Britanac Anthony Joshua došao je do naslova svjetskog prvaka u teškoj kategoriji (brže od Alija i Tysona)

Ima savršeni učinak u profesionalnoj karijeri: 16 pobjeda i to svih 16 nokautom

British boxer Anthony Joshua celebrates beating US boxer Charles Martin (not pictured) following their IBF World Heavyweight title boxing match at the O2 arena in London on April 9, 2016.
Britain's Anthony Joshua won the IBF world heavyweight title with a sensational second round knockout of outclassed American rival Charles Martin. Olympic champion Joshua, 26, had Martin on the canvas twice in the second round to record his 16th knockout in all 16 professional fights he has contested. Joshua becomes the sixth British fighter to win a world heavyweight title.  / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
FOTO: AFP

Britanski boksač Anthony Joshua (26) novi je svjetski prvak u teškoj kategoriji prema verziji IBF. On je u subotu u londonskoj O2 Areni detronizirao Amerikanca Charlesa Martina.

Velika teškaška uspela se tako po prvi put na svjetski tron, svrgnuvši Martina koji nije dugo vladao. Amerikanac je, naime, osvojio IBF naslov u siječnju protiv Ukrajinca Vjačeslava Glazkova. Radi se, podsjetimo, o pojasu koji je oduzet Tysonu Furyju jer se odbio boriti protiv IBF-ova izazivača i inzistirao isključivo na revanšu protiv Vladimira Klička.

Savršeni učinak

U svakom slučaju, pojas je od subote u vlasništvu Joshue koji je slavio nokautom u drugoj rundi. Sjajni Britanac ima savršeni učinak u profesionalnoj karijeri: 16 pobjeda u isto toliko mečeva i to svih 16 nokautom! Odradio je dosad samo 34 runde i postao tek treći čovjek u povijesti koji je osvojio profesionalni teškaški naslov u trenucima dok je još uvijek aktualni olimpijski pobjednik.

https://twitter.com/BoxingBritain1/status/718927015274029056

Prije njega je to uspjelo istinskim velikanima Muhammadu Aliju i Leonu Spinksu. I dok je Spinks do svjetskog naslova došao u osmoj borbi i po tome je rekorder, Joshua je nadmašio Alija (20), Lennoxa Lewisa (22) i Mikea Tysona (28).

Opaka poruka Furyja

Pobijedi li Fury 9. srpnja u Manchesteru još jednom Klička, za očekivati je da ćemo gledati okršaj dvojice Britanaca za ujedinjenje pojasa. Brbljavi Fury odmah je nakon subotnjeg dvoboja poslao opaku poruku Joshui na Twitteru:

“Dakle, AJ je dobio pojas, izgledao je sporo i nezgrapno, kao bodybuilder. Dajte mi da zakoljem to janje.”