Cijeli svijet priča o Slovencu koji je upravo postao predsjednik UEFA-e

Aleksander Čeferin je pobijedio protukandidata Michaela van Praaga

UEFA's newly elected president, Slovenian Aleksander Ceferin, is pictured during the 12th Extraordinary UEFA congress in Lagonissi, some 40 kilometers south of Athens, on September 14, 2016. 
Disgraced football leader Michel Platini said on September 14 in a farewell speech to UEFA that he felt no guilt over a $2 million payment from FIFA that has seen him suspended for four years. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
FOTO: AFP

Aleksander Čeferin, predsjednik Slovenskog nogometnog saveza, na izvanrednom kongresu koji se održava u Ateni izabran je za predsjednika UEFA-e (Europskog nogometnog saveza). Čeferin je na izborima imao samo jednog protukandidata, Nizozemca Michaela van Praaga, s 42 glasova naspram njegovih 13.

Čeferin će tako zamijeniti Francuza Michaela Platinija koji je u svibnju morao odstupiti s dužnosti predsjednika UEFA-e nakon što ga je Etička komisija Međunarodnog nogometnog saveza kaznila s četiri godine zabrane rada u nogometu.

Po zanimanju odvjetnik

Kandidati su u nastupnim govorima obećali pomoći manjim zemljama i ligama koje su suočene sa sve izraženijom podjelom između nekolicine bogatih klubova i svih ostalih, a pritom su se osvrnuli na moguću reorganizaciju Lige prvaka te su najavili borbu protiv osnivanja super lige kojom prijete bogati klubovi.

“Velika je čast biti izabran, ali istovremeno to je i velika odgovornost. Moja mala Slovenija je vrlo ponosna zbog ovoga, a nadam se da ćete jednog dana i vi biti ponosni”, rekao je Čeferin, a piše slovenski Siol.

Ovaj Slovenac, koji je po zvanju odvjetnik, u veljači 2011. godine je izabran za predsjednika Slovenskog nogometnog saveza, a zahvaljujući njegovom djelovanju i organizacijskom iskoraku saveza, izgrađen je nogometni centar vrijedan 8.5 milijuna eura, te je sjedište saveza iz Ljubljane prebačeno u Brdo pri Kranju.