 na kraju su upisali minimalnu pobjedu.

Jedini gol na utakmici dao je Marko Pjaca te je potvdio da je u odličnoj formi unatoč nedavnoj ozljedi zbog koje ga nije bilo više od mjesec dana.

 

Dva kola prije kraja Dinamo ima 79 bodova, dok druga Rijeka uz utakmicu manje zaostaje za njih sedam.

Zagreb ispao

U utakmici 34. kola Prve HNL Slaven Belupo je kao gost pobijedio Zagreb s 3-0 (0-0). Nogometaši Zagreba propustili su i posljednju prigodu da osvoje predposljednje, deveto mjesto, u Prvoj HNL koje garantira odigravanje za ostanak u prvoligaškom društvu.

Trener Zagreba Dražen Medić.
Trener Zagreba Dražen Medić. PIXSELL

4. Primera

Nogometaši Reala iz Madrida na dva su sata zasjeli na vrh ljestvice španjolskog prvenstva zahvaljujući minimalnoj 1-0 (0-0) pobjedi na gostovanju kod Real Sociedada u San Sebastianu u susretu 36. kola.
Pogodak vrijedan tri boda postigao je Gareth Bale preciznim udarcem glavom u 80. minuti susreta, a inicijator akcije iz koje je postignut gol bio je Luka Modrić

On je igrao do 85. minute kada ga je zamijenio Mateo Kovačić.

Atletico minimalno

Odmah poslije Reala na travnjak je izašaao drugi klub iz Madrida. Atletico je također poput gradskih suparnika ne posustaje u nikad zanimljivijoj utrci za naslov prvaka. Momčad Diega Simeonea do pobjede nad Rayo Vallecanom je stigla svojim omiljenim rezultatom ove sezone 1:0.

Jedini gol na utakmici zabio je Griezmann i to samo nekoliko sekundi nakon što je ušao u igru. U 55. minuti ušao je umjesto Olivera Torresa te su mu samo dva dodira s loptom bila dovoljna za pogodak. To mu je ujedno bio 21. gol u prvenstvu.

Smiješan Rakitićev gol

Nakon Real Madrida i Atletica i branitelji naslova Barcelona izašla je na travnjak. Momčad Luisa Enriquea gostovala je u Sevilli kod Betisa, a do pobjede 2.0 došli su golovima hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića te Luisa Suareza.

Mreže su mirovale sve do 50. minute, a onda je Rakitić iskoristio lošu reakcjiu vratara i braniča pa je iskristio ubačaj Lionela Messi i zakucao loptu u mrežu za svoj sedmi gol sezone.

Messi je opet poslao sjajnu loptu iza domaće obrane u 81. minuti da bi Urugvajac lijepim udarcem povećao vodstvo. Bio je to njegov 35. prvenstveni gol čime je izjednačio svoj rekord iz 2009.-2010. kada je u dresu Ajaxa također toliko zabio.

Dva kola prije kraja Barcelona i Atletico imaju po 85 bodova, dok Real Madrid ima 84.