Čilić je pobjedom protiv Murraya osvojio svoj prvi Masters, a nakon meča nije skrivao oduševljenje

Čilić je pobijedio prvog nositelja Andyja Murraya sa 6-4, 7-5

MASON, OH - AUGUST 21: Marin Cilic of Croatia reacts after defeating Andy Murray of Great Britain in the men's singles final on Day 9 of the Western & Southern Open at the Lindner Family Tennis Center on August 21, 2016 in Mason, Ohio.   Joe Robbins/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Tenisač Marin Čilić osvojio je turnir Masters 1000 serije koji se igrao u Cincinnatiju. Naime, Čiliću je ovo bilo prvo finale na turnirima Masters 1000 serije, a do pobjede je došao pobjedivši sa 6-4, 7-5 prvog nositelja i dvostrukog olimpijskog pobjednika Andyja Murrayja. Čilić nakon meča nije skrivao oduševljenje.

Čilić je postao treći hrvatski tenisač koji je osvojio naslov na turniru iz Masters 1000 serije, nakon što je to dvaput uspjelo Goranu Ivaniševiću (Stockholm 1992. i Pariz-Bercy 1993.) te Ivanu Ljubičiću u Indian Wellsu 2010.

Marin je odigrao sjajan meč. S dva ‘breaka’ stvorio je prednost 5-2 u prvom setu i realizirao drugi servis za osvajanje prve dionice meča. U drugom setu rasplet je došao u 11. gemu. Murray je uspio izvući 0-40 i još jednu prednost, ali svoju petu priliku za ‘break’ u tom gemu Čilić je pretvorio u odlučujuću prednost. Servirajući za veliki trofej Marin je ostavio Murrayja bez poena i meč završio bekend ‘winnerom’ nakon 94 minuta igre.

Prvi trofej na Masters 1000 turnirima

Bio je to njihov 14. međusobni dvoboj i tek treća Čilićeva pobjeda u kojoj je pokazao razinu tenisa kakvom je prije dvije godine pokorio Tomaša Berdycha, Rogera Federera i Keija Nishikorija na putu do trijumfa na US Openu.

Američki beton još se jednom pokazao sretnim za najboljeg hrvatskog tenisača koji je na toj podlozi osvojio svoj prvi naslov u karijeri, 2008. godine u New Havenu, svoj prvi Grand Slam naslov na US Openu 2014. i svoj prvi trofej na Masters 1000 turnirima.

Čilić je u odličnom meču uspio zaustaviti pobjedničku seriju Britanca koji za poraz nije znao od finala Roland Garrosa, gdje ga je pobijedio Novak Đoković. Murray je nakon toga nanizao 22 pobjede i naslove u Queen’su, Wimbledonu te na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru. Murray je bio u prilici osvojiti svoj 40. naslov na ATP turnirima.

Čilić deveti tenisač svijeta

Zahvaljujući ovoj pobjedi i svom 15. naslovu u karijeri, a prvom u 2016. godini, Marin Čilić će na novoj ATP ljestvici biti deveti tenisač svijeta. Iz Cincinnatija odlazi bogatiji za 1000 ATP bodova i 834.700 dolara.

Trijumf hrvatskih tenisača u Cincinnatiju upotpunio je Ivan Dodig koji je u paru s Brazilcem Marcelom Melom u finalu svladao Nizozemca Jean-Julien Rojera i Rumunja Horiju Tecaua sa 7-6 (5), 6-7 (5), 10-6 za njihov drugi uzastopni trofej na Mastersima, a četvrti ukupno.